Mi fán terem a gerincergonómia?

 

Nyolc órája ülök autóban, hamarosan az észak-olaszországi Garda-tó magasságában, és a gerincem még mindig tart. Persze erről nem csak a - remélhetőleg jó - gerincstabilizáló izmaim tehetnek, hanem a remek japán gyártó kényelmes autósülései is. Régóta fontolgattam már a témát, de mindig akadt fontosabb, most viszont nem kerülhetem meg többé: tegyünk említést azokról a tárgyakról, amelyek a mindennapokban körbevesznek bennünket - ha nem is 24 órában, de annak zömében.
 
Ülünk és fekszünk rajtuk, állunk bennük, mégis, gyakran elfeledkezünk arról, milyen fontos szerepet játszanak az egészségünkben. Néhány kiragadott példa a teljesség igénye nélkül: az ágymatrac, az irodai szék, a kedvenc tévénéző fotel, az autósülés, a csini cipők és akár az iskolatáska. Van, amiből többet veszünk évente, van, amit egy évtizedben tán ha kettőt, mégis, az az érzésem, az emberek többsége méltatlanul elhanyagolja beszerzésük során az egészségi és ergonómiai szempontokat. Nyilván első az ár (egy autósülés különösen drága bír lenni, tekintve, hogy egy egész járművet is veszünk köré...), majd ötven másik szempont következik, szín, méret, anyag, garancia, bolt, és a követelmények rengetegében talán el is felejtjük, hogy ezek nevében benne van, hogy használati, ilyentén ki kell szolgálniuk bennünket.
 
A hétköznapi kényelmi faktort felmérjük talán? Persze. Ráülünk az akcjós kanapéra, vendégeket fogadni jó lesz ez. Sorjáznak mint verebek a dróton, ha kicsit kemény, legfeljebb hamarabb hazaindulnak, de arra már nem gondolunk, mi történik, ha egy kedves rokon nálunk csövezne pár napot. Avagy ne adj isten, a kedves kerül ki oda pár éjszakára. (Mindenki ismeri azt a kerékbe tört érzést, amit egy-egy vendégágy okoz, ugye? Na. De vajon gondolnánk azt, hogy a mindennapi derékfájást a saját matracunk is okozhatja?) Még szemléletesebb példát is tudok: szinte valamennyi nőnek szembejött már álmai cipője. Rákattanás a javából. Ha szívfájdítón drága is, avagy a színe tán nem praktikus, mindegy, úgyis leküzdjük érte az akadályokat: na de ha már ott vagyunk, ki nem hagyja figyelmen kívül azt a kis diszkomfortérzetet, amit már az üzletben, pár perces járkálásnál sejteni lehet? A jobbik eset, ha aztán néhány hét múlva kiábrándultan nem hordjuk már egyáltalán.
 
Anélkül, hogy tovább ragoznám a példákat, kimondom: számtalan használati eszközünk hivatott arra, hogy testtartásunkon keresztül a gerincünk épségét védje, épp ezért ezek vásárlásakor ne vállaljunk be kompromisszumot! Akármennyire is rákészültünk lélekben az akciós újságból arra az edzőcipőre, ami aztán furán áll; vagy bármennyire is fáj, hogy a leárazott matrac sok-sok ezerrel olcsóbb, mint az, ami tényleg kényelmes: a nyilvánvalóan kellemetlentől az alantasan tönkretevőig bármi lehet az új szerzeményből. Ha a legcsekélyebb kétségünk is van, amikor kipróbáljuk az új bútort, lábbelit, autót, biciklit, motort (különös tekintettel a Harley Davidsonokra...) - hallgassunk a csöndesen feljajduló derékra, begörnyedő vállakra. Talán nem ez lesz az életben leggyorsabban lebonyolított vásárlásunk, vagy a legjobb leárazott vétel EVÖR: de a hónapokig, évekig használt dolgaink észrevétlenül is leamortizálhatnak bennünket, vagy éppen ellenkezőleg: meg is védhetnek a kínzó fájdalmaktól, amelyek okát sokszor nem is találjuk, pedig ott van a szemünk előtt (a fenekünk alatt, satöbbi.)
 
Hogy pénzkérdés? Persze, de az egészséget nehéz forintosítani. Nem biztos, hogy a gyereknek a legdrágább tornacsuka lesz a legjobb: a legmenőbb márka egy rosszul kiválasztott fazonja ugyanúgy hazavághatja, mint a "három hónapra, amíg kinövi, jó lesz ez" felkiáltással megvett kínai. Ha üldözési mániánk van, és azt hisszük, hogy minden eladó csak le akar húzni a "protektív" szöveggel, menjünk olyan boltba, ahol legalább hitelesnek tűnnek: hallgassuk meg őket és mérlegeljünk. Esetleg használjuk az internetet. A lényeg: ne legyünk birka vásárlók, és a sok "jó vétel" felmérése közepette soha, soha ne menjünk bele olyan kényszermegoldásokba, amivel a gerincünk nem lesz boldog. Abból ugyanis csak egy van - és lesz - arra a 7-8 évtizedre, és semmilyen kiárusításon nem kapunk belőle másikat.

Ha nem akarsz lemaradni a következő posztról, itt kérj értesítést:

 

2011.09.14. 08:30 - Szöszkeboszi

Címkék: vélemény gerincprevenció

3 komment



süti beállítások módosítása