Fitnesz csadorban?

Saudi_woman.jpgTaláltam a minap ezt a posztot arról, hogy Szaúd-Arábiában a nőknek sportolni sincs joga, az olimpiára merő gesztusból most Londonban először delegáltak teljes két főt a női szekcióba, és elég érdekes a kerékpározás engedélyezése is (konkrétan férfi kísérővel és talpig gyolcsban lehet publikus helyeken tekerni). Az állami iskolákban a lányokat még mindig nem kínozzák a tesiórával, a magániskolákban "megfelelő viseletben" mostantól(!) lehet sportolniuk. Kicsit utánanéztem, mi a helyzet az intézményesített szabadidősport területén.

Jelentem, forradalmi változások idén március 30-ával.

Eddig ugyanis a női fitnesztermek - illetve a meglevő fitnesztermek női szekció működtetésére - nemes egyszerűséggel nem kaptak működési engedélyt. "Egészségklubot" kizárólag kórházi működéshez kapcsolódóan lehetett üzemeltetni, fizioterápiás célzattal. A Korán egyébként nem tiltja az ilyesmit - csak az Egészségügyi Minisztérium lehetetlenítette el. Egy friss felmérés szerint a szaúdi nők 65%-a soha semmit nem sportolt. Soha.

Néhány éve nyitottak az első "Egészségklubok", persze ehhez kellett az is, hogy jó néhánynak a tulajdonosi köre, vezetősége a szaúdi királyi család hölgytagjaiból álljon... és jó néhány ilyen próbálkozás, ahol nem voltak ilyen szerencsés összeköttetések, akár utólagosan is bezárásra került, "illegális" felkiáltással.

Az általános elnyomáson túl miért történhet mindez? Az ultrakonzervatív vallási vezetők szerint ugyanis a nők elveszítik a szüzességüket, ha sportolnak, mert elszakad a szűzhártyájuk. Úgyhogy csak ne sportoljanak. (Hogy ezt követően, ha már úgyis mindegy, miért nem lehet, ez nem jó magyarázat, de ne is firtassuk...)

Mi van a csador alatt?

saudi-riding-bike.jpgKóros túlsúly, diabétesz, szív- és érrendszeri betegségek, magas koleszterinszint, vérnyomásproblémák. Népbetegség szintjén, s ijesztően növekvő mértékben. Az inaktivitás mellett ennek egyébként szakértők szerint fő oka a stressz is - aminek levezetésére a testmozgás kiváló megoldás lenne. És a kör bezárult...

Mostanra valószínűleg rájöttek, hogy a társadalombiztosítási kiadások - a nők 2/3-a túlsúlyos vagy elhízott,  riasztó mértékben a tinédzserek és a húszas éveikben járók - a legmagasabb hegycsúcsnál is magasabbra fognak rúgni, no meg, hogy profán legyek, vélelmezhetően a testüket gondosan karban tartó (nekik lehetett) szaúdi férfiaknak sem tetszik már a felhozatal. Mert hát az a csador csak-csak lekerül valahol, valamikor...

Mindeközben 2013-ban...

Így aztán lassan de biztosan eljutottunk odáig immár 2013-ban, hogy legálisan lehet olyan intézményt működtetni, ahol a szaúdi nők mozoghatnak az egészségük, sőt saját jóérzésük érdekében. Az új szabályozás bevezetésével 22 (egyes források szerint 25) fitneszterem kapott engedélyt Rijádban női vendégek fogadására. Persze olyan problémák még felmerülnek, hogy az átlagos tagsági díj 1000 riál felett van havonta (kb. 270 dollár, több mint 60.000 Ft), és a vaskos összeg tetejébe a szaúdi nőknek még mindig férfi engedélye kell a bankszámlanyitáshoz is... Egyes felmérések szerint a vendégek mintegy fele alkalomszerűen így aztán egy-egy hónapra vált csak bérletet. Remélhetőleg a "szabad piac" megnyitásával a fitnesztermek szélesebb skálán fognak elhelyezkedni az eddigi luxuskategória helyett, elérhetővé válva szélesebb rétegek számára is.

Összességében a törvényi változások után még egyéb üzleti és társadalmi változások is szükségesek lesznek ahhoz, hogy a lehetőséggel a szaúdi nők igazán élni tudjanak... Pedig az már most látszik, hogy a fizikai állapot javításán és egészségük megőrzésén túl a közösségbe tartozás élménye is fontos számukra: sokan az edzésük befejeztével még akár órákat ott maradnak vegyülni, társadalmi életet élni.

A "nők jogai" mint definíció elég hiányos ebben arab országban (is), de legalább az edzettséghez és jó fizikai állapothoz való jog ezzel talán már elismerésre került. Talán...

Ha nem akarsz lemaradni a következő posztról, itt kérj értesítést:

 

2013.05.07. 09:21 - Szöszkeboszi

Címkék: nagyvilág közügy

komment



süti beállítások módosítása