Csajok és pasik

Örökös mizéria (és kifogyhatatlan poénok forrása), hogy a férfi mennyire férfi az edzőtermen kívül, ha sportokról van szó. Na jó, a futás in- és outdoor még unisex. A bicikli is. A küzdősportok és a labdával végzett csapatjátékok, azok már igazi férfira vallanak. Jöhet minden, ami a víz felett, a vízben és víz alatt történik. Na de a többi?

Bő tizenöt éve, amikor még az aerobikedzőnők dívtak, és Norbi is csak rendőrködés mellett edzősködött kicsinyt, az egyetemen hetekig derültség tárgya volt az, hogy két srác belógott előbb a lelátóra, majd a csoportba, hogy nézhessék az areobikozó csajokat - majd hirtelen ötlettől vezérelve elmentek aerobik edzőnek. Azóta nagyot változott a világ, a "tökös" csajos órákat pasik is tartják, és társadalmilag elfogadott szempont, hogy vannak hölgyvendégek, akiket motivál egy alfahím, és vannak, akik inkább megtartanák női méltóságuk utolsó morzsáit akár egy kickboxon is, és ragaszkodnak a női oktatóhoz.

És most újabb korszakhoz érkeztünk, a prevenciós és wellness jellegű mozgásokhoz. Ahol nem minden a decibel, sőt, az izom-keresztmetszet sem. Talán nem túl férfias elismerni, hogy ezekre a mozgásformákra az erősebb nem képviselőinek is szükségük van. Talán nem túl férfias elmenni egy "tinglitangli" órára, és ráébredni, hogy nem megy, avagy nem megy minden. Pedig alapvető anatómiai ismeret, hogy a férfi izmok eleve sokkal kötöttebbek, erre rátesz egy lapáttal az az erőkifejtést igénylő sport, amit - jobb esetben - űz emberünk, a nyújtás már alig menő, és voilá. Kész a tipikus páciens, akinek a jóga- és Pilates óra ciki, ellenben nap mint nap dacol a sérülésveszéllyel, nem beszélve a gerincfájdalmakról.

A metroszexuális trend első számú, és (majdnem) egyetlen menő vívmánya.

 

Uraim, van egy jó hírem. Egészségesnek lenni menő, és talán most már elég emberes korba ér az a generáció, amely ezt időben felismeri. Ha a metroszexualitás hoz magával bármi pozitívat évtizedünkbe (mármint Jack Sparrow-n túl...), akkor az legyen az a felismerés, hogy a testnek differenciált mozgásokra van szüksége, és nem csak az a jó, ha fáj. Ismerjük meg, mit művelnek az izmaink, és adjuk meg a testnek, ami a testé. Hölgyek, ragadjunk meg egy utunkba eső grabancot, és mutassuk meg, hogy a legkeményebb férfinak is van hova fejlődni egy "lájtos" órán. A saját, jól felfogott érdekében.

Ha nem akarsz lemaradni a következő posztról, itt kérj értesítést:

 

2010.08.03. 00:11 - Szöszkeboszi

Címkék: vélemény fitness mijazapilates

4 komment



süti beállítások módosítása