Kinesis, avagy mozogni mozogni...

A sztori 2005-ben kezdődött, amikor a Technogym, az egyik legnagyobb fitneszgépgyártó cég kifejlesztett egy egészen speciális eszközrendszert. Az ötlet zseniális, ugyanis olyan komplexitást mutat, mint kevés bármi az erősítő eszközök történetében.

Mi jó a "hagyományos" fitnesztermi erősítő gépekben? Az, hogy az ellenállás adagolható, azaz a lapsúlyokat egyéni teherbírásunk szerint állíthatjuk. Miért utálatos? Mert kötött, hogy bele kell ülni/állni/akaszkodni, belecsavarni magunkat jobbról-balról. (Ne legyünk teljesen igazságtalanok, ez a "kötöttség" a mi biztonságunkat szolgálja, de egy idő után ez már inkább olyan izé...) Mit vehetünk elő ekkor? Mondjuk a szabad súlyokat: szabad, mert szabadon mozgatható, de be kell látnunk, ezek a kezünkben fogáson túl nem igazán alkalmasak bármely testrészünkön való zsonglőrködésre. Mi marad hát? A csigás torony: vannak adagolható lapsúlyok, különböző fogantyúk, amiket állíthatunk különböző magasságokra, nem kell kézben szorongatni, beleakaszthatjuk a lábunkat is, csak hát az egész olyan fíling kicsit, mint amikor oda vagy láncolva egy lámpaoszlophoz, mert a csiga függőlegesen egy síkban mozog. 

Na de belecsapok a lecsóba: a Kinesis kifejezetten fitnesztermeknek készített formája, a kinesis (circuit) fal szinte mindent tud. Lapsúlyokat adagolhatunk, azaz az ellenállás állítható. Négy különböző részből áll, ezeken a csigák különböző pontokon vannak elhelyezve, úgy, hogy lefedik a mozgásteret, és két-két csiga között kábeles rendszerrel mozdítható: azaz minden variációban kiléphetünk a térbe, nem vagyunk többé röghöz kötve. Mutatom:

Nem jön át elsőre a zsenialitás? Nem baj, azért olvasod ezt a posztot :) Ha kis súlyokkal nagy végtagmozgástérrel dolgozol, fokozott tempóban, minimális szünetekkel - az kardio edzést eredményez. Ez már egy szokatlan húzás állítható ellenállásnál, ugye? Ha nagy súlyokkal, lassan dolgozol, szünetekkel: gyúrjál kedved szerint.

Nézzük meg jobban a képet: ha a balról az első elé (úgy hívják, Alpha) odagördítesz egy fitlabdát és félig ráfekszel, kezedben a fogantyúkkal: kész a hasizom gyakorlat. A másodikhoz (Béta) hanyattfekve, a fogantyúkat a talpadra akasztva nyújtott lábat nyit-zár: combközelítő, pedig a néni bicepszre gyúr a képen. Találós kérdés: a harmadikon (Gamma) nehezebb-e a lehúzás, ha egy billegőpadon állsz? A negyedik (Delta) széles hámját pedig kicsit feljebb húzva és a derekadra akasztva kész az ellensúlyos kitörés előre. A variációk száma végtelen. (Vagy legalábbis többszáz.)

Persze a "mozgás szabadságával" leginkább az tud élni, akinek már van egy kis tapasztalata. A sokoldalúságából adódóan sokkal nagyobb testtudatot igényel, különös tekintettel a core izmokra (erőközpontunkra, ahogy Pilatesben hívjuk), hiszen itt nem tudod kényelmesen hozzápasszintani magad egy háttámlához és lerögzíteni a derekadat, mint az izotónikus gépeken. 

A tömegsport fejlesztésének letéteményese sajnos nem ez az eszköz: egyébként is elég kevés fitneszterem tartja, és mint látjuk, vagy magánhasználatra, vagy maximum kiscsoportos köredzésekre alkalmas. Viszont izgalmas, változatos, szerethető, és ha valaki nem bízik a saját fantáziájában: beépített képernyőn lehet gyakorlatötletek között tallózni, videós illusztrációval.

Ha véletlenül valaki csilliárdos az olvasók közül, és szeretne ilyet, akkor van otthoni változata is, Olaszország egyik legelismertebb bútor- és ipari dizájnere öntötte formába. Ideteszem a képét kedvcsinálónak, mert nagyon szép szerintem, meghívásra szívesen házhoz megyek edzést tartani rajta, ne kíméljetek.

Ha nem akarsz lemaradni a következő posztról, itt kérj értesítést:

 

2011.06.09. 08:00 - Szöszkeboszi

Címkék: vélemény eszköz fitness kinesis

1 komment



süti beállítások módosítása