Nyújtjuk a rétestésztát

Az eredeti life-style cikk címe: Hogyan lesz hosszú és ruganyos? Ehhem. Nem én adtam :)

Testünk formálásának fajtái közül szót ejtettem már a leglátványosabb, legpörgősebb módszerről, a kardioedzésekről, következzék az, ami izmaink és ízületeink egészségéért felel: a nyújtás.
 
Rajongói azért szeretik a nyújtó avagy stretching edzéseket, mert nem hajtja ki belőlünk a lelket. Sokan, akik a gatyáig izzadásra esküsznek, lenézik a nyújtást: pont ugyanezért. Holott mekkorát tévednek! Az egészséges izom ismérve ugyanis nem csupán az, hogy milyen erős (azaz mekkora a bicepsz átmérője), hanem az is, hogy milyen hosszú és ruganyos. Vagyis a két típusú izommunka feltétlenül kiegészíti egymást.
 
A nyújtó edzések olyanok az elgyötört testnek, mint egy remekbe szabott fizikai wellnessprogram. Ezek a mozgásformák ugyanis – élen a jógával és a Pilatesszel, illetve a BodyArt és egyéb neveken futó stretching órákkal – testünk két olyan alkotórészét veszik kezelésbe, amelyek a fájdalmak és kellemetlen közérzet hátterében állnak. Az egyik a már említett izom: a nem edzett, illetve éppenséggel túledzett izmok ugyanis milliméterekkel megrövidülhetnek fizikai valójukban, ezért nem is tudnak kényelmesen „kinyújtózni”: ezek a „beállt”, merev izmok a leggyakoribb okai a hát- és derékfájásnak, rossz testtartásnak, vagy épp az izompacsirták robotszerű mozgásának.
 
Még viaszban is teljesen "kötött" szegény... (Madame Tussauds, London) 
 
A másik kritikus állapot az ízületek és szalagok hogyléte: gondoljunk csak a vállunkra, csípőnkre, térdünkre. Ezeken a pontokon gyakori jelenség, hogy az ízületünk egy idő után elhasználódik, már nem tud mozogni avagy fordulni abban a szögben, ami természetes lenne; a szalagok pedig csakúgy megrövidülnek, mint az izmok: például képtelenek vagyunk kinyújtani teljesen a térdünket. 

A bemerevedett izmok és a deformált ízületek, valamint a velük járó helytelen testtartás együttesen a legtöbb hétköznapi fájdalomérzet okozói, de az sem lélegezhet fel, aki egyébként rendszeresen edz, hiszen a kardio és erősítő mozgásformák önmagukban nem helyettesítik a nyújtást, sőt, a nem lenyújtott izmok még nagyobb sérülésveszélynek is ki vannak téve!
 
Mit tudunk tenni a ruganyos és hajlékony testért?
 
Ha eddig hanyagoltuk a testmozgást, keressünk fel egy órát, ami szimpatikus: lehet ez Pilates, jóga, gerinctorna, stretching. Ha mást – még! :) – nem mozgunk mellette, érdemes olyan foglalkozásra járni, ahol egy kis izomerősítés is van a palettán: ezt általában megtaláljuk az óra leírásában.
 
Ha más jellegű mozgásba már belevetettük magunkat, minden esetben nyújtsunk le utána (ez alkalmanként 5-6 percet vesz igénybe, ennyit ne sajnáljunk az izmainktól!), illetve igyekezzünk heti 1 alkalmat beiktatni kifejezetten a fent említett órákból. A testünk meg fogja hálálni a gondoskodást, mert a ruganyos izom terhelés hatására több erőt képes kifejteni, azaz meglevő edzéseink hatékonysága is nőni fog, a teljesítményünkkel egyetemben. 
 
Ne csüggedjünk akkor sem, ha úgy érezzük, hogy rajtunk képtelenség segíteni, mert túl nagy hendikeppet jelent már a sok évtized: a testünk csodálatos szerkezet, és a legtöbb károsodott folyamat visszafordítható. Ötven-, hatvan-, sőt hetvenévesen is javíthatunk még az életminőségünkön! A nyújtó tornák általában betegségek vagy fiziológiai panaszok mellett is végezhetők, ám ezekről mindig tájékoztatni kell az órát tartó oktatót.
 
A nyújtó mozgások mellett szól még, hogy elképesztően gyorsan érezhető a hatásuk. Egy-két alkalom után csökkennek a mindennapokat megkeserítő fájdalmak, további pár alkalom után kirívóan szép testtartást láthatunk a tükörben, és egyik napról a másikra jobban érezzük magunkat a bőrünkben. Kinek ne lenne kedve ezek után belemerítkezni a tetőtől talpig megújulás élményébe?
 
 
 
 
 
 
 
 

Ha nem akarsz lemaradni a következő posztról, itt kérj értesítést:

 

2011.01.11. 08:30 - Szöszkeboszi

Címkék: nyújtás anatómia light bigger~longer~uncut

3 komment



süti beállítások módosítása