Aludni jó

A minap bedobták a kérdést, hogy vajon miért is vagyunk éhesebbek, ha nem alszunk eleget. Egyáltalán, éhesebbek vagyunk-e, vagy csak úgy tűnik?

Remélem, a blogolvasók már tudnak annyit az emberi test csodálatos működéséről, hogy a választ nem hessentik el azzal, hogy ez csak urban legend vagy placebo :) Mert a legtöbb dolog, amit érzünk magunkon és/vagy magunkban, az bizony biológiailag magyarázható.

Oké, lehet hogy speciel ez a jelenség pont nehezebben, de biztos erre is lenne valami jófajta érvelés-levezetés...

Nos bizony, a feltett kérdés jogos, ez is valóságos jelenség, és éppenséggel a Science Daily hozta le erről a legújabb kutatások eredményét. Innentől az okosságok nem az én agyamból pattannak ki, hanem a cikkre hivatkozom (nagyrészt).

Alváshiányos állapotban ugyanis a szervezetünk elkezd a normál mennyiségnél nagyobb dózist termelni a ghrelin nevezetű hormonból. A ghrelin - amely többek között a növekedési hormon előállításáért is felel - szabályozza az éhségérzetet, a test zsírraktárainak felhasználási ütemét és az anyagcserét. Természetesen ideális esetben ez a hormon is úgy működik, mint egy jól kalibrált eszköz: gondoskodik róla, hogy ezek a létfontosságú folyamataink se túl lassan, se túl gyorsan ne történjenek. Azonban alváshiányból kifolyólag a ghrelin nagyobb mennyiségben termelődik, aminek eredményeképp megnövekszik az éhségérzet, lelassul az anyagcsere, és felborul az energialeadás rendszere. 

Kifejezetten kényes kérdés ez a fogyókúrázóknak. Nem gondoltuk volna, ugye? Gondos étkezés, megfelelő mennyiségű mozgás - a fogyózók élete így sem sétagalopp, és mindezt tetézzük azzal, hogy még egy jót inszomniázniuk sem ajánlott. A kutatás bebizonyította ugyanis, hogy az eleget alvó fogyókúrázók testsúlycsökkenésének több mint a fele zsírból történt, míg azoknál, akik nem aludtak eleget, a leadott kilóknak csupán a negyede érkezett a zsírtartalékokból. Ez kábé 55%-os különbség a felhasznált zsírok arányában! Az egészséges felnőtt alvásidő 6-8 óra, tartósan ez alatti értékek esetén megborul a gondosan porciózott hormonok egyensúlya.

A fogyókúrától függetlenül nem árt felvésnünk, hogy a tartós alváskiesés alaposan betehet az egyébként - több-kevesebb sikerrel - vágányra állított ideális életmódnak is. Gondoljunk csak bele a kisgyerekes anyukák, vagy vizsgaidőszakos egyetemisták példájába: amint a napirend felborul - kezdve az éjszakázással -, borul vele az étrend, turbózódik az éhségérzet, nő a testtömeg. Az alvás persze életmódszinten nem mindenható - mint ahogy egyik befolyásoló tényező sem az külön-külön -, de azért ne húzzuk ki a gyufát a hormonoknál, én azt javaslom.

(És bónusz lájkolást kérek azoktól, akik szeretnek jóóóó sokat aludni, mert most aztán szállítottam nekik egy remekbe szabott érvet az álomszuszékolás mellett!)

Ha nem akarsz lemaradni a következő posztról, itt kérj értesítést:

 

2010.10.07. 10:29 - Szöszkeboszi

Címkék: alvás életmód fogyókúra

45 komment



süti beállítások módosítása