Amit minden fitnesztrendnek tudnia kellene

joseph-pilates-history.jpgMájus első szombatja a Pilates Napja. Ezúttal nem a Pilatesről szeretnék áradozni ennek kapcsán, aki még erről a mozgásformáról kíváncsi további infókra, olvassa végig a Pilates címkés rovatot. Inkább néhány gondolattal megemlékeznék arról, hogy ez a két végtelenül tehetséges és innovatív ember - Joseph és Clara Pilates - mi olyat képviselt, amit manapság is példaként állíthatnánk minden trendalkotó vagy trendkövető fitnesz szakember elé.

Ne törődjünk bele a gyengeségeinkbe, hozzuk előtérbe erősségeinket

renaissance-man-joseph-h-pilates-c2b7-1883-1967.jpgA Pilates azért tett szert hihetetlen népszerűségre a múlt század elejétől kezdve - kezdetben főleg a szárnyaszegett táncosok, művészek körében -, mert a rehabilitációs technikák mellett a módszer legfontosabb hozománya az volt, hogy ne hagyjuk a sérüléseket, gyengeségeket eluralkodni a testünkön és ne mindent annak rendeljünk alá; erősítsük meg a test környező területeit, hogy testünket ne a gyenge pont határozza meg, hanem a többi, ami viszont jól funkcionál.

Azt gondolnánk, ez evidencia? Napjainkban is hányan vannak, akik nem mozognak, mert fáj, vagy bizonyos területek túlkímélése végett nem teljes testet érintő mozgásprogrammal dolgoznak...

*

Nincs egy üdvözítő út és módszer

A Pilates módszer (eredeti nevén Contrology) NEM azért lett kifejlesztve, hogy valaki csak és kizárólag ezt csinálja. Joe maga is számos sportot űzött, s meggyőződése volt, hogy a módszerrel erős, ruganyos, kiegyensúlyozott test és jól terhelhető gerinc, stabil core hozható létre, amely feltételekkel minden más mozgásforma sikeres(ebb)en végezhető. A Pilates módszer fizikailag és testtudat-fejleszés szempontjából remek alapot jelent minden máshoz, de nem kizárólagosságot követel magának. Sőt.

*

Az életmód legalább ugyanolyan fontos, mint a mozgás

Joe Pilates két könyvet írt, 1934-ben és 1945-ben. Döbbenetes, de közel száz éve leírta azokat a gondolatokat, amelyek az utóbbi években, évtizedben elárasztják a médiát, felfuttatják a wellness-életmód ipart és az azzal foglalkozó könyv- és lapkiadókat... (Ez persze nem a kiadókat minősíti, hanem azt a sajnálatos állapotot, hogy a civilizált emberiség nagy része az elmúlt 60-80 évben sem ismerte fel az életmódváltás jelentőségét, és most, hogy van egy elhízott, rokkant idős generáció a Földön, meg egy nem kicsit kripli időshöz közelítő generáció, na ez a sokk talán meghozza a felismerést...) Joe bácsi már anno taglalta a mértékletes étkezés lényegét, a szabad levegőn tartózkodás jelentőségét, a mindennap felgyülemlett stressztől való megszabadulás szükségességét, a gerincünk állapotára való odafigyelést, a pihenés fontosságát. Sőt, a gyerekek - mai kifejezéssel élve "szabad" és "természetes" - nevelésének sarokköveit is. Minden olyasmit, ami manapság a csapból is folyik, ha a témában olvasunk...

Egy reneszánsz embert és egy korai innovatív módszert, amely végül évtizedek múlva elérte az őt megillető széleskörű ismertséget: én ezt ünneplem május első szombatján.

*

A Pilates Nap alkalmából* egy kis nyereményjátékot is iderakok. A három kérdés válaszait nagyon könnyen ki lehet guglizni, a helyes megfejtést beküldők közül pedig valaki fitnesz ajándékcsomagot nyer. A játék május 8-án szerdán éjfélkor zárul. A nyertes emailt is kap, meg itt is és a Facebookon is megtalálja magát.

UPDATE: A helyes megfejtést beküldők közül Nemes-Nagy Annának kedvezett a random.org :)

Tanulságul azért a helyes megfejtések:

Hol nyitotta meg első stúdióját Joseph Pilates 1926-ban, melyet halála után, egészen 1971-ig Clara vezetett? - 939 Eighth Avenue, New York City
Mi volt a címe Pilates első könyvének (1934)? - Your Health / Egészséged
"My work is 50 years ahead of its time" (Joe Pilates). Azaz szerény bevallása szerint 50 évvel előzi meg munkássága a korát.


Köszönöm mindenk résztvevőnek a játékot! :)

(*Gépgyár közl.: a bejegyzés kikerülését az akadályozta, hogy május első szombatja gyakran a ballagások napja is :) )

Ha nem akarsz lemaradni a következő posztról, itt kérj értesítést:

 

2013.05.05. 11:23 - Szöszkeboszi

Címkék: játék joe pilates mijazapilates

komment



süti beállítások módosítása