Az egészséges étkezés jegyében

Ígértem még egy összeállítást nyaralási gasztronómia témában. Legnagyobb sajnálatomra a víg napok idelenn délen lassan véget érnek, bár még egy parti Pilates videóval adós vagyok mindenkinek - holnap hajnalban fogok kelni, hogy ezt abszolváljam, ígérem. (Jaj.)

Szóval, szeretném eloszlatni a közkeletű tévhitet, hogy az ember fia-lánya kizárólag egészségtelen hatalmas zabálásokat képes rendezni a nyaralás alatt. A legtöbb ország, de főleg a déliek, nyáron felettébb egészséges menüfelhozatallal rendelkezik. Persze, lehet rendelni sertésbordát is sült krumplival, de lássuk, mik az egyéb opciók.

  

 
 
 
 
Első és legfontosabb a bőséges reggeli. Mint a nagykönyvben. Joghurtok, gyümölcsök, kis szénhidrát (ha lehet, ne fehér lisztből...)
 
 
 
 
 
 
Zöldségleves. Szinte mindenütt készül friss helyi zöldségekből, legyen az bármi. Bár a levesek sokak fejében a téli menüre kívánkoznak, ám mint folyadék, hasznos a meleg napokon is. 
 
 
 
 

 

Ha a képen látható lötty mibenléte nem egyértelmű (márpedig nem az), súgok: elérkeztünk a halak méltatásához, azon belül is a hallevesekhez. Tavi, folyami, vagy tengeri vakáció: keresük meg bátran a helyi halakat az étlapon, és a levesben sem fogunk csalódni.

Halak, csapó kettő. A halak gazdagok omega3 zsírsavakban, melyek általános immunerősítő hatásuk mellett a koleszterinszint normalizálásához is hozzájárulnak; a halolaj pedig újabb lépés az egészséges bőr és haj felé. Olajban sült szalmakrumpli helyett megintcsak felhívnám a figyelmet a zöldségköretekre.

 

 

Halak és rákok pappardelle tésztakörettel. Normális mennyiségben természetesen a szénhidrát sem az ellenségünk, sőt: az energiát mi sem a napból vesszük. A sáfrányt anno Egyiptomban afrodiziákumnak tartották, bár ez valószínűleg urban legend, de a keringési rendszerre gyakorolt hatása ismeretes. Ja, és nagyon szép lesz tőle bármelyik étel, márpedig az esztétikum fontos.

 

 

A jófajta borok sem maradhatnak ki a listáról: ellazító - rendkívül dicséretes - hatása mellett emésztést elősegítő mellékhatásokkal is rendelkezik, na meg a koleszterinszintet szabályozó antioxidánsokat is tartalmaz. Egyes, forrásmegjelölés nélküli cikkek szerint az apácák azért haltak hamarabb, mint a derék barátok, mert isten szolgái közül a nők nem ihattak bort. Ezeket a pletykákat azért készpénznek ne vegyük, de a napi bulváradag ezzel letudva... :)

 

 

Hogy senki ne bélyegezzen orthodoxnak, ha a klasszikus egészséges felhozatalról van szó: íme két gyengém, a jó kávé és a Haagen-Dazs jégkrém. Jelzem, a kávé - minőségi alapanyagokból persze - egészséges is lehet, az alacsony vérnyomásúak kifejezetten jól járnak vele, valamint a koffein tágítja az agyi ereket, így a migrén is sikerrel legyőzhető. A mini Haagen-Dazs pedig, nos: boldogsághormont tartalmaz, és kevesebb kalóriát, mint egy jó krémes vagy piskótás sütemény, ennyi a mentségem, na meg az, hogy voltaképpen semmilyen étel nem tiltott: megfelelő mennyiségben, és megfelelő mozgás mellett mindent szabad, nem csak akkor, ha nyaralunk.

Ha nem akarsz lemaradni a következő posztról, itt kérj értesítést:

 

2010.07.26. 13:49 - Szöszkeboszi

Címkék: étrend nyaralunk

komment



süti beállítások módosítása