Legyőzhető-e a T-Rex?

trx200.jpgMár amikor első alkalommal lógtam a szeren, éreztem, ez nagyon bejön. Azóta szelídítgetem a Flow-körökben csak T-Rex-nek emlegetett jószágot: nem könnyű vele bánni, de az élmény egészen különleges.

A felfüggesztett heveredeken lógva mozogni: szórakoztató, kemény, és hatványozottan hatékony (jéé, alliterál).

Pár dolog, amit érdemes mérlegelni, mielőtt kipróbáljuk a TRX-et:

Ha valaki azt szereti, hogy összpontosít néhány (sok) dologra a testében, és mindeközben a hétköznapi ügyesbajos alles eltűnik a fejéből: akkor ez telitalálat. (Még a Pilates-multitaskinghoz szokott agyamat is meglepte ez a jelenség első alkalommal.) Akár kézzel, akár lábbal próbáljuk épp legyűrni az eszközt (értsd: a fogantyú a kezedben van, vagy a lábadat akasztod bele), ezer dologra kell figyelni a helyes tartáshoz. Mindenekelőtt arra, hogy a core izomzata, erőközpontunk, vagyis mindaz, ami a törzset és a gerincet stabilan tartja, dolgozzon ezerrel. Hogy helyesen tartsuk minden más testrészünket (főleg csukló, váll), hogy ne leépüljünk, hanem fel.

A "lógunk a szeren" minden, csak nem "lógás". Itt nincs tessék-lássék csinálunk valamit: vagy csináljuk, vagy nem, ez nem a könnyen elsunnyogható tornamutatvány kategória. Mert ha egyszer ráengedtük a testsúlyunkat - részlegesen vagy egészben - akkor az vicc nélkül ott van, és valahogy meg kell tartani. Szóval, sunnyogósoknak nem ajánlom a TRX órát, csak akkor, ha épp az a szándékuk, hogy most az egyszer saját magukat olyan helyzetbe kényszerítik, hogy bele kell adni apait-anyait. (Hajrá, önnevelés!)

A gyakorlatokon lehet könnyíteni, lehet nehezíteni, de igazából az óra egy bizonyos foknál könnyebb sosem lesz. (Kivéve, ha leheverünk hullapózban a terem közepén, de az nem elegáns.) Így aki sosemmozgás vagy hosszas kihagyás után ezen kezdene a cérnaizomzattal, annak azt javaslom, gondolja át még egyszer, vagy viselje a következményeket.trx_szoro_small.jpg

Azoknak sem való, akik szeretnek komfortkörülmények között maradni: az izomláz garantált, szóval akiket lelkesít, ha fáj, azok olyan motivációlöketet kapnak, mintha Houstonból lőtték volna ki őket. Nem mindig ugyanaz, nem mindig ugyanott, de mivel a TRX egészen döbbenetes helyeken kap el egészen lappangó izmokat, a lehető legváratlanabb helyeken készüljünk fel a másnapra. (Én nem szeretem az izomlázat, abszolút nem motivál, de én is megkapom a magamét mondjuk a mély hátizmaimban, amikről már azt gondolnám, mindent láttak.)

trxeszkoz.jpgÉs muszáj megjegyezzem, nem mindegy, hol próbáljuk ki. TRX edzőnek menni manapság menő dolog, és bizony nem is nagyon válogatnak a felvételnél (kis túlzással: bármely gyúrós brádá lehet TRX oktató). Így ha kinéztük, hogy hova megyünk, azt is nézzük meg, hogy az adott embernek mondjuk van-e egy sportedző végzettsége hozzá, avagy csinál-e bármi mást, úgy általában oktat-e még valamit, bármit. A jó TRX oktató nagyon fontos a sérülésmentes edzéshez! Ha nem javít óra közben, oda többet vissza ne menj, mert kizárt, hogy valamit ne kellene igazítani rajtad!

És azt egyébként én magam is csak nemrég tudtam meg, hogy a TRX nagyon jó rehabilitációs eszköz is olyanoknak, akik amúgy aktív életet éltek / szeretnének élni, csak közbejött valami sérülés, baleset, gerincbetegség, stb. Nyilván ez is csak megfelelő szakember kezei között - de én örülök neki, hogy a konzervatív gyógytorna mellett ilyen trendek is előtérbe kerülnek.

Összességében: a TRX jó, szórakoztató, a saját testünk használatára nagyon jól megtanít, és ha a fentieket mérlegelve úgy döntünk, hogy megnézzük, mire megyünk a T-Rex ellen, akkor készüljünk fel a kemény küzdelem utáni "megcsináltam!" jóérzésre is. (És egy személyes jótanács: túl sok aktív mozgást ne tervezzünk másnapra...)

"Az eszköz két egymásba hurkolt heveder két fogantyúval, mondhatni a kerék feltalálása óta nemigen történt ennél pofonegyszerűbb termékfejlesztés."

Ha nem akarsz lemaradni a következő posztról, itt kérj értesítést:

 

2012.10.05. 14:08 - Szöszkeboszi

Címkék: vélemény trx

komment



süti beállítások módosítása