Játékszerek: a több élvezetért

Alapvetően az az álláspontom, hogy az emberi test a maga puszta valójában arra alakíttatott ki, hogy a különböző változatos mozgások eszközéül szolgáljon. A testünk súlya és a mozdulatok megfelelő iránya épp elegendő hatást tud kifejteni ahhoz, hogy a végeredmény a kellemestől a közepesen fárasztón át a hardcore kihívásig terjedjen.

Azonban varietas delectat, azaz a változatosság gyönyörködtet, tudták ezt már jól az ókori rómaiak is (épp ők ne tudták volna?!) - a színesebb, izgalmasabb, kihívásokkal teli módozatok a Pilatesben is az eszközökhöz kapcsolódnak. Kedvenceim a gömbölyű formák.

Platón szerint a gömb a legtökéletesebb forma, és a tökéletes formához tökéletes mozgás illik, a legszebb mozgás pedig a körmozgás. A görögök is tudták a tutit. Jó, ő ezt speciel a bolygókra mondta, de ez most lényegtelen.

A fitball vagy fitlabda 45, 55, 65, 75 és 85 cm-es méretekben kapható. Gyakran felmerül a kérdés, hogy melyik méret a megfelelő: a legegyszerűbb kalkuláció, ha megmérjük hátulról a térdünk és a talaj távolságát, hozzáadunk 3 cm-t a labda ruganyossága miatt, és az ezutáni következő méretet választjuk. És nem, nem durran ki senkinek a súlya alatt :)

A sportcélú felhasználáson kívül a fitball üldögélésre is teljesen alkalmas, mivel kíméli a gerincet, egyidejűleg azonban kénytelenek vagyunk jobb tartást felvéve, egyenes derékkal, háttal ülni, ami jó.

A Pilates órákon a fitballt használjuk nyújtó gyakorlatokhoz - ekkor az eredeti gyakorlat könnyebbé válik, így marad energia a hatékonyságot fokozni, azaz nyúúúúlni tovább... Használjuk erősítésre, ezzel persze plusz kihívások elé állítva magunkat. Alkalmanként a súlya, vagy épp a kiterjedése, avagy a (szó szerint) megfoghatatlan gömbsége segíti az oktatót a "kiképzés" megtervezésében.

Kedvencem ennek a kistestvére, a softball (ami külföldiül "Pilates mini ball" névre hallgat, mert amúgy a softball valami női baseballszerű sportot jelöl). Ennek átmérője huszonpár centiméter, és ő a kis trükkös megoldás a gyakorlatok bazinehézzé tételéhez, személyesen. Hasizom, fenék, comb, egyensúlyi kihívások: all-in-one.

Pedig olyan kis ártatlannak néz ki, nemdebár?  

 A labdákon kívül léteznek még kikötözős, hempergős és karikás megoldások is a fantáziadús gyakorláshoz, de azokról majd legközelebb ejtek pár keresetlen szót.

Ha nem akarsz lemaradni a következő posztról, itt kérj értesítést:

 

2010.06.11. 08:23 - Szöszkeboszi

Címkék: eszköz fitness fitball softball

2 komment



süti beállítások módosítása