Igazság, féligazság, tévedés

A fitneszmítoszok és diétatévedések elsöprése után még mindig akadnak kérdéses pontok... vajon igaz vagy téves?

Az izomlázra rá kell dolgozni

Tévedés! Az izomláz, mint itt már megírtam, az izomrostok mikroszkopikus sérüléséből, illetve az abból fakadó gyulladásból ered. Ha "rádolgozunk", mint ahogy anno Pisti bá hajtotta testnevelésórán, ezek nem tudnak egykönnyen rendbejönni.

A megoldás ilyenkor az egy-két napos pihentetésben rejlik, míg a rostok regenerálódnak, megerősödnek, és újult erővel tudnak szolgálatba állni. A pihenés egyébként is minden edzésforma sarkalatos pontja, hiszen a szervezetünk joggal tart igényt a feltöltődésre, a teljesítmény utáni nyugalmi állapotra, az energiák újranyerésére.

Az ember azért sportol, hogy lefogyjon

Féligazság! Aki túlsúlyos, és a lustaságával legalább annyit küzd, mint a kilókkal, hajlamos azt hinni, hogy a sport kínszenvedés, amit csak addig csinálunk, amíg nagyon muszáj. Holott a cél, hogy egészséges fizikummal éljünk, messze túlmutat a kilókon és centiken.

Az ülőmunka ártalmait tornával lehet kiküszöbölni, a felhalmozódott stresszt mozgással vezetjük le, és gyakran a legelmélyültebb füstölős meditáció sem segít annyit a lelki békénk helyreállításában, mint az, ha a legtermészetesebb módszerhez folyamodunk: a saját testünkre figyelve próbálunk egy adott teljesítményt produkálni - legyen az egy jógapóz kivitelezése, egy Sziget-kör lefutása, egy szerva elnyerése, vagy a tizenötödik hasprés produkálása nyögés nélkül. Eközben a mindennapok zajától zsúfolt fejünk kikapcsol, és testileg-lelkileg megújulva térünk vissza a való életbe... Nem beszélve arról az élményről, amikor tudjuk, hogy bármikor számíthatunk a testünk teherbírására!

Ha sportolni kezdek, többet eszem

Igaz. Legalábbis a szervezet normális működési elve az, hogy a felhasznált energiákat pótolni igyekszik: ezért aztán nem csoda, ha a rendszeres mozgást beiktatva az életünkbe hirtelen "megugrik az étvágy". (Főleg, ha előtte összevissza étkeztünk, a napközbeni egészségtelen vészmegoldásokat kiegészítve esti nagy zabálással.) Azonban nem hiába hangsúlyozom folyton-folyvást, hogy a mozgás mellett kritikus fontosságú az étrend: nem mindegy, hogy az igényelt tápanyagokat és energiahordozókat milyen formában juttatjuk vissza, hogy egy kiegyensúlyozott körforgást teremtsünk. Ha a gyors, üres kalóriabevitel  helyett értékes összetevőkkel töltjük a kimerült energiaraktárakat, hamar létre tudunk hozni egy újabb "egyensúlyt", melyet a szervezetünk megszokhat a folyamatos mozgás mellett, és így akár fogyókúrás céljainkat is elérhetjük, vagy "pusztán" egy egészségesebb életmódra szokhatunk át - rendszeres sporttal és az általa megkövetelt tudatos étkezéssel.

Ha nem akarsz lemaradni a következő posztról, itt kérj értesítést:

 

2011.06.02. 17:49 - Szöszkeboszi

Címkék: mythbusters fitness étrend bigger~longer~uncut

35 komment



süti beállítások módosítása