Múmia-anatómia

Innen: http://www.kisalfold.hu/kepek/bodies_2_-_tarlat_a_budapesti_vam_design_centerben/2024758/Avagy Bodies2 kiállításon jártunk. Testületileg, edzőkollégákkal, informális tanulmányi kirándulás keretében. Ennélfogva nem vagyunk egy tipikus látogatóközönség, ezt előrebocsátom.

Visszaolvasva az interneten a cikkeket, mindegyik a "bizarr", "borzongató", "preparált" szavakkal próbál hatást kelteni, hát a csuda tudja, lehet, hogy mi túl gyakran nézegetünk anatómiaatlaszokat, de az emberi test az emberi test, és az egész kiállítás egy nagy biológiaszertárnak tűnik inkább. A kiállított testrészek egyenesen fröccsöntött műanyag hatását keltik, teljesen elvonatkoztathatók a valós emberi részektől. A (majdnem) teljes testű kiállított darabok már valamivel közelebb állnak a valós test érzékeléshez, de...

... itt kezdtük kapisgálni, hogy végképp valami köztes, elveszett célcsoport vagyunk a kiállítás szempontjából. Egy osztálykiránduló csoportnak, vagy egyszeri kíváncsi látogatónak azért anatómiailag ez az egész néhol túl sok. Biccent, oké, látjuk, hű. Az orvostanhallgatók a másik véglet, valószínűleg inkább boncolásra járnak. Nekünk? Valahol elveszett a kettő között. Első látásra is kicikínai méretarány minden, ami mondjuk zavaró, de megszokható. Az izomfelmérés szempontjából sokkal problémásabb, hogy ez az egész preparálási eljárás azzal jár, hogy jellegében szárított, csoffadt lesz a szövet (vagy nem igazán rendelkeztek a delikvensek eleve jelentős izomtömeggel?), így aztán az egész egyfajta torz, aránytalan összképet ad. Gondolom, a látogatók 99%-ának ez fel sem tűnik.

Összességében ez a legnagyobb baj szerintem a koncepcióval: látványos (és talán tudományos) akar lenni, de mindehhez teljesen következetlen. Bemutatják a beteg szerveket, de alig tesznek oda elé egy egészségest, amihez mérhetjük. Körülbelül a negyedik kiállított gerinc volt megfelelő egészséges állapotban - bocs, szakmai ártalom -, az előzőeknek olyan fokozott ágyéki lordózisuk, vagy épp teljesen egyesedett nyaki csigolyájuk volt, hogy ihaj. Pont aminél a kísérő szöveg a szokásos "S ívű a gerincünk" leírás, az minden, csak szabályos nem.

Ez egy igazi korall, de ilyesmivel próbálják látványossá tenni a szervek vérellátását is.

Ugyanez a belső szerveknél: látványos, hogy "feltárulnak a test titkai", de az illusztráció kedvéért egy öklömnyi tüdőlebeny fityeg a mellkasban, míg a szív ott pompázik szép plasztikusan megformázva. Teljesen random, hogy mit vesznek ki és mit hagynak benne. Olyan az egész kiállítás, mint egy J.J. Abrams-sorozat: puzzledarabkák mindenütt, ha az egészet végignézed, kezd összeállni a kép, de több kérdés merül fel, mint amit megválaszolt épp.

Amúgy érdemes megnézni? Érdemes. Ha csak általános anatómiaművelődésre vágyik valaki, eleget kap (talán sokat is). Ha kicsit konyít is hozzá, érdekes lehet a saját tudását próbára tenni, avagy jó pár szervvel közelebbi ismeretséget kötni. Csak a borzongásmaszlagot nem kell bevenni, akkor javaslok inkább egy horrorfilmet, vagy a Kapucinosok kriptáját.

Ha nem akarsz lemaradni a következő posztról, itt kérj értesítést:

 

2012.05.17. 08:20 - Szöszkeboszi

Címkék: vélemény edzőlét

4 komment



süti beállítások módosítása