Létezik-e diszkrimináció az edzőteremben?

A gyermekkori testnevelésóra traumáiról szóló bejegyzés óta érik bennem a kérdés, hogy vajon folytatódik-e a túlsúlyosak, ügyetlenek, félősek megkülönböztetése felnőttkorban is? Azt leszögezhetjük, hogy számos, tanárnak nem való testnevelő keseríti meg a gyerekek életét a kötelező órákon a korai években. De valós jelenség-e, hogy a későbbiekben a versenypiac és a szabad oktatóválasztás sem küszöböli ki csorbát?

Nem egy és nem két ember fordult már hozzám az évek folyamán azzal, hogy ciki számára elmenni akár csoportos órára, akár edzőterembe, hisz úgy érzi, kinézik őt onnan, mert nem találja a megfelelő gombot a gépen, vagy az edző levegőnek nézi, és igyekszik nem észrevenni, hogy a vendégnek a jobb lába is bal meg a bal lába is bal. Az önbizalma amúgy sincs a helyzet magaslatán, a rogyadozó lábakon álló motivációja és sportolási kedve pedig egy-egy ilyen esetben megkapja az omlásveszély táblát.

Mielőtt leszednénk a keresztvizet az edzőkről - nyugi, jön az is hamarost - azért előbb elmondom, hogy az ilyen vendégekkel gyakran nem könnyű. Aki meggyőződésből lebénázza magát, valahol azzal kezdi, hogy felhúz egy falat saját maga és a gyakran segíteni akaró külvilág között. Edzőként azt kérdem ilyenkor: Béna? Miben béna, definiáld. Izomerő? Mozgáskoordináció? Koreográfia-memória? Hajlékonyság? Mechanikus eszközkezelési ismeretek? Testkontroll? És ez csak néhány ex has előkapott tényező, mindegyik olyan távoli egymástól, mint Tüncike az Oscar-díjtól, és senki nem lehet a felsoroltakból mindegyikben béna. Ki van csukva. Ilyenkor az történik, hogy egy önsorsrontó sündisznóhoz hasonlatos vendég beskatulyázza magát, és egy pszichológusba oltott edző kőkemény terézanya beütéssel legyen a talpán, aki onnan elő tudja ráncigálni. Meggyőzni arról, hogy (1) lehet, hogy nem is ügyetlen, csak gyakorlatlan, és megfutamodni nem ér, vagy (2) tényleg valamihez kevesebb készséggel rendelkezik, ezesetben tucatnyi más sportág van, amiben jeleskedhet, ha ugyan el nem ássa magában addigra jó mélyre a mozgásnak még a gondolatát is.

És persze ott a vendég, aki retteg attól, hogy az oktató odamegy hozzá, és megigazítja a testtartását; összerezzen, ha rászól, hogy fejtsen ki több erőt; és tiszta égés számára, ha leszállítja a bicajról és beállítja a nyeregmagasságot. Pedig az edző csak a dolgát végezné, de az egyszeri mimózának ez a támadás már több a soknál.

Offtopic: gondoltad volna, hogy a mimóza egészen szúrósnak néz ki?

Az érem másik oldala: a sportszakember, aki lehet személyi edző, fitneszintézményben teremedző, ugraoktató, wellbox-tréner, jógaasszony, bármi. Befásult, megfáradt, szakmailag nem épp a helyzet magaslatán, esetleg kis űbermensch attitűddel, aki a könnyebbik végénél fogja meg a dolgokat: jó iparosként leadja az órát, diktálja a tempót az izmokat magabiztosan gyúró Popeye-nek, esetleg megtámasztja jól a húzódzkodó oszlopot, nehogy eldőljön, és nézi a csajok fenekét. Akinek fáradság, esetleg kis félsz elvállalni valami érdemi munkát: foglalkozni az olyan vendéggel, akire jobban oda kellene figyelni. Létező jelenség, a kedves olvasó biztos találkozott már ilyennel jártában-keltében. A jó hírem az, hogy ők - ahogy én látom - kihalófélben vannak. A sportkínálat egyre sokszínűbb, online és offline magazinok vannak tele 5 és 8 és 13 tippel a hatásos edzésért, aki elindul sportolni, bizony-bizony már informálódik. Ha nem tetszik neki az óra, nem szimpatikus az edző hozzáállása, nem megy hozzá többet. A versenyszféra természetes szelekciója befigyel... és ez jó dolog.

Visszatérve a címben szereplő kérdéshez: az igazság valahol odaát van. Vannak nehéz eset vendégek, és vannak nehéz eset oktatók. Számomra evidencia az, hogy nem csupán makkegészséges fittipaldik mozognak, sőt. Biztos a Pilates-vér teszi, de a szememben egy oktatónak felelőssége és kötelessége segíteni azokat, akik minőségibb életre vágynak, de vélt vagy valós hátrányból indulnak. (A preventív és wellness jellegű mozgások elterjedése azt mutatja, hogy igazam van.) De amíg sok ember meg sem mozdul az egészségéért, vagy ha mozdul is, kamuindokkal gyorsan visszavonulót fúj, talán jogos a kérdésem: ki is diszkriminál voltaképp kicsodát....?

Ha nem akarsz lemaradni a következő posztról, itt kérj értesítést:

 

2010.11.18. 22:54 - Szöszkeboszi

Címkék: vélemény fitness edzőlét

39 komment



süti beállítások módosítása