Hordható fitneszkütyük

kutyuseg.jpgKütyümániám újra előtör, legalábbis egy gyors téma erejéig. Itthon is egyre népszerűbbek a hordható fitneszkütyük, egy felmérés szerint pedig Nagy-Britanniában a 25-34 évesek 60%-a kipróbált már valamilyen eszközt vagy alkalmazást, amely segít számszerűsíteni életvitelük mozgással, egészséggel kapcsolatos eredményeit.



A listavezető termékek e téren a Nike+ Fuelband, a Fitbit kütyüi, a Jawbone Up és a Basis B1. Ezek gyakorlatiag valamilyen csíptetős, karkötős vagy órának kinéző megoldással hordhatók. (Finnyogók szerint nem néznek ki úgy, hogy igazán hordhatóknak tekinthessük őket. Mondjuk én szívbaj nélkül a Polarom óráját hordom, így nem én vagyok a megfelelő ember, hogy megítéljem a menő vagy nem menő stílust. Menők és a Wired szerint amit igazán "hordható"-nak titulálhatunk, az a Misfit Shine i-dizájn beütésű bigyó. Mondjuk a többi tudásához képest inkább a külcsínre mint a belbecsre fektették a hangsúlyt.)

Szóval visszatérve mondandómra, a fentiek (és itt nem említett alsótagozatos társaik) gyakorlatilag azzal, hogy 24 órában rajtunk vannak, folyamatos trackinget (követést) végeznek, már ami a napi tevékenységeinket illeti. Messze túlléptünk a lépésszámláló funkciókon: tudnak felhasznált kalóriát számolni illetve saccolni - pulzusméréssel vagy anélkül -, alvásciklusokat figyelni, és persze a tárolt adatok mindenféle szoftverbe, mobilos appba vagy online portálra tölthetők. Egyszerűbb esetben további tanulmányozás, csupán saját magunknak áttekintés céljából, de pl a Nike - ahogy arról már írtam - profi abban, hogy ebből is közösséget építsen, ahol a résztvevők játékosabban élhetik meg az egészet, csoportokba szerveződhetnek vagy versenyezhetnek, ezáltal motiválják önmagukat és egymást a több testmozgásra.
fitness-band.png
A kütyük ára nagyjából 100 és 200 dollár között mozog. Ez első (és második) hallásra is elég soknak tűnhet, főleg ha jól megnézzük, hogy okosan összerakott ám elég egyszerűen működő fícsöröket tudnak. De az is nagy tanulság, hogy hajlamosak vagyunk sokkal jobban teljesíteni, ha konkrét számokkal szembesülünk, és nem egy elnagyolt összegzését látjuk a tevékenységeinknek. Így azt gondolom, ezen eszközök fő erőssége inkább a motiváció fenntartása, mintsem a valódi szükséglet kiszolgálása. (Na most jól megnézve, kinek van szüksége egyébként olyan részletekbe menő 24 órás adatokra, mint amit ezek tudnak? Egy élsportolónak kábé, vagy még annak sem.) De az, aki célokat tűz ki magának, könnyebben veszi az odafelé vezető utat, ha tényekkel van kikövezve.

Én személy szerint továbbra is a korrekt pulzusmérő+myfitnesspal kombinációban hiszek, de abszolút értem, miért nyernek teret ezek a cuccok, és alapvetően látom is bennük a fejlődési potenciált. Persze vannak károgók, akik szerint ez a túl sok számszerűsítés személyiségzavart és/vagy étkezési zavarokat okozhat, az önképbe való totális belenyúlást, de az számomra kétségtelen, hogy ma a magyar lakosságban ez a veszély elenyészőn fenyeget. Így akinek telik arra, hogy lenyűgözze magát  - vagy valakit, akit életmódváltoztatásra szeretne rávenni -, inkább javasolnám, mint nem. Ugyanis egy ilyen kütyü meg a körítése pozitív értelemben addikcióra hajlamosít, így talán a szent cél is nehezebben téveszthető szem elől. Inkább ez, mint a tamagocsi :)

Kép innen.

Ha nem akarsz lemaradni a következő posztról, itt kérj értesítést:

 

2014.01.09. 08:45 - Szöszkeboszi

Címkék: kütyü

komment



süti beállítások módosítása