Antijóga vallomás, kis önismereti terápiával

A jóga nem az én sportom. Ezt minden mentális kudarcba fulladt jógaóra után megállapítom: egyszerűen nincs összhangban az agyhullámaimmal. A mozdulatokat ismerem, udvariasan kivitelezem, végigunatkozom, majd helló, megkönnyebbülten lelépek.

Az érzés nem kizárólag a jóga sajátja, mert a futásnál ugyanezt az unalommal vegyes ingerültséget érzem. Ami a földgolyón milliókat boldoggá tesz - a jóga ráhangolódó-kikapcsoló ereje, avagy a futás monotonitásának terápia jellege -, az az én agytekervényeimnek gellert ad. Nekem kell, hogy valami lekösse a figyelmemet és ezáltal kikapcsoljon: a Pilatesben is imádom, hogy annyi mindenre figyelni kell közben, és nem egyfajta ringasdelmagad kényszer van, hanem magától megszűnik a külvilág.

Weirdspy.com

Sokszor leírtam már, hogy milyen jó, hogy ennyi mozgásforma van, és mindenki megtalálja azt, ami illik hozzá, ami testileg és lelkileg passzol az alkatához, amihez ragaszkodni tud, és így képes lesz kiteljesedni.

De most az is eszembe jutott, hogy a sport micsoda speciális - és hatékony - módja annak, hogy bebarangoljuk az önismeret zegzugos vájatait odabenn. Ha tudatosan végigjárjuk a sport "felfedezőútjait", magunkról is sokat megtudhatunk: miben vagyunk kitartóak, mennyire vagyunk vajon csapatjátékosok, jól gazdálkodunk-e a mentális forrásainkkal, hogy állunk akaraterővel és önfegyelemmel - és még ezer mást.

Aztán: a sport olyasmi ritkaságszámba menő Drágaszág, amit csak magunkért teszünk. Ahogy én látom, sok elveszett életnek az oka az, hogy egyre kevésbé vannak saját céljaink - a munkahelyi teljesítményelőírások, vagy a családi környezet elvárásai dominálnak -, és a végén alig marad olyan szeglete az életnek, amely felett saját magunk diszponálunk. (Persze sokan ezzel sem tudnak mit kezdeni, és kitöltik ezt a bármi random nyomorúság feletti kesergéssel.) A sport az, amit saját örömünkre, saját célrendszerrel űzhetünk, és teljes szívből magunkénak érezhetjük a kis mérföldköveinket.

Most, hogy az antijóga apropóján meditáltam egy sort, kérdezek: te milyen mozgás(ok)ban teljesedsz ki? Illetve van-e ez a láthatatlan kapocs, ami összeköt azzal, amit sportolsz; vagy olyasmit csinálsz, ami praktikus / közel van / nem drága, elvagytok, a sportod meg te?

Ide nyomjál voksot, a bővebb válaszodat meg kommentben szabadjára engedheted.

Ha nem akarsz lemaradni a következő posztról, itt kérj értesítést:

 

2011.10.12. 08:03 - Szöszkeboszi

Címkék: vélemény pszichológia jóga

29 komment



süti beállítások módosítása