Mi a Pilates?

A Pilates módszer - amely nevét megalkotója, Joseph Pilates után kapta - egy egészen egyedülálló mozgásforma, amely ötvözi a "nyugati" világ anatómiai ismereteit a "keleti" mozgáskultúra egyes eszközeivel.

Azonban a Pilates túlmutat a puszta sportkultúrán: igazi, testet-lelket együtt kezelő jelenség, azonban a jóga néha kissé ezotérikusba hajló vonulata nélkül.

A testnek

A Pilates igazi "mindenkinek" való torna, a kisgyerekektől az idősekig bárkinek ajánlható. A mozdulatok nagy többsége az izmokat nyújtja, így nagyon szép alakformáló hatása van; azonban nem tagadja meg rehabilitációs gyökereit sem, így fokozottan kíméli az ízületeket, nem igényel aerobikos ritmusérzéket - igazi "kultúrsport", ami a teljes testet átmozgatja izzadtság nélkül.

A gyakorlatok a felületi mozgató izmok mellett fokozottan hatnak a - más mozgásformák által mostohán kezelt - mélyizomzatra vagy más néven stabilizáló izmokra, így a Pilates a test ruganyossá tétele mellett szebb tartást ad, és a mindennapos helytelen testtartások (irodai ülőmunka, rosszul beidegződött mozdulatok) korrigálására is szolgál.

A léleknek

A Pilates gyakorlatok helyes kivitelezésének kulcsa a nagyon tudatos légzéstechnika, és a maximálisan a test mozgására történő odafigyelés. Ez - amellett hogy különlegesen jó testtudat érzékelést fejleszt ki - remekül kikapcsolja a mindennapok problémáin őrlődő agyat is, és a teljes test átmozgatásával együtt egy igazi kívül-belül megújító érzést, jobb közérzetet eredményez.

"In 10 sessions, you will feel the difference. In 20, you will see the difference. And in 30, you'll be on your way to having a whole new body." (Joseph Pilates)


"10 alkalom után érezni fogod a különbséget. 20 alkalom után látod a különbséget. 30 alkalom után pedig tested a teljes megújulás útjára lép."

 

[U.i.: True story. :) ]

 

 UPDATE: Azóta írtam egy (azaz egyetlen) bejegyzést is, amiben össze kellett foglalnom, mijazapilates. Jaj. Azért érdemes elolvasni. Katt.

 

Ha nem akarsz lemaradni a következő posztról, itt kérj értesítést:

 

2010.05.15. 21:51 - Szöszkeboszi

Címkék: hét idézete joe pilates mijazapilates

12 komment



süti beállítások módosítása