A DVD-kről

Szinte mindenki, akivel társalgás közben a Pilates szóba kerül, előbb-utóbb megkérdi: milyen DVD-t javaslok. Kedvesen de rendületlenül azt válaszolom erre, hogy nem javaslok DVD-t. Ezúton is elnézést kérek a DVD-kiadó fitnesscelebektől meg mindenki mástól, aki sportprogramok kereskedelmi forgalmából él. Ellenkampányolok, ez van. 

Kérjük, már most készítsenek elő egy törölközőt! Köszönjük.

Nem oktatói sznobizmusból mondom, hanem a józan ész és a lelkiismeretem ezt diktálja. Van egy adu ászom: a TV nem interaktív! Ha már csinálod, csináld jól, ez az elv - szerintem. Lehet a program kidolgozója a világ legjobb edzője, a TV képernyőjén ő is csak néhány pixel. Nem látja, milyen az erőnléted. Nem látja, mit csinálsz pontatlanul. Nem látja, mihez lenne kedved és mihez nem. Nem látja, mivel színesíthetné a show-t számodra. Nem tud hozzátenni értéket fizikailag, sem lelkileg. Holott, nem erről szólna a dolog?!

Továbbá: próbálok nem bezzegelni a Pilatesszel, de hogy is fejezzem ki magam p.c. ... itt nem azon múlik a siker, hogy milyen magasra emeled a térded, és nem az a kritikus pont, hogy elcsúszol-e a nappaliban a szőnyegen. A feladatok jó része komplex: testtartás, mozdulat, ütem, légzés kompozíciója. Táncolni sem lehet megtanulni DVD-ről. (És akkor másik kedvencemről, a könyvről már ne is beszéljünk...) A forgalomban levő Pilates DVD-k nagy része az ultralájtkönnyű program kategória: nem nagyon lehet elrontani, ez tény, de fejlődni sem lehet, és kiemelkedő monotóniatűrőnek kell lenni ahhoz, hogy egy tucat megtekintés után is élvezetes legyen. Igen, ha jártál már Pilates órán, oktatónál, ismered az alapokat, tudod a gyakorlatok mibenlétét, létezik testkontrollod, akkor tornázz otthon néha a képernyő előtt, vagy böngéssz érdekességeket a youtube-on. A változatosság gyönyörködtet. De ha kezdő vagy: a google a barátod. Pilates+óra, szörcs.

Apjuk, kicsit legyél már közreműködőbb, ha kérhetem...

 

 

 

A kedvenc érv, amit hallok a DVD mellett: "nincs időm elmenni sehova". A mindennapi életritmust meg- vagy átszervezni melós, valóban. Heti 168 órából bruttó 2-3-4 óra elfoglaltságról beszélünk utazással együtt, ami 1.5-2%-a a teljes időnek az egészség és a kikapcsolódás jegyében. Valóban annyira lehetetlen? Mennyi mindennel jártunk már úgy, hogy csak elkezdeni nehéz, és aztán ha megvan a rutin, minden megy magától? Gondolj erre légy szíves, ha legközelebb az akciós pult előtt állsz, és kínálja magát a lemez kilencszázkilencvenért.

Ha nem akarsz lemaradni a következő posztról, itt kérj értesítést:

 

2010.06.01. 21:45 - Szöszkeboszi

Címkék: vélemény dvd fitness

3 komment



süti beállítások módosítása