Modernkori homo erectus

A helyes testtartás azzal kezdődik, hogy a gerincstabilizáló izmaink, avagy mélyizmaink kellőképpen edzettek ahhoz, hogy a gerincoszlop terhein könnyítsenek. Nem győzöm eleget hangsúlyozni, mennyire fontos ennek a nem épp szem előtt levő izomcsoportnak az erősítése, hiszen a fejekben és közvélekedésben a vágy tárgyaként a kockahas (unisex), fenék (nők), bicepsz (pasik) szerepel (ha szerepel...), és még senkit nem hallottam felsóhajtani, hogy olyan jó lenne egy stabil gerinctartó izomzat. Pedig. (Ha te is elfelejtetted, mi is ez, itt megírtam.)

Ha a gerincre túl nagy terhelés nehezedik, és a satnya stabilizálóizmok képtelenek már tartani, szerencsétlen (ülő)munkásember mi mást tenne, minthogy a kisebb ellenállást választja és elkezd görnyedezni. Ekkor már a gerinccsigolyák közti porckorongok - amelyek kvázi szivacsos elven működve próbálnak távtartóként szolgálni, és egyben elnyelni a nyomást -, feladják a harcot, és elkezdenek kifelé türemkedni a helyükről. Mivel a gerincoszlopban végigfut egy nem jelentéktelen ideg, és minden csigolyánál van egy telepített jeladója (ideggyök), a kitüremkedő porckorong ezt az ideggyököt találja el és kezdi ingerelni, zsigeri fájdalmak kíséretében.

Ha még ez a fájdalom sem kattan be emberünknek, és folyamatosan görnyed, nem kezdi el erősíteni a mélyizmokat, a porckorong külső védőrétege ki is szakadhat, a belső mag eltűntével pedig megszűnik ennek a távtartó, védelmező funkciója, és két szomszédos csigolya egyszer csak egymáson találja magát. Ha még nem esett volna le: a porckorongsérv (közkeletű nevén gerincsérv) kialakulását követtük épp végig. Nem kell hozzá más, csak egy adag hanyag testtartás.

Ellenben, ha az izmok megfelelően el tudják látni a feladatukat, tovább tudjuk szépen egyenesen tartani magunkat, a porckorong-párnácskák is képesek távtartani a csigolyákat, megvédve a sérülésektől, na meg a rendeltetésszerű helyükön tartani magukat. Bennünket meg megóvnak a fájdalmaktól, orvoslátogatás gyötrelmeitől... Ugye, milyen fontosak ezek a láthatatlan izmok?

 

Ha nem akarsz lemaradni a következő posztról, itt kérj értesítést:

 

2011.04.04. 08:30 - Szöszkeboszi

Címkék: anatómia light

13 komment



süti beállítások módosítása