Fogyókúra - illúziók nélkül

Amíg a férfiak domináltak a neten, a pornó otthonra talált. Mióta a nők is felbukkantak, megjelent az új lakótárs: a fogyókúrás módszerek tömkelege. A képlet egyszerű: minden fogyni vágyó gyorsan és fájdalommentesen szeretne megszabadulni a plusz kilóktól. És a tartalomszolgáltató iparág ezt kiszolgálja: kétcsillió diétamódszert javasol a káposztalevestől az elválasztóson át az asztrodiétáig, mindemellett a "napi 10 perc a feszes hasért" és a "csak negyedóra kell tévézés közben és felveheted a bikinit" jellegű cikkek sem sokat segítenek a felelős informálásban.

Szóval, fáj vagy sem, megmondom a tutit. Nincs fogyókúra életmódváltás nélkül. Étrend és mozgás. Ez a két "csodaszer" van, semmi más. Se a jógik ráolvasási technikái, se az alkimisták kotyvalékai nem segítettek az elmúlt évszázadok asszonyainak, és nem fognak a jövőben sem, Spock ide vagy oda.

Kezdem a kajával: a wunderdiéták legtöbbje koplalást, vagy elégtelen tápanyagbevitelt eredményez, ami többrétű egészségkárosodással járhat. Már azon kívül, hogy jó eséllyel megutálod a káposztalevest vagy a tofut egy életre (és halakat eszel hetekig ha Halak vagy). Átmeneti eredményeket elérhetsz ugyan, ha kellőképp elszánt vagy, de ha lekínlódott 5-8-iksz kiló után visszaállsz a rántott hús hasábkrumplival menüre, tudod mi történik? Ez:

 

Ha szét is robbantod a zsírraktáraidat, és örülsz magadnak, hogy voltaképp kettőt sem kellett megemelni hozzá a lábadat, elmondom, mi lesz a következő felfedezésed. Az, hogy egy sharpeit ragasztottál a hasadra/combodra. Ugyanis a hirtelen drasztikus ételmegvonással operáló fogyást a bőröd nem annyira fogja díjazni, vagy úgy is fogalmazhatunk, hogy lemarad a show-ról, mert neki senki sem szólt, hogy méretcsere történik.

A napi 10-15-20 perc fájdalommentes mozgás urban legend-jét inkább nem is kommentálom. Ártani biztosan nem árt, és ha addig semmit nem mozogtál, azért a kevésért is hálás lesz a tested: de ne várd, hogy elfolyik a zsír a meghatottságtól. Ha látványos és tartós alakformálást szeretnél, az heti minimum 2, de inkább 3-4 db egy órás (60 perc, 3600 másodperc) foglalkozással jár. Ami során előbb felhasználod a szervezetedben levő cukrot, majd ha az elfogyott, elkezdheted bontani a zsírokat. A rendszeres mozgás felgyorsítja az anyagcserédet, izmokat tesz a párnák és csoffadások helyére, ja és említettem már, mennyivel jobban fogod érezni magad a bőrödben?

Egy kis matek. Borzasztó egyszerű:

étkezéssel bevitt kalóriamennyiség - lemozgott (munka+sport) kalóriamennyiség < napi léted alap energiafelhasználása

Ekkor fogysz.

A jobb oldal kb konstans (testsúlyod x 24 kcal). A bal oldal, na ott már van mozgástered. (Igen, jól látod, matematikailag nézve: ha az étkezés minimális, a sport meg nulla, az egyenlőtlenség még fennállhat, de gondolj a kutyusra. Meg a jojóra.)

Röviden és tömören: állíts, vagy inkább hozzáértővel állíttass össze magadnak egy kalóriaszegény ámde egészséges étrendet. Válassz ki hozzá olyan mozgásformá(ka)t, amely(ek) közel áll(nak) a személyiségedhez, és ne ijedj meg akkor sem, ha először bénázol, meg elfáradsz, meg nem bírod. Készülj fel rá, hogy ha jól csinálod, látványos változásnak leszel tanúja... Majd ha kényelmesen hátradőlve abbahagyod, akkor egy látványos visszaváltozásnak. Mert alapvetően nem csupán az étkezésedről és a mozgásról van itt szó: hanem arról, hogy az egészségtelen életmódot lecseréled az egészséges életmódra. Ezt csak úgy tudod tartani, ha szereted azt, amit csinálsz és amit eszel! Ne vállalj be olyat, amit nem érzel magadénak - a lehetőségek száma végtelen, csak meg kell találni a hozzád illőt.

Utóirat: ha 10 kilónál többet próbálsz leadni, légyszi-légyszi ne kuruzsoljál. Keress fel táplálkozási szakembert és személyi edzőt, akik személyre szabottan szakértőként veled foglalkoznak. Igen, ez pénzbe kerül, de inkább áldozz egyszer olyanra, ami hatékony, mint 3 olyanra, ami nem hatásos és még egészségügyi kockázatnak is teszed ki magadat. Változásra fel, és sok-sok kitartást hozzá!

 

 

Ha nem akarsz lemaradni a következő posztról, itt kérj értesítést:

 

2010.06.10. 00:18 - Szöszkeboszi

Címkék: vélemény fogyókúra fitness étrend

2 komment



süti beállítások módosítása