Fitneszalkalmazások okostelefonra (1.)

Arra gondoltam, hogy ha már sikeresen összeszedtem a gondolataimat a Telenor Android Workshopra a héten - és prezentáltam is élő, bár többségében érintőképernyőt nyomkodó közönség előtt -, akkor itt is megosztom az előadás főbb pontjait, hátha valakinek jól jön.

Egyébként valahol elég creepy, amikor felhívnak azzal, hogy helló, tudjuk, hogy te androidos vagy, és adnál-e elő. Mármint persze, nem titkolom ezt itt a blogon sem (sőt), de erre felvenni a telefont elég meglepő. Éljen a zinternet.

Na de mire jók az okostelefonos fitneszalkalmazások?

Ahogy én edzőként látom, háromféle dologra lehet használni ezeket az applikációkat:

1. Vannak az inkább amolyan toolok, eszközök, amelyek működése nem túl összetett, de hasznos kis dolgokat tudnak, avagy kényelmi funkciókat látnak el.

2. Vannak azok, amik a fitneszvideók / dvd-k mintájára valamiféle mozgástanítási célzattal jönnek létre. Sejthető, mi ezekről a véleményem (lásd itt is), de néhány szót azért ejtek róluk.

3. És léteznek egészen összetett edzés- és/vagy étkezésnaplók, amelyek nagyon kényelmes és okos megoldást nyújtanak azok számára, akiknek konkrét céljai vannak (fogyás, izomtömeg-növelés, maratonra készülés), vagy valamiért szeretik megörökíteni a teljesítményt (bringások, úszók, snowboardosok, túrázók); avagy valamilyen egészségügyi problémával terhelten igyekeznek tudatosan élni.

Lássuk egyeskét: a hasznos kis toolokat.

Az egyik, amit megemlítenék, egy pulzusmérő alkalmazás: azoknak való, akik nem akarnak pulzusmérőre költeni, de alkalmasint a pillanatnyi szívritmust például a kardiogépek érintőpontjaihoz képest pontosabban szeretnék meghatározni. Összehasonlítottam a kapott értékeket a Polar pulzumérőm eredményeivel, és meglepően pontos (pár bpm eltéréssel).

Az Instant Heart Rate Android Marketen Google Play-en itt, iPhone-ra pedig iTunes-on itt található. Mindkettőből van ingyenes verzió is.

A működése egyszerű: a kamerára kell helyezni a mutatóujjunkat, és átvilágítva az eret, a színváltozásból az app kb 10 másodperc alatt kiszámítja a pulzust. Ha olyan készülékkel használjuk, amelyben nincs fényforrás, akkor normál világos közeg kell neki. A vakuval rendelkező készülékeken működés közben bekapcsolja a fényt, így bármikor pontos érrajzolatot kap. Íme:

A másik, ezt kiegészítő app - szintén azoknak, akik nem akarnak bonyolultabb kütyüre költeni - kiszámolja az edzéscéljainknak megfelelő terhelési zónát (ezek matekjáról itt írtam). Andoidra a Heart Rate Zones (Play-en itt) a megfelelő választás szerintem: szimpatikus, mert ha bevisszük a nemet, életkort, nyugalmi pulzust, akkor kiszámol egy max pulzust, amit át is írhatunk kézzel, ha van hitelesebb információnk róla (pl. bemértük), illetve kétféle képlettel (az egyik a Karvonen, ami elég valid) kiszámolja az intervallumokat és szép látványosan kiteszi egy screenre, nem kell ezeket fejben tartani.

Sajna ennek nem találtam Apple Store-os változatát, csak ezt a hasonló névre hallgató appot, ami kicsit béna, mert egyrészt nem látni, hogy milyen maximum pulzust kalkulál, ha nem írok be oda értéket, másrészt elég fura zónákat ad ki, ráadásul hosszadalmas szövegeléssel, mikor az ember csak adott helyzetben egy gyors zónaáttekintése kíváncsi (lásd: a kevesebb több esete). Screenshot itt.

 

 

Ketteske: avagy hogy ne tanuljunk semmilyen sportot telefonról (sem).

Nem meglepő módon kábé kétcsillió alkalmazás létezik, szinte mindenféle mozgásforma megtanulása/űzése az ígéret. Nagy részük még vizuális emlékeztetőnek is gagyi, még ha ismerjük is a szóban forgó mozgásokat (rajzok, gif animáció szintű illusztrációk, helló). Na és persze egy szögből készült fotók és videók tömkelege, ami semmivel nem tud többet, mint bármely tévéképernyőn hajladozó/ugráló néni néhányszáz pixelben.

Azért mutatok egy előremutató példát is arra nézve, hogy ha túllépnek majd a fejlesztők a gagyifaragáson, milyen szinten lehet legalább az utánzás részét elősegíteni a mozgástanulásnak a 3D segítségével. Tai chi, valaki?

Hármaskáról, azaz az edzéstervezésre, étrendkövetésre, naplózásra használható alkalmazásokról következő posztban számolok be. (Ha nem akarsz lemaradni róla, kérj posztértesítős emailt.)

Ha nem akarsz lemaradni a következő posztról, itt kérj értesítést:

 

2012.04.23. 08:00 - Szöszkeboszi

Címkék: kütyü fitneszapp

1 komment



süti beállítások módosítása