Fizess, ha kihagyod az edzést!

És keress pénzt, ha nem! Őrült ötlet, vagy zseniális? Egy új iPhone alkalmazás azzal ösztönzi a felhasználókat az edzőterembe járásra, hogy büntetőpénzzel terheli a számlájukat, ha kihagynak egy edzést. Ellenben azok, akik szorgalmasak, és teljesítik a heti vállalt edzésmennyiségüket, a beszedett büntetőpénzekből hetente bónuszkifizetést kapnak.

Közösségi applikáció, kommuna, továbbfejlesztett játékelmélet? A GymPact (kábé: Edzéspaktum) alkalmazás végsősoron viselkedésmodellekre épül. Boston néhány fitnesztermében zajlott le a próbaidőszak; idén pedig már élesben is elérhető. A felhasználó megadhat egy heti vállalás edzésmennyiséget, és amint ellógja, a "bevállalt" büntetés (alsó hangon 5 dollár) terheli is a hitelkártyáját. Orvosi igazolással el lehet persze vonulni betegszabira, és inaktiválni is lehet a Paktumot, ha például nyaralni mennénk. Mindemellett viszont az aktív időszakban nem csupán a lelkiismeretre, de a "büntetéstől való félelemre" is apellálhat az, aki tudja magáról, hogy hajlamos ellógni az edzéseket.

Az ötlet szerintem elég nyakatekert, de jobban belegondolva én is ismerek embereket, akik szándékosan olyan helyzetbe hozzák magukat, hogy muszáj legyen véghezvinniük, amit bevállaltak, mert egyébként nem bíznak a saját kitartásukban, időmenedzsmentjükben - ellenben ha tétje van, másként állnak a feladathoz. Hívhatjuk ezt egyfajta fura önmotivációnak is. Arról nem is beszélve, hogy ha elég felhasználó nem tartja magát a Paktumhoz, örömteli, dollárban mérhető jutalom ütheti a markát számláját annak, aki viszont kitett magáért.

 "Az embereket jobban ösztönzik az azonnali következmények, mint a jövőbeli lehetőségek."

Erre a viselkedéspszichológiai alapvetésre épül az ötlet. Egy iPhone szükségeltetik hozzá, és a letöltött alkalmazás: a leírás szerint minden GPS-szel beazonosítható helyszín belekerülhet az adatbázisba, szerte a világon: edzőterem, jógaközpont, satöbbi. (Az otthoni edzés, meg a lakásokból kialakított terem viszont nem játszik, hiszen a koordinátái alapján nem érvényesíthető.)

Forrás: AppStore

Ezek után kíváncsi lettem volna, hányan használják ezt az alkalmazást, hiszen nyilvánvalóan a modell akkor működőképes, ha elegendő számú alany lép be ebbe a büntetős-jutalmazós rendszerbe. A Facebook szerint 200 felhasználója van, Twitteren több, mint ezren követik, de a valós számot persze csak a fejlesztők tudják: ők azt nyilatkozták, hogy már csak a január elsejei induló napon is 2300-an regisztráltak.

A cucc egyelőre csak iOS-en működik, nekem meg androidos telefonom van. De ha valaki próbálta, ne tartsa magában a tapasztalatait. Ha pedig vállalkozó szellem bevállalja, hogy kipróbálná, szívesen teret nyújtok a kísérlet dokumentálásának itt a blogon.

Amúgy meg kíváncsi vagyok, nálatok működne-e, szóval nyomjatok itt egy gyorsat, kérlek. Az edzés alatt értsél bármilyen mozgást vagy órát, amihez megjelensz egy dedikált intézményben.

Ha nem akarsz lemaradni a következő posztról, itt kérj értesítést:

 

2012.01.19. 11:00 - Szöszkeboszi

Címkék: kütyü pszichológia

6 komment



süti beállítások módosítása