Mindaz, ami NEM a Pilates

Arra gondoltam, megközelítem komplementer módon a kérdést, és aztán a kedves Olvasó eldöntheti, hogy ezeknek a tényeknek örül vagy nem örül. Szóval, mi nem a Pilates? 


Először is, semmi ugrabugra. Semmi aerobik jellege nincsen, nem kell ugrálni, izzadva levegő után kapkodni. A tüdőt nem így edzzük, nem lépkedünk step padra fel/padról le. Az adrenalin jelentősége nulla. Ha ezt keresnéd, "mehetsz a balettbe ugrálni".


Nem kell hozzá állóképesség, legalábbis nem annyi, mint egy végigugrabugra órához. Ami nem azt jelenti, hogy nem igényel ugyanannyi izomerőt, sőt, megkockáztatom, esetenként több kell ehhez a tornához, mint egy félig lendületből végigpörgött órához.

Nem kell koreográfiabajnoknak lenni ahhoz, hogy a mozdulatokat követni tudjad. Egy-egy gyakorlat esetében gyakran sok mindenre kell odafigyelni, hogy minden klappoljon, de a mozdulatsorok bonyolultsága nem fogható egy versenytánc-koreográfiához...

Nem kell kifacsart természetellenes tartásokba csomagolni magadat, mint a jógában. Nem árt az egyensúlyérzék, sőt, fejlesztjük is alkalomadtán, de a nyakbalábat formációt kihagyjuk.

Nem kell relaxációs mélységekbe ásnunk, sőt, az agy folyamatosan dolgozik és kontrollál. A zenén nem alszunk el (legalábbis én nem teszek be olyan zenét, ami elaltat) - a lényeg az összpontosítás és egyidejű kikapcsol(ód)ás.

Nem tartjuk ki hosszú percekig a mozdulatokat, és nem emelgetünk kétszázat semmiből. Fő a természetesség és a mértékletesség.

"These days, pilates makes me happy and I do five or six workouts a week. I love a basic workout and do it in the mornings to get it over with..."
(Jennifer Garner)

 

 

 

 

 


A hiteles tájékoztatáshoz persze hozzátartozik annak az ősi bölcsességnek a felemlegetése is, miszerint kinek a pap, kinek a papné... de ki mondta, hogy itt választani kell? Járhatsz egyszerre aerobikra és Pilatesre, súlyzós edzésre és Pilatesre, maratonfutni és Pilatesre, jógára és Pilatesre, sőt, ha kombinálod a mozgásformákat, az a legtutibb. Hiszen mindazt, amit a Pilates NEM ad, keresheted másutt - ki mondta, hogy ez egy monogám sport? És ami fontos: ne mondj le semmi olyan mozgásról, amit egyébként szeretsz!

Ha nem akarsz lemaradni a következő posztról, itt kérj értesítést:

 

2010.05.30. 20:12 - Szöszkeboszi

Címkék: celeb fitness mijazapilates

komment



süti beállítások módosítása