A helyes fogyás kiskátéja - 1. rész

Drámaibb lett volna a cím, ha megtoldom egy "elveszett titkai"-val, de mivel ezek nem titkok, és legkevésbé elveszettek, csak éppen keveseknek áll össze a fejében, hagyjuk a szenzációhajhászást. A lentieket vagy tucatszor megírtam már kommentben, de többször már nem, csak linkelek eztán :)

Figyelem! Ezek irányelvek, és nincs tuti módszer, ami mindenkire alkalmazható - egyénre kell szabni, és ha egy mód van rá, kérj segítséget (edző, egyéb sportszakember), ha pedig jelentős súlyfelesleggel (20 kg+) küzdesz, dietetikus és orvos sem árt, sőt. 

Étrend

Annak, aki fogyókúrába fog, első (második, huszadik...) dolga, hogy kipróbál valamilyen diétát. A csodadiéták hátránya, hogy általában tarthatatlanok és/vagy egyoldalúak, egészségtelenül drasztikus fogyásra biztatnak (ki ne szeretne gyors eredményeket látni?), aztán úgyis elbukod. Vagy aztán, ha visszaállsz a (neked) normál rendre, pillanatok alatt visszajönnek a kilók. Pedig ez pszichológia: ha egyszer nekiállnál egy normalizált étrendnek, fél év-egy év múlva tartósan súlyodnál lehetsz. Ha diétát vagy koplalást vállalsz be, mondjuk egy év alatt három nekifutásban, a végén ott tartasz, hogy jó eséllyel nem fogytál fikarcnyit sem, de legalább jót sanyargattad magad. A kevesebb több, de tényleg.

A másik vetülete a matek: ha annyi, vagy több energiát viszel be (magyarán: többet eszel), mint amit elhasználsz (értsd: lemozogsz), akkor nem fogysz. Ez bizony alapvetés, és sokan elfeledkeznek róla. Újra ideírom a fogyás képletét. Alap.

étkezéssel bevitt kalóriamennyiség - lemozgott (munka+sport) kalóriamennyiség < napi léted alap energiafelhasználása

 Nem kell kalóriatáblázattal a zsebedben járkálni, de egy kis gyakorlással hamar fel lehet mérni, hogy milyen kaja mennyi kalóriát rejt. (Meg persze nem árt tudni, hogy mennyit használsz fel, erről később lesz szó.)

Konkrét étrendjavaslatokat nem fogok írni, számtalan weboldal foglalkozik az egészséges étkezés témával, de adok pár tippet, hogyan tudsz első nekifutásra egy nagy rakat feleslegesen bevitt kalóriát megspórolni: 

  • Rántott és olajban sült helyett párolt hús és köret
  • Üdítők, gyümölcslevek helyett ásványvíz
  • Az "éhes vagyok bekapok valamit" péksüti, szendvics helyett gyümölcs
  • Számoltad már a kiskanál cukrokat? Egy kis kávé itt, egy tea ott...
  • Az alkoholos italok kalóriatartalmán (hehe).

Nyilván, ha nagyobb súlyt kell leadnod, nem elég csupán ez a fajta "étrendracionalizálás", a legjobb, ha szakemberrel konzultálsz. Nem szabad elfelejteni azonban, hogy a tápanyagok három legfontosabb összetevőjének - melyek a fehérjék, szénhidrátok és zsírok - mind megvan a maga élettani szerepe, egyiket sem szabad kiirtani az életünkből, más kérdés, hogy gyakran egészségtelenül eltolódnak az arányok, és ez okozza a súlyproblémák nagy részét. 

Mozgás!

Mivel fogyni az emberek nagy része "fájdalommentesen" szeretne, na meg fő a lustaság, a sport részét gyakran inkább kihagyják. Pedig a sport nem siralomvölgy, de ezen kívül miért is fogyjunk inkább sporttal?

  • Mert a sport több kalóriát eléget, mint amennyit a kaján meg tudsz spórolni.
  • Mert a sport gyorsítja az anyagcserét. Ha csak diétázol, mozgás nélkül az anyagcseréd ugyanolyan hótt lassú lesz, a szervezeted lassabban/kisebb mértékben használja fel a tartalékait, majd - ha diétával le is fogytál -, utána ugyanezen okból kezdi el újra felhalmozni.
  • Mert az izom fenntartásához több energia kell, mint a zsírhoz. Azaz, egy 80 kilós izmos pasi szervezetének energialeadása önmagában nagyobb, mint egy másik 80 kilós, ámde zsírből összerakott pacáknak.

Ha ezek után az is megvan, hogy sportolni kell, jöjjön a mit.

(És ez lett az a pont, amikor irtó hosszúra nyúlt a poszt. Netes szlenggel szólva: fenyeget a TLDR. A folytatás itt olvasható, benne a célt szentesítő mozgásprogramokról.)

Ha nem akarsz lemaradni a következő posztról, itt kérj értesítést:

 

2011.01.24. 08:00 - Szöszkeboszi

Címkék: életmód fogyókúra étrend

127 komment



süti beállítások módosítása