A boldogság előfeltétele...

A Pilates módszer megalapítója, alias Joe bácsi sok-sok okos és elgondolkodtató véleményt fejtett ki hosszú élete során, mindennél hosszabb cifra körmondatokban. Ideje volt kicsit leporolom a hét idézete rovatot, így lássuk most az egyik kedvencemet. (Angoltanár barátnőm sommás megfogalmazásában: a mondatalkotása ugyanolyan sunyi, mint a módszere - elsőre olyan könnyűnek tűnik, aztán fordító legyen a talpán, aki vissza tudja adni a szóvirágokat.) Egyébként is hiszek a fordítói szabadságban, úgyhogy akinek nem tetszik a magyar interpretálásom, élvezze eredetiben.

Ez az idézet lett egyébként a blog.hu-s interjúm címe is, amit a múlt héten publikáltak.

"Physical fitness is the first requisite of happiness. Our interpretation of physical fitness is the attainment and maintenance of a uniformly developed body with a sound mind fully capable of naturally, easily, and satisfactorily performing our many and varied daily tasks with spontaneous zest and pleasure."

magyarul:

"A boldogság előfeltétele a testi fittség. Értelmezésünkben a testi fittség azt jelenti, hogy kialakítunk és fenntartunk egy olyan egységet, melyben egy szép egyenletesen formált test és egy ép elme együtt képes lesz természetesen, könnyedén és kielégítően végrehajtani különféle napi feladataink sokaságát, mindezt magától értetődő lendület és vidámság közepette."

magyar-magyarul:

Egy teljesen más életminőség úgy élni, hogy a testünk kiszolgálja a mindennapjainkat. Nagyon nehéz ezt olyanoknak megmagyarázni, akik nem mozognak rendszeresen, és a kisebb-nagyobb fájdalmaikhoz, kellemetlenségekhez hozzászoktak, mi több a szélsőségesebb hangulatváltozásaikat természetesnek veszik ("majd holnapra kialszom" címszóval). Aki pedig sportol, az tudja, mennyire jó érzés, hogy a teste tettrekész, az immunrendszere és idegrendszere sokkal többet bír, mint egyébként: a jó közérzettel jól érezzük magunkat a bőrünkben, így nem csak testileg, de lelkileg is feltöltődve indulunk a napi küzdelmekbe. Messze nem arról van itt szó, hogy valamiféle zen állapotban lebegünk és nem ér el a külvilág zaja: azonban nem mindegy, hogy a stresszhatásokkal teli nap után hazamegyünk-lerogyunk-vegetálunk-házirobotolunk, majd rosszabb esetben még éjszaka is a napon kattogunk; vagy sikerül még mondjuk egy órában teljesen kiüríteni-levezetni-helyretenni a történéseket, és egy jó pihentetőt aludni utána.

Ez az idézet nem arról szól, hogy boldogok a párductestűek. Nem is arról, hogy boldogok a karra-nyakra kigyúrt popeye-ek. Szép egyenletesen formált test: ez azt jelenti, hogy egy - kicsit is holisztikusabb -, vagy több, egymást kiegészítő mozgásformából egy kiegyensúlyozott és jól funkcionáló testet "építünk", és hozzá egy kiegyensúlyozott, energiával teli, jól funkcionáló lelket is. Ez pedig nem egy "nekem aztán ne mondja meg senki, mitől vagyok boldog"-féle boldogság, hanem inkább az alapokat jelentő testi-lelki fundamentum.

Ha még nem érted, miről szól ez az idézet: ideje megkeresned az Igazit, és tapasztald meg saját magad.

Ha nem akarsz lemaradni a következő posztról, itt kérj értesítést:

 

2011.12.15. 08:50 - Szöszkeboszi

Címkék: hét idézete joe pilates

17 komment



süti beállítások módosítása