Hogyan lehet sikeres az újévi elhatározásod?

ujev2014_300px.jpgÚj év, új elhatározások: gondolom mindenki járt már ebben a cipőben. Egy, kettő vagy egyenesen több fogadalom, miszerint majd az új esztendőben fittebb, vékonyabb, egészségesebb leszel... Az sem baj, ha kis bűntudattal gondolsz az esetlegesen elvérzett fogadkozásokra, idén csináld kicsit okosabban! Néhány jó tanács, hátha jól jön. (Semmi rocket science, evidenciák. De néha nem látjuk a fától az erdőt.)


A célkitűzéseid legyenek reálisak.
Ha eddig havonta egyszer vetted rá magad, hogy megmozdulj, most ne azzal ugorj neki, hogy jövő héttől heti négy, és március 1-re leadod azt a súlyfelesleget, amit az elmúlt három évben szedtél fel! Baby steps. Gondold végig őszintén, és legyél megengedő magaddal. Nem kell nagy lendülettel nekiindulni, olyat határozz el, amit legalább januárban tartani tudsz, akkor nem megy el a kedved február közepére...

Emlékeztesd magad a céljaidra.
Itt már írtam arról a folyamatról, ami ilyenkor az agyunkban zajlik le. A legfontosabb, hogy ne hagyd elhalni magadban az érzelmi töltetet! Akassz ki magad elé egy naptárt vagy órarendet, amin bejelölöd a napokat; egy régi ruhát, amibe szeretnél újra beleférni; vagy akár állíts be valami frappáns motivációs szöveget háttérképnek a gépeden, telefonodon. Ne tudd kikerülni, emlékeztesd magad! A mindennapok rohanásában gyakran elszürkül a nemes elhatározás, tegyél róla, hogy szem előtt legyen, piszkáljon.

Kérj segítséget.
Ha a nincsidőm a legnagyobb kifogásod, és család, gyerek, munkahegyek akadályoznak időről-időre, ne szégyellj segítséget kérni! Beszéld meg fixen, mi lesz az a nap, az a pár óra, amikor valaki átveszi a pesztrálást. Tudasd a kollégákkal, melyik az a nap, amikor munkaidő végén márpedig felállsz, és ne akarjanak akkorra megbeszélést tenni. Vagy éppen ha a reggel zavartalanabb, melyek azok a napok, amikor más reggeliztessen, vagy korábban kelsz. Társasági lények vagyunk, ahogy ennek van hátránya (főként kötelezettségek formájában), használd ki az előnyeit is! Részletesebben itt írtam néhány tippet, hogyan keríthetsz időt...

És még egyszer a legeslegfontosabb: a(z ön)motiváció.
Edzőként sokszor azt látom, hogy ez a legszűkebb keresztmetszet. Óvodás vagy sem, gondold ki, mivel tudod magadban igazán fenntartani az eltökéltséget.
Sokszor működik, hogy ha az ember már anyagiakat áldozott rá, akkor nem hagyja kárba veszni: legyen az fitneszbérlet vagy tagság, egy öltözet edzőruha tetőtől-talpig, személyi edzés, hogy valaki hajcsárkodjon felette. (Persze nem ebbe a hasznos kategóriába tartoznak a megvett tévéshopos cuccok, amelyek hamar az ágy alatt porosodnak.)
Vagy ha téged sokkal inkább hajt a megmutatom, akkor köss fogadást valakivel. Vagy ígérj be magadnak valamit, amit nagyonnagyon akarsz. Vagy keress okostelefonos appot, ami tárolja a futott kilométereidet, letekert távolságokat, ha kiposztolod naponta facebookra, cikibb abbahagyni :) Mivel TE ismered magad a legjobban, TE tudod végiggondolni, hogy az eszméken és fogadalmakon túl mi fog téged vágányon tartani a mindennapokban. Rántsd be magad a csőbe, hogy a gyengébb napokon is kénytelen legyél erőt venni magadon, hidd el, utólag hálás leszel magadnak érte.

Sok sikert és kitartást egy egészségesebb, fittebb 2014-hez! :)

Ha nem akarsz lemaradni a következő posztról, itt kérj értesítést:

 

2014.01.01. 14:44 - Szöszkeboszi

Címkék: életmód újév tippek

komment



süti beállítások módosítása