A jó öreg Joe bácsi

A Pilates módszer nevét megalkotója, Joseph Hubertus Pilates után kapta, aki Németországban született 1883-ban. Születése óta angolkórban, asztmában és izületi fájdalmakban szenvedett. Életét már ekkor, egészen korán a sportolásnak és az egészséges test kialakításának szentelte: gimnasztikázott, testépített, jógázott - ennek az eltökéltségnek az eredményeképpen már 14 évesen anatómiai rajzokhoz állt modellt. És még mondja bárki, hogy a tinédzserekben nincs semmi ambíció: ő megszállottja volt a szép és egészséges testnek, és hitte, hogy a "modern" életvitel, a rossz tartás és a felületes légzés áll a legtöbb betegség hátterében.

1912-ben Angliába költözött, bokszolóként, cirkuszi előadóként és önvédelmi sport oktatóként dolgozott. A világháború kirobbanásakor a német állampolgárokat, így Pilatest is, internálták, és ezalatt, a Man-szigeten kezdte el kialakítani módszerét. Honfitársai, akiken "gyakorolt", a testedzésnek köszönhetően megerősödtek fizikailag, és elkerülték azt az irtózatos influenzajárványt, amely ezreket ölt meg. Az ottani vaságyakból és rugókból, hozzáférhető eszközökből kezdte el összerakni a ma ismert Pilates gépek (pl 'Reformer') őseit.*

1926-ban az USÁ-ba költözött, az oda tartó hajóúton ismerkedett meg későbbi társával, Clarával, akinek segítségével kialakította a "Contrology"-nak (=kontroll) nevezett módszerét, és megnyitotta fitness termét a New York-i Balett épületében. Kora legnagyobb táncosai és táncoktatói jártak hozzá, hogy a "Contrology" módszer segítségével szép alakra és hihetetlen ruganyosságra tegyenek szert. Ezután 40 év "aranykor" következett Pilates életében és munkásságában. Haláláig fejlesztette módszerét, összeállított többszáz ma is használt gyakorlatot (melyek gyűjteménye Pilates "basic" vagy "true" irányzat éven ismert), és számos gépet alkotott meg. 87 évesen hunyt el. Hát így néz ki egy 57 éves férfi? Igen, akár :)

 

86 évesen az alábbiakat nyilatkozta: "I must be right. Never an aspirin. Never injured a day in my life. The whole country, the whole world, should be doing my exercises. They'd be happier." ("Bizonyára igazam van. Soha egy aszpirin. Soha egyetlen napra sem sérültem le. Az egész országnak, az egész világnak a gyakorlataimat kellene végezniük. Boldogabbak lennének.")

Nos, Joe bácsi, határtalan önbizalma mellett realista is volt. "My work is 50 years ahead of its time". - Azaz: "Munkásságom 50 évvel megelőzi korát." Az 50 év letelt, és napjainkban csak az Egyesült Államokban több mint tízmillióan végeznek rendszeresen Pilates gyakorlatokat, mintegy 14.000 Pilates oktató közreműködésével. A Pilates módszer alapelvei ma aktuálisabbak mint valaha: a mindennapos küzdelmekkel teli világban mindenkinek meg kellene találni a módját, hogy a "szellem irányítsa a testét", és teljes testi-lelki egészségben éljen. Erre nyújt a Pilates páratlan lehetőséget.

*A gépek, talán hagyománytiszteletből, de azóta sem tűnnek sokkal modernebbnek...

Ha nem akarsz lemaradni a következő posztról, itt kérj értesítést:

 

2010.05.10. 17:34 - Szöszkeboszi

Címkék: joe pilates mijazapilates

komment



süti beállítások módosítása