TRX, Rip:60, GFlex (1. rész)

TRX-jacknife.jpgHáromféle felfüggesztéses eszközt mutatok be a következőkben. Előrebocsátom, szerintem a felfüggesztéses edzések jók. Nagyon jók. A következő háromból sincs jobb vagy rosszabb eszköz, mást tudnak, más szintű és célt elérni vágyó embereknek valók. A részletes bemutatás és összevetés azt a célt szolgálja, hogy mindenki, aki ilyesmiben gondolkodik, fel tudja térképezni a rendelkezésére álló lehetőségeket. TRX, Rip:60 és GFlex - lássuk, mit tudnak.


TRX

A TRX az egyik legismertebb felfüggesztéses eszköz, nemcsak itthon, de megkockáztatom, világszerte. Ez persze nem pusztán az eszköz nagyszerűségét dicséri, hanem azt az üzleti modellt és marketingtevékenységet is, amivel a FitnessAnywhere az egészet rendszerbe szervezte. Ahhoz, hogy egy edzésforma sikeres legyen, szükséges, hogy jól strukturált szolgáltatás, edzőképzés, a fitnesztermekkel való együttműködés és persze marketingkommunikáció és PR legyen mögötte, ezek nélkül bármi csak egy teszkóban kapható becsomagolt sporteszköz szintjén mozog, párosítva egy használati utasítással. Mindezeket pedig a franchise mesteri szinten műveli, ez biztos.

Maga a TRX összesen 70 dkg, azaz könnyű pakknak mondható. Ez a felépítéséből is következik, ugyanis mindössze néhány hevederszárból áll, könnyűfém csatokkal, és egy szivacsos bélésű, kis méretű fogantyúval (kiegészítve egy kengyelszerű hurokkal). Két fém karabineréből az egyik összefogja, a másik a rögzítést segíti. A hevederszárak felezési pontján egy plusz kis hurok tartja össze, azaz a két szár alapvetően rögzített, megakadályozandó az oldalirányú mozgást.

A csomagban még 1 db illusztrált kézikönyvet és 1 db DVD-t találunk, no meg egy hálós tasakot: mindez jelenleg 57.893 Ft-ot kóstál (netes kedvezménnyel 55.000). Ez a leghúzósabb árú, igen.
Plusz pénzért kapható még ajtóra applikáló (amivel ajtókeretben tudjuk használni), plafonrögzítő, hevederhosszabbítás, további DVD.

Szubjektív: A TRX kicsi és könnyű pakk, szóval ha - idézem a Flow egyik TRX oktatóját - valaki el akar menni futni, és vinné magával, hogy egy fára felakasztva keresztedzést csináljon, arra is ideális. Jó minőségű anyagokból készül, strapálható. Engem zavar, hogy az egész "egyben" van, sehol egy lecserélhető rész, vagy ha valami tönkremegy rajta neadjisten, akkor nem (vagy nehezen) javítható - bár a gyártó egy év garanciát ad rá, de utána ígyjártunk esete forog fenn. Persze azokat, akik teremben találkoznak vele, ez vajmi kevéssé érdekelje, de szempont lehet, ha az ember kiadna rá egy kalap pénzt.

A TRX alapjáraton a klasszikus szuszpenziós tréning megtestesítője: nevezetesen az egyszerű de nagyszerű ötlet kivitelezéséhez, hogy szögbe támasztjuk magunkat a felfüggesztéshez képest, és testsúlyunkkal vagy annak egy részével dolgozunk két szárba kapaszkodva, tökéletesen megfelel. Azért ha ennél tovább mennénk: edzés szempontjából mindenképp hátránynak élem meg, hogy a szárak véglegesen és fixen rögzítettek, azaz oldalirányú mozgás nem végezhető. Persze a trx-ezők nagy részének ez abszolút irreleváns, bőven meghalnak rajta így is, nem mondanám, hogy ettől bizonyos gyakorlatok sokkal könnyebbek lesznek - de tény, hogy a rotációs / oldalirányú csúsztatós mozgás híján egy nagy rakat gyakorlatvariációtól elesünk. Ez nem csak az én finnyásságom, izmaink és ízületeink proprioceptív (mozgásra történő reagálási) képességét a dinamikus, instabil eszközök jobban fejlesztik.

És persze a legnagyobb előnye a TRX-nek, hogy Magyarországon minden további nélkül elérhető, kapható, a fitnesztermek zöme ezt tart, mivel képzett oktatókat is találnak hozzá. Szóval aki nem szeret/tud utánajárni, kényelmes, kész megoldásokra vágyik, és egy olyan eszközre, amit csoportos órákon már megismert, annak egyenes út vezet a TRX-hez.


Rip:60

A háromból a Rip:60 a legrobosztusabb, legmasszívabb felépítésű. Súlyra 1 kiló 70 deka, és már megfogni, dolgozni vele is sokkal "komolyabb" érzés; utána hozzányúlni egy TRX-hez vagy GFlexhez "de kis bicikli"-érzetet kelt. A TRX-énél vastagabb hevederei vannak, fém csatjai és félcsigája, valamint a karabinerek nem csupán a rögzítésre szolgálnak (sőt, az nem is feltétlenül szükséges hozzá, mert hurkolható), hanem a fogantyú is azzal van rögzítve. A TRX-szel ellentétben gyakorlatilag teljesen szétszedhető és összerakható, ami azzal is jár, hogy ha bármi elhasználódik, vagy mondjuk a fogantyú nem tetszik, bármit tehetünk rá, ami karabinerrel csatolható. 

A Rip:60 csigás csúszkájaA legfontosabb ismérve a Rip:60-nek, hogy a hevederszár egy pöcökkel rögzíthető, ekkor gyakorlatilag fix száras lesz, mint a TRX, avagy a rögzítést kioldva a hevederek csúsznak a csigán, azaz rotációs gyakorlatokat is végezhetünk vele, jóval instabilabb az eszköz, nagyobb erőkifejtés szükséges hozzá. A fogantyúja sokkal nagyobb, mint a másik kettőé, a hurok merevített: a műanyag markolat félrehúzható, és maga a hurok is fogható kézzel (lábmunkához meg egyenesen így ajánlott).

A Rip:60 amúgy inkább az USÁban és Ausztráliában dívik, Jillian "Unless you puke, faint or die, keep going" Michaels adja hozzá az arcát, aki nem a könnyed edzéseiről ismeretes egyébként sem. Itthon néhanapján kapható (bár már néhány hónapja ígérgetik az új szállítmányt), ügyesen eBayről azért rendelhető. Ha hivatalosan vesszük, a garancia 1 év, külföldről rendelve ez persze bajosabb téma. 

Ára 25.000 Ft / 85 euró / 120 dollár. A csomagban van 12 darab DVD, étrendajánlós kézikönyv, poszter pártucat gyakorlattal, a Rip:60 hevedere úgy van kialakítva, hogy rajta van az ajtóakasztó is, de van hozzá egy "ajtópartedli", ami védi az ajtót a hozzácsapódástól, tartózsák.
Plusz pénzért rendelhető hozzá plafonrögzítő, kettlebell, súlyzsák, súlymellény.

Szubjektív: Nekem ez van, és ezzel kábé elmondtam az álláspontomat. Nagyon szeretem benne, hogy masszív, és mégis kényelmes, számos gondos apróság lett rajta kialakítva (pl. tépőzáras fül a nem használt hevederszárnak, ajtóapplikáló, kényelmesen megfogható fej a rögzítőpöcöknek). Teljesen más erőkifejtéssel kell dolgozni rajta, hiszen a félcsigán csúszik a heveder, de ha igazán rotációs feladatot akarunk végezni, akkor izommunkával ott kell lenni rendesen, mégis, ha akarjuk, a mozdulat stabilan megfogható. A nagy fogantyú nekem épphogy szimpatikus: cserébe a lábmunka nehezebb vele, mert míg a kis kengyelekbe be lehet akasztani a lábat, és akár ellógni egy plank lábmunkáját, a Rip:60-n tartani kell ezerrel, hogy ne csússzunk ki a hurokból. (De ha ez valakinek nem tetszik, 2x500 Ft a csigás toronyhoz való kisebb markolat, ami rácsatolható.) A műanyag markolat izzadós tenyerűeknek nem annyira kényelmes, mint a nedvességszívó szivacs (cserébe higiénikusabb...) Kőkemény intervall edzéseket is lehet csinálni a húzómozgások segítségével, a heveder pedig bírja a súrlódást. A csatja egy ujjmozdulattal többet kíván: érdemes visszaszorítani a menetet a hevederre, ha húztunk rajta. (Ez az egy nekem nem hiányozna...)
Nem olyan icipici pakk, mint a többi, de sehol nincs egy tornazsáknyi cucchoz képest, szóval szerintem ugyanúgy mobilis. Az pedig, hogy gyakorlatilag 2in1, azaz rögzítve is használható és instabilan is, a legnagyobb pirospont evör: ideális edzésterhelést tesz lehetővé a kezdőtől a haladó szintig.

Itthon néhány fitneszterem tart Rip:60-t, és mivel edzőképzés nincs hozzá (itt a kontinens környékén legalábbis), gondolom, TRX és GFlex-edzők hasznosítják leginkább. Nem meglepő módon nem kultiválom az otthon edzés koncepciót a felfüggesztéses eszközök kapcsán (sem), de ha már mérlegelni kell, akkor a 12 DVD elég jól szintezett és változatos edzésprogramot jelent a bevezetésről a durvulásig. A Rip:60 egyébként a "get ripped in 60 days" szlogen alatt fut, azaz 60 napos edzés- és étrendprogramra lett ráhúzva az egész ötlet.

Annak, aki otthonra akar eszközt venni, és nem kamuból, hanem járatos ezekben az edzésekben, tényleg dolgozna vele, szem előtt tartva a fejlődés lehetőségét, én a Rip:60-t ajánlanám. Az ár/érték arányt viszont nem adják könnyen: ha valaki nem egy külföldről rendelős internetlovag (súlyosbítva a szállításos, kézbesítéses macerával), kénytelen lesz megvárni a következő szállítmányt.

Itt pedig Jillian megmutatja, mi a rip60-sek istene:

 

A poszt így is elég hosszú lett: itt megtalálod a folytatást a GFlex-szel és a három eszköz összehasonlításával, összegzésével.

Ha nem akarsz lemaradni a következő posztról, itt kérj értesítést:

 

2013.02.04. 09:36 - Szöszkeboszi

Címkék: vélemény funkcionális trx rip60

komment



süti beállítások módosítása