Beszéljünk a kismama Pilatesről

Nem is egy, hanem két új élet kezdődik, amikor az a bizonyos pisis műanyag izé két csíkot mutat. (A lehetséges előzményekről itt írtam.) Az anyuka és a zigóta kölcsönhatása útjára indul, és egy rakat változás áll be főhősnőnk életében. Lelkileg és testileg elkezd formálódni (esetleg deformálódni), majd egymásra találunk, ő meg én, a Pilates oktató.

Vegyük sorra, mi is történik ekkor.

A legfontosabb, hogy a fokozott terhelésnek kitett gerinc és csontozat kap egy kis mélyizom-edzést. Itt fáj, ott fáj, gémberedik, pláne ahogy főhősnőnk egyre vacakabbul tartja magát (tudjátok, az a bizonyos kacsapóz, kitolt fenékkel és előretolt hassal, nehogy bárki ne vegye észre, hogy át kell adni a helyet a bkv-n). A helyes tartás elsajátítása igen lényeges, nem beszélve a stabilizáló izomzat megedzéséről, ami által a szép testtartás még könnyebben megy majd. A has környéki és derékizmokat megerősítjük (természetesen nem hasprésről beszélünk, hanem szolidabb módszerekről), ugyanis - a hasizomgyakorlatoktól rettegő köz hiedelmével ellentétben - ezekre az izmokra nagy szükség lesz, ha ki akarjuk tolni a babát a napvilágra. Nyújtó gyakorlatokkal tesszük rendbe a teljes test izomzatát, különös figyelmet szentelve a hátizmoknak, a popsi-comb elhízása ellen pedig dupla erővel folyik a küzdelem.

A kismamák rendszerint csapnivaló egyensúllyal rendelkeznek (illetve általában nem rendelkeznek). Az egyensúlyérzék fejlesztése ugyanúgy a program részét képezi, mint a vádli erősítése, és a későbbiekre nézve a vizesedés (alagút-szindróma) megelőzése.

Bár a nők alapjáraton multitasking képességükről híresek, valahogy a megbolondult neuronok ennek is betesznek a boldog várandósság hónapjaiban. Az összetett Pilates gyakorlatok igyekeznek rendet vágni a káoszban, és arra ösztönözni a szétesett anyukát, hogy képes legyen újra koncentrálni, és hangolja össze különböző végtagjainak mozgását a ki- és belégzés ütemével.

Akinek ilyen jófej férje van, mint például Alyson Hannigannek, azt ráadásul kéz a kézben kísérik várandós Pilatesre. (people.com)

A biztos, rutinos légzéstechnika a mindennapokban is nagy segítség bármely halandónak, de a - bocs, "szülésélményesek" - végkifejlet / vergődés óráiban különösen sokat segíthetnek. Amikor nincs vesztegetni való oxigén, és a fájdalmakat kell tompítani, a megfelelő ütemű légzés csodákat művelhet. Az is biztos, hogy az én instruálásom arról, hogy most emeld a lábad, most préseld le a derekad és most fújd ki a levegőt egy vidám óvodás foglalkozás ahhoz képest, amikor éles helyzetben a szülészorvos adja ki az ukázt - de ha már az óvodában megtanultad a fújás és préselés és nyomás alapjait, nem lesz baj :)

Természetesen egy szülés lefolyása nagyon sok tényezőtől függ, és ezek nagy része nem az anyukaaspiránson múlik - de ami ideális esetben rajta múlhat, az a Pilates órákon elsajátítható: az önfegyelem, testünk ismerete, a légzés és az izmok megfelelő kontrollja. Az pedig remélem egyértelmű, hogy egy folyamatos tornával jól karbantartott test izmai, bőre, szalagjai az Esemény után könnyebben regenerálódnak, jelentősen megkönnyítve az anyuka új életének első szakaszát.

Bezzegelni? Tudnék. Ha nem is magammal (még), de Pilates oktató kolléganőim örömteli várandósságai és könnyű szülései magukért beszélnek. A 2in1 torna a mamának és a külvilágot már érzékelő babának is nagy élmény, egymásra hangolódás. Ha egy mód van rá, kár lenne kihagyni.

Ha nem akarsz lemaradni a következő posztról, itt kérj értesítést:

 

2010.10.17. 21:33 - Szöszkeboszi

Címkék: celeb áldott állapot

3 komment



süti beállítások módosítása