Hét évtized a Pilates vonzásában

Joe Pilates, a módszer megalkotója, és élete párja, Clara együttesen több mint egy évszázadot szenteltek a Pilates (akkortájt: "Contrology") kialakításának és felvirágoztatásának. Ők a maguk elszánt módján a lelkes alkotóknak bizonyultak, azonban gyémántjuk csiszolgatásán túl az utápótlás-nevelés eléggé béta módban történt. Mindösszesen néhány tanítványt vettek a szárnyaik alá, akik a Mester és Margaritája mellett tanulhatták el a módszer csínját-bínját, a klasszikus értelemben vett oktatóképzéssel nem igazán foglalkoztak.

Az egyik ilyen pártfogolt, Romana Kryzanowska (nem meglepő módon) balett-táncosnő 17 évesen került (még kevésbé meglepő módon) bokasérüléssel Joe Pilates rehabilitációs két keze alá. Bár felépülve ígéretes balettkarrierjét is folytathatta, a stúdió addiktívnak bizonyult: Joe és Clara pedig a következő három évre maguk mellé vették a tehetséges ifjú leányzót, és elkezdhetett dolgozni a vendégekkel. A hatás kedvéért most már elárulom az évszámot is, mikor történt mindez: 1944-ben váltak el útjaik, amikor Romana Peruba ment férjhez, szült egy leányt és egy fiút: utóbbit gyermekbénulással, ami akkortájt nem adott okot derűlátásra, azonban Romana a távolból, mentorai instrukciói alapján kialakította a megfelelő mozgásprogramot a számára. Rá lehet guglizni a kisfiúra, Paul Mejia ma elismert balett-táncos.

Tizenöt évvel később és egy férjjel kevesebbel Romana visszatért az Államokba, és ott folytatta a stúdióban, ahol anno abbahagyták. A következő évtizededet még Joe közvetlen irányítása alatt töltötte, majd halála után az idősödő Clara mellett folyamatosan átvette az operatív szerepet. Nagyrészt neki és áldozatos munkájának köszönhető, hogy a Pilates módszer fennmaradt, hiszen az elsők között volt, aki felismerte az oktatóképzés fontosságát. Ő az a tanítvány, aki az eredeti, Joseph Pilates által kialakított irányelvek szerint adja tovább a valódi, változatlan Pilates módszert.

Ha valakinek az egészséges, hosszú élete irigylésre méltó, és nyugdíj nélkül telnek évei, az ő: Romana ma 86 esztendős, és továbbra is napi szinten vesz részt az oktatók képzésében, konferenciákon és mozgásprogramokban. Lánya, Sari, és unokája, Daria szintén Pilates oktatók.

Ha nem akarsz lemaradni a következő posztról, itt kérj értesítést:

 

2010.09.28. 07:59 - Szöszkeboszi

Címkék: gossip senior joe pilates

komment



süti beállítások módosítása