A TRX és a tetovált lány

trx-pack.jpgTalán furcsa, de edző létemre még nem ért el a TRX-bűvölet. Ennek leginkább történelmi okai vannak, aztán meg csak úgy elmaradt. De mostanában terveztem már, hogy a Flow teremben kipróbálom, és tegnap eljött az alkalom a kollegina képében.

A TRX - ha valaki még nem hallott volna róla - a legújabb funkcionális tréning őrület. Maga az eszköz két egymásba hurkolt heveder két fogantyúval, mondhatni a kerék feltalálása óta nemigen történt ennél pofonegyszerűbb termékfejlesztés. Szóval lógunk a szeren, meg dőlünk, meg hajlunk, alapvetően erről szól a történet. Nagyon nettósítva úgy foglalható össze, hogy a saját testsúlyunkkal játszunk úgy, hogy a hevedereken lógva kicsit izgalmasabb és változatosabb dolgokat tudunk összehozni, mintha az anyaföld lenne a játszópartner.

trx.jpgHa ennél jobban részletekbe szeretnék menni, akkor elő kell venni kedvenc témámat, a gerincstabilizáló izomzatot. Ugyanis a lógós verzió határozottan instabilabb, mintha csupán az izmaink vs gravitáció "hagyományos" menetet nyomnánk. Ahhoz, hogy a TRX gyakorlatokat csinálni - jóóól csinálni - bírjuk, a törzsünknek egészen masszív stabilizáló izomzattal kell rendelkeznie, különben csupán majom módra húzzuk-vonjuk magunkat kézzel-lábbal, ahelyett, hogy uralnánk a testünket, törzsből tartanánk magunkat, és végrehajtanánk a feladatot. Szóval a TRX-szel kapcsolatosan megint fennáll a lehetőség, hogy mivel trendi, boldog-boldogtalan erre vágyik, holott tényleg azoknak való, akik már értelmezhető fokú testtudattal rendelkeznek.

(A kollegina - aka a tetovált lány - persze kétségkívül impresszív látványt nyújtott, egyrészt szépséges izommunkával mutat példát, másrészt a kozmetikus a fejéhez tartott egy pisztolyt ragaszkodott hozzá, hogy szájkontúrt rajzoljon neki negyven fokban - mikor máskor? -, szóval ha az ajka szélével megegyező színű rúzst kenne fel, pont olyan lenne, mint egy negyvenes évekbeli hollywoodi díva. Egyszer rá fogom beszélni, pusztán az élmény kedvéért.)

Jövök még egy vallomással. Kicsit újra jobban át tudom érezni a kezdő pilatesesek nehéz életét, mert a TRX-ben ugyanúgy alaphangon féltucat dologra kell figyelni egyszerre. Hősiesen igyekeztem megszokni ezt az egész lógok a szeren dolgot, de közben tartsam a törzset, magam alatt a feneket, hátrahúzva a lapockát, kiemelve a mellkast (mondhatni aktív mellbedobással, hehe), sarok a talajon, kinyújtva a könyök, és akkor még semmi érdemit nem csináltam a gyakorlatból. Amint úgy éreztem, hogy végre sikerült a kitételek nagy részét score-olni, a tetovált lány rámszólt két másik dolog miatt, ami persze nem volt a képzeletbeli listámon kipipálva. Akasztják a hóhért. Én is ilyen gonosz lennék?

Viszont ha az ember ráérez, akkor nagyon szép mozgás, nagyon érdekes kihívásokkal: a normál fekvőtámasz, guggolás, bicepszre dolgozás, planking mellett egy fokkal kecsesebb, elegánsabb mozdulatsornak tűnik. Ja, és említettem már, hogy egyúttal mennyivel nehezebbnek is?

Így első alkalommal az alapgyakorlatokkal ismerkedtem meg, de ígéretes, ígéretes, lesz második meg harmadik is. Ja és tanulságok levonása céljából azoknak is legalább egyszeri kipróbálásra ajánlom, akik vasakkal gyurmázzák magukat - csak hogy bizonyítsam a sokoldalú edzések létjogosultságát.

Ha nem akarsz lemaradni a következő posztról, itt kérj értesítést:

 

2012.06.20. 08:26 - Szöszkeboszi

Címkék: vélemény eszköz vendégségben trx

6 komment



süti beállítások módosítása