A világ legismertebb antisport megnyilatkozása

Sir Winston Churchill brit államférfi nem semmi figura volt. Amellett, hogy túlélt számtalan háborút, köztük levezényelte a másodikat, majd köteteket írt tele és miniszterelnökölte kis szigetországát, szenvedélyes - mit szépítsük - bagós és iszákos volt. És élt 91 esztendőt.

Remek vezéralakja hát minden ellenállásnak, nem csupán a katonainak, de az egészséges életmódra vonatkozóknak is. Elhíresült válaszát arra, hogy mi a hosszú élet titka - "No sports!" - azóta is szívesen idézik.

Well. Az a helyzet, hogy Sir Winston szinte minden kommentárja dokumentált. Vagy ő maga feljegyezte vaskos kötetei egyikében (na, ha valaki grafomán volt...), vagy mások feljegyezték. Azt is tudjuk, hogy elhíresült szállóigéi közül kinek szólt a hölgyem, ön randa* vagy épp a meginnám a mérgezett teáját** kezdetű.

És sehol, de sehol nem találni nyomát annak, hogy a hivatkozások hivatkozásának hivatkozásán túl konkrétan hol is mondta ő, hogy no sports. Jó eséllyel: urbánus legenda.

Churchill ugyanis kőkeményen katona volt, a Sandhurst Akadémia növendéke. Délceg huszártiszt (nem viccelek - a hírnév ára, hogy később csak a dagi öreg képeket mutogatják róla...) és szenvedélyes lovas, aki számos lovaspólóversenyen vett részt csapatával, és a pólót hobbiszinten is még ötvenes éveiig űzte. Lóimádata később is megmaradt, egészen hetedik évtizedéig lovas hajtóvadászatokon vett részt. Bár szempontunkból ez lényegtelen, de golfozott is vagy húsz két évtizedet, és még nyolcvanas éveiben is úszott. (Forrás: The Churchill Centre and Museum, London)

Szóval, azon túl, hogy egészen biztosan sportolt (nem is keveset), ha véletlenül mégis valahol mondta volna, hogy No sports!, akkor jó szokása szerint tuti csak viccelt.

Ettől függetlenül amúgy a whisky-szivar-stressz-néhány órás alvás kombó senkinek nem tesz jót, ötvenes éveiben már enyhébb stroke-ja volt, majd később erősebbek követték, le is bénult egy időre, fizikailag és mentálisan is rendesen elkezdett hanyatlani, de visszahozták még egy kicsit az életnek (na meg a történelemnek). Igazából, bár megérte a 91 évet, az utolsó 20 évének egészségi állapota semmiben nem volt különb, mint általában a hasonló korúaké, sőt. Csak - ahogy mondani szokás - jó volt a píárja.

*Bessie Braddock: “Sir, you are drunk.” 
Churchill: “Madam, you are ugly. In the morning, I shall be sober.”
("Uram, Ön részeg! - Hölgyem, Ön randa. És én reggelre kijózanodom.")

**Nancy Astor: “Sir, if you were my husband, I would give you poison.”
Churchill: “If I were your husband I would take it.”
("Uram, ha Ön lenne a férjem, megmérgezném! - Ha az Ön férje lennék, bevenném!")

Ha nem akarsz lemaradni a következő posztról, itt kérj értesítést:

 

2011.01.31. 09:00 - Szöszkeboszi

Címkék: celeb have fun

25 komment



süti beállítások módosítása