Téli depresszió ellen

winter_sun.jpgA tél lehet zimankós és hideg, havas vagy ónos esős, sőt enyhe is, mint manapság, mégis egy biztos, a napsütéses órák száma alaposan megfogyatkozik. És ezúton megnyugtatnék mindenkit: nem képzelődünk, amikor kornyadozónak és gyengének érezzük magunkat a téli sötétben.

Azon kívül, hogy számoljuk a napokat tavaszig, van még mentsvárunk: ez pedig a D vitamin, melynek jelentősége végre kezd egyre nagyobb nyilvánosságot kapni.

A D vitamint alapvetően a napfényből tudja nyerni szervezetünk, s ez a vitamin nem csupán a csontjaink erősségéért felel (mint ahogy az még a laikusoknak is rémlik), de az immunrendszerünk működésében is fontos szerepet játszik. Hiányában fogékonyabbak vagyunk a betegségekre, levertségre  - a téli depresszió nem csak duma! -, kiújulnak fájdalmaink, szervezetünk kevésbé ellenálló a gyulladásokkal szemben.

D vitamin szintünk valamelyest pótolható a helyesen megválasztott étrenddel, pl. erősen javasolt az olajos húsú halak fogyasztása. (Juteszembe, a magyar lakosság döbbenetesen kevés halat eszik, pedig irtó egészséges és tápanyagokban gazdag. Az átlagos egy főre jutó fogyasztás itthon úgy ötöde(!) az európainak.) Bevihetjük táplálékkiegészítő formájában is, ehhez jó tudni, hogy a jelenlegi ajánlás 2000 nemzetközi egység (NE) D vitamin naponta egy egészséges felnőtt esetében. Valamint azzal is segíthetünk a siralmas helyzeten, hogy minden lehetőséget megpróbálunk megragadni a szabad levegőn, mégoly halavány téli napfényben való tartózkodásra. A világos bőrűek egyébként könnyebben felveszik a D vitamint, lám, van előnye is annak, ha valaki nyáron a rákvörösre égő típus.

Az immunrendszerünket persze megtámogathatjuk egyéb módon is, például azzal, hogy nem hagyjuk, hogy elrettentsen a korai sötétedés, és elmegyünk mozogni, akár egy fűtött és világos terembe. (Kihívást kedvelők persze megfelelő ruházatban kültéri sportra is vállalkozhatnak.) A rendszeres mozgás segít oldani a stresszt, visszaszorítja a depressziót, és vitathatatlanul sokat dob a telünkön, ha nem betegségből betegségbe köhögjük át magunkat, hanem kicsit ellenállóbbak bírunk lenni a kórokozókkal szemben. Érdemes hát kicsit erőt venni magunkon.

Ha nem akarsz lemaradni a következő posztról, itt kérj értesítést:

 

2014.01.06. 08:30 - Szöszkeboszi

Címkék: vitamin étrend

komment



süti beállítások módosítása