Maximum íz, no cukor: Body Skills

sq.jpgEz jut eszembe arról, miként jellemezhetném a Body Skills-t, amely az egyik legkeményebb és egyben legzseniálisabban felépített funkcionális tréning jellegű óra, amin valaha részt vettem. Te meg a tested, és 6, igen, ismétlem, hat gyakorlat. És utána kitalicskázod magad a teremből valahogy.

Lehet játszadozni mindenféle eszközzel, amit hoznak-visznek a fitnesztrendek szelei: labdák, rudak, ilyen és olyan súlyok, kötelek, ugrálócipők, vagy csak hogy a legutóbbi FT-divatot említsük: hevederek, homokzsákok, vasgolyók, teherautó-gumik. Feleim, a puszta testetek, az is elég a végelgyengüléshez. Nem is amolyan fegyencedzés-módra, mert ahhoz azért tényleg vagy nagyon monotóniatűrőnek, vagy kényszerből négy fal közé zártnak kell lenni, hanem változatos saját testsúlyos gyakorlatok egész hada áll rendelkezésre.

Amiből kiválasztunk alapvetően hatot. Aztán mindegyiket variáljuk háromféle módon, így lesz belőle 18, ez teszi ki az órát. Vesszük Egyeske alapverzióját, ismételjük, majd vesszük egy nehezebb testvérét, ismételjük, majd egy még nehezebb testvérét, és azt is. Egyeske a Köbön végére már nem biztos, hogy bizonyos izomcsoportjainkat tudnánk mozdítani. Az viszont tuti, hogy mire a blokk végére érünk, begyakoroljuk mindhárom nehézséget, ami a jövőben még kapóra fog jönni.

Szerencsénkre Ketteske valamelyest másik izomcsoportokat vesz elő, így azt "frissen" csináljuk, egészen Ketteske a Négyzeten és Ketteske a Köbön megjelenéséig. Ha Egyeske és Ketteske mondjuk guggolás (és felmenői) valamint bölcsőtartás és felmenői, jelen pillanatban már a combunk egy merő betontömb, nagyon szeretnénk elhasalni és úgy maradni.

Elhasalni lehet, de csak hogy felemelkedjünk aztán planking (deszkapóz) és P. a Négyzeten, P a Köbön verzióba (próbáltatok már planket kis apró lapockazárásokkal? killer!), ezen Hármaska után hasonló módon megváltást kapunk ideig-óráig a felbukkanó Négyeske, majd Ötöske és Hatoska képében. Eddigre már csak önkívületben megyünk tovább, és Hatoska a Köbön végén csak az óramutatóból sejtjük, hogy nincs még itt a vége.

És hogy példákkal is dobálózzak, mik lehetnek az egyes gyakorlatok: fekvőtámasz, bölcsőtartásban könyök-térd érintés, monkey jump (guggolásból ugrás), predator, kitörések, szökellések... És ismétlem: három nehézségi szint.

A finálé persze mi is lehetne más, mint egy jó kis köredzés. 30/40 másodperc Egyeske majd Ketteske valamelyik változatából, megtoldva feleannyi pihenőidővel. Öt kör. Mindegyik párnak öt kör. Mivel eddigre már jó eséllyel mindenki ereje végén jár, ha az előírt nehézségű vari nem megy, magához képest kell kiválasztania mondjuk a guggolás sorra kerülésével, hogy a begyakorolt (lásd fent) különböző szintekből melyiket csinálja. Az eredmény: olyan edzés, amelyen a közepesen pudingok és a kőkemények is saját teljesítőképességükhöz mérten a maximumot hozzák ki magukból - vagy még azon túl is.

push-up-biel-400x400.jpg

A Body Skills így egyszerre userfriendly, hiszen a mozgásminták ismétlése jó, hasznos, fejleszt; és közben változatos, mert a 6 / 18 gyakorlat változatai mindig újabb célok elérésére sarkallnak. Úgy tol mindig kicsit túl a határainkon, hogy épp a sötét verem széléről táncolunk vissza azzal, hogy elgyötört tagjaink kis pihenőt kapnak, míg valami mást kezdünk el nyúzni. És a vége, a tabata-érzetű gyors körgyűjtemény csak hab a tortán: mind over body, hogy stílusos legyek, hiszen a fejünkben benne van, amikor már az utolsó izomrostunk is remeg, hogy vaze, harminc / húsz / tíz másodpercet már megcsinálok, ha a fene fenét eszik is.

Muszáj még megemlítenem, hogy ezek a gyakorlatok maximálisan a core (erőközpont) mindenhatóságán múlnak, amit egy aerobikfan, jógás vagy zumbás (khm) soha nem tudna prezentálni. De még egy gyúrós is nehezen. A tricepsz, a comb, a vádli hozzá képest mind másodhegedűsök a sorozatok kivitelezése során, és ha van egy jó oktatónk, aki a helyes kivitezésre odafigyel - esetünkben a tetovált lány, aki közben már nem tetovált -, nemcsak azzal jövünk ki az óráról, hogy basszus, MEGCSINÁLTAM, hanem azzal, hogy érezzük, ahogy a testünk él, vibrál, és minden porcikájában ott az erő, amely arra teremtetett, hogy minden kihívásunkon átsegítsen.

Szóval egy frissen felbuzdult kezdő szerintem ne a Body Skills-en kezdjen. De mindenkinek, aki gyúr, aki valamit homogén módon edz (fut, úszik, bicajozik, kajakozik, mittomén) és ezért azt gondolja, hogy legény/leány a gáton, vagy épp kellemesen elfáradós alakformálóra jár, az nézze meg magának, ne essen pánikba, és mindig legyen nála törölköző. Tanulságos - önmagukról is, ezért már minimum érdemes kipróbálni.

Ha nem akarsz lemaradni a következő posztról, itt kérj értesítést:

 

2012.09.03. 09:31 - Szöszkeboszi

Címkék: vendégségben body skills

komment



süti beállítások módosítása