Fitt nőnek lenni jó!

Nézzétek el nekem, hogy nőnap alkalmából nem a női lét klasszikus dicséretét fogom zengeni. Pedig tehetném, hiszen amint a téma apropójából belegondoltam, miről írhatnék, újfent megállapítottam, hogy egy szekérderéknyival több  - leginkább keserédes - terhet kaptunk mi, nők a természettől meg a társadalomtól is, mint az erősebbik nem tagjai. De fitten ezen terhek súlyát is könnyebben vesszük!



Ha már sportról és fizikai aktivitásról beszélünk: kétségtelenül a férfiaknak jutott az evolúció során azt az eszköztár, amivel gyorsak és erősek tudnak lenni. Nekik kellett életben hazakúszniuk a vadászat után, vagy megvédeni a rászoruló nőket és gyermekeket a viszontagságoktól. Anatómiailag, génekkel és hormonokkal támogatva náluk az előny, ez kétségtelen. Sőt, ez így van rendjén. (Cserébe mi nők nem kaszaboltuk le egymást merő hetvenkedésből a lovagi tornákon a középkorban, vagy keveredtünk puszta ökölharcba a saloon mellett.)

Azonban számos olyan aspektusa van a női  létnek, ami miatt egyszerűen nem tehetjük meg, hogy inaktívak maradjunk. A testünk mozgásra teremtetett (még ha nem is a predátor lefutására, mint a férfiaké), és számtalan olyan fícsörre képes a szervezetünk, amivel a pasiknak sosem kell szembesülniük. (Szerencséjükre.)

Viszont a rendszeres mozgással csodákra vagyunk képesek mi, fitt nők. Sorolom, mikre.

Áttranszformálunk bálnába, majd vissza humanoidba (az a bizonyos 10 hónap)

A súlygyarapodás mellett (ami persze önmagában fizikailag, na meg fejben is megterhelő) a  női szervezet elképesztő projektet indít be. Ha gondosan óvtuk és ápoltuk mindezidáig a gerincünket, nem most fogjuk úgy érezni, hogy kerékbe törnek. (Annyira.)  A hormonális változások során kicsit átmegyünk guminőbe, megnyúlnak az izmok és inak, és még a farcsontunk is elmozdul. Majd vissza az egész. (És ha fittek vagyunk - és erre a szervezetünk is emlékszik, nem csak regék és mendemondák alapján - akkor tényleg az egész visszaalakul.)

A hormonális ciklust és a piros napokat túléljük anélkül, hogy beszólnának nekünk érte

Ugyanis mi is utáljuk, ha egy sárkánnyal vagyunk összezárva a fejünkben: viszont a sárkány ellen sárkányfű sport a legjobb megoldás. Hormonlöketes időszakokban különösen. Ráadásul tévhit, hogy azokon a napokon, amikor a reklámban tintát öntenek a NASA fejlesztésű szuperbetétbe, minden nő csak agonizál. Mi direkt megmozdulunk, sőt, bizonyos mozgásformák (Pilates, mitadisten) még kifejezetten enyhítenek is a kínjainkon.

Kipróbálhatjuk a Káma Szútra bevállalósabb fejezeteit is.

Ugyanis jó az állóképességünk, van kellő izomerőnk, és semmi nem predesztinál bennünket arra, hogy misszionárius pózban pihegjünk illedelmesen. A sikeres lovagot is a legfittebb udvarhölgy kapta (vagy legalábbis kapta el legtovább), ez tuti.

A pasik a vasszöget is megehetik. Mi ugyan nem, de legalább a hashajtó teára se költünk.

Érzékenységünk a gyomrunkra is könnyen átragad, de mivel nem csupán az izmainkat mozgatjuk át, hanem belső szerveinket is, a toalettkacsa is megkapja a napi betevőjét. És addig sem puffadt és kövér a hasunk! (Vagy ha mégis, akkor tudjuk, hogy annak az a harmadik szelet süti az oka, amit már nem kellett volna magunkhoz venni...)

Azt mondják, a férfinak elég, ha egy fokkal szebb az ördögnél. Bezzeg a hölgyekkel szemben nagyobbak az elvárások: de büszkén állunk elébe.

Mert sportolunk, és ez könnyen meglátszik rajtunk. A mozgásunk ruganyos lesz tőle, és jól érezzük magunkat a bőrünkben. Talán nem faragunk tökéletesen ívelt alabástrom combokat magunknak, és relatíve kevés kiválasztott nőtársunk sanyargatja magát azzal, hogy fehérneműben villantson kockahasat, de viszonylag nyugodtan nézünk tükörbe. (Well, nyugodtabban.) És ha egy kósza nap reggelén véletlenül végre megállapítjuk, hogy ma jól nézünk ki, az majdnem biztosan úgy is van.

Szóval én arra jutotottam, hogy ma fitt nőnek lenni arról szól, hogy bár az életben általánosságban véve nincs könnyű dolgunk, de azért mégis jó dolgunk van.

És egy kis bónusz, bocsánat, nem tudom kihagyni, hogy egy gondolatot ne szánjak a kedves másik nemnek:

Szívből sajnáljuk azért a pasikat, hogy elesnek egy rakat jófajta mozgásformától, mert (szerintük) ciki és nőies. Mi bezzeg járhatunk konditerembe.

Szinte biztos, hogy az első szüfrazsett nem így képzelte az egyenjogúságot, de szerintünk ez így jó. Kipróbálhatunk bátran mindent, ami megtetszik, legyen az "pasis" avagy "csajos" mozgásforma, skrupulusok nélkül. És nem kell attól sem tartanunk, hogy Miss Schwarzik leszünk (mert tudjuk, hogy nem), no meg nyújthatunk is anélkül, hogy szervi átalakuláson kellene átmennünk, úgy ám.

Fitt nőnek lenni jó!

A női (mozgás)bloggertársak, akikkel e napon szinkronblogolunk, szintén képernyőre vetették gondolataikat:

Noémi - Nőnap vagy mi a szösz

Nők mozgásban / Lilakávé - Juteszembe, nőnap

Kameo - Nőnapi inspiráció

Nő a tükörben / Timi - Szerepeinkről - nőnapon


Ha nem akarsz lemaradni a következő posztról, itt kérj értesítést:

 

2012.03.08. 09:00 - Szöszkeboszi

Címkék: fitness csajos szinkronblog have fun

17 komment



süti beállítások módosítása