A reneszánsz ember

benjamin-franklin.jpgÉlt egyszer egy erősen pocakos, kerek arcú államférfi, akinek az Egyesült Államok megalapításán kívül még arra is futotta az energiájából, hogy feltaláló legyen, fizikus, filozófus, író, nyomdász, sőt fitnesz trendszetter és életmódguru is. Hiszitek vagy sem, Benjamin Franklinről van szó.

Ben Franklin nem volt persze mindig pocakos, kortársai kifejezetten izmosnak írják le, utolsó éveiben betegség miatt hagyta el magát kicsit. Fiatal korától fogva kiváló úszó volt - és kísérletező kedvű a sárkányeregetéssel már tizenéves korában: kipróbálta, milyen úszás közben belekapaszkodva húzatni magát a széllel -, elsajátította valamennyi úszásfajtát, majdnem főállású úszóedző is lett. (De végül nem vállalta az állást.) Emellett élete nagy részében rendszeresen sétált, kocogott, lovagolt, ma úgy mondanánk, szerette a kültéri szabadidősportokat. Negyvenes éveiben még mindig napi 1-2 órát úszott, de még 70 évesen is bement a medencébe, és előfordult, hogy a hátán lebegve elszunyókált egy órára.

No gains without pains!

Súlyokkal is dolgozott, főleg élete utolsó évtizedében, amikor már köszvény kínozta, és le kellett mondjon hosszú sétáiról. Napi negyven swing volt a penzuma nyolcvan éves kora táján, szép, ugye? Hitt abban, hogy a testmozgás távol tartja a betegségeket, s fennen hirdette az evés-ivás mértéktelensége helyett a mozgás hasznosságát.

Eat to live and not live to eat.

Megállapította, hogy a főzéstechnikák fejlődése óta az ember kétszer annyit eszik, mint amennyire a testének szüksége lenne. Hűvös szobában aludt és rengeteg vizet ivott. Persze, ma már ezeket az irányelveket mindenki tudja, aki kicsit is konyít az egészséges életmód alapvetéseihez, de az ő korában (az 1700-as években járunk!) meglehetősen rendhagyónak tűnt ezzel a gondolkodásmóddal. Szerencsére igazi véleményvezér volt, kiterjedt levelezést folytatott tudósokkal és laikusokkal e témában is, ezen túl pedig könyveiben és kiadványaiban terjesztette az igét.

There is more exercise in one mile's riding on horseback than in five in a coach.

Sőt, azt is megállapította, hogy a testmozgásnak nem az időtartama vagy a közben megtett távolság számít, hanem a hőmennyiség, melyet testünk termel mindeközben, mely összefügg a szívverésünk szaporaságával. Helló, pulzusmérés alapú kardiovaszkuláris edzések :)

Az életmódja mondatni bevált, 84 évet élt, ami a tizennyolcadik századi várható élettartamot tekintve matuzsálemnek számított. Meglátásai pedig több mint kétszáz évvel később is megállják a helyüket.

*

Ha még nem olvastad a Pilates blog történelmi szemléjében azt, hogy valódi-e a világ legismertebb antisport megnyilatkozása, amely szintén egy híres államférfihoz köthető, kattints!

Ha nem akarsz lemaradni a következő posztról, itt kérj értesítést:

 

2014.01.15. 08:58 - Szöszkeboszi

Címkék: celeb életmód

komment



süti beállítások módosítása