Sport-e a sakk?

És ha már itt tartunk, a sokat vitatott jóga, Pilates, na meg a horgászás...?

A blogot szóbeli csevegésben röviden sport- és életmódblogként szoktam definiálni, ám egyik kedves ismerősöm a minap erre egyenesen közölte, hogy "szerinte ez nem sportblog". Mielőtt zokon vettem volna, hisz a futástól a fitneszen keresztül a squashig sok mindenről említés esett már, eszembe jutott, hogy ő nagy focirajongó - és az ilyen közvetítésbújóknak bizony a foci, a tenisz, meg minden más egyéb a sport, amit néznek a tévében és olvasnak a sportoldalakon és sportblogokon.

Kedvesen csak annyit mondtam, hogy az én értelmezésemben az a sport, amit űzünk, és nem az, amit a fotelból követünk. (Szerencsésebbek a lelátókról Barcelonában, Milánóban, Wimbledonban... de mai témánk nem a sportturizmus.)

Majd eszembe jutott, hogy a Pilatesről szóló posztokban én magam sem szívesen emlegetem a sport szót, inkább élek a mozgás kifejezéssel. Ám akkor mégis, mi a sport? Van ám rá hivatalos fogalommagyarázat is:

A sport definíciója az Európai Sport Charta szerint: "Sport minden olyan fizikai tevékenység, amely esetenként vagy szervezett formában a fizikai és szellemi erőnlét fejlesztését szolgálja, társadalmi kapcsolatok teremtése vagy különböző szintű versenyeken elérendő eredmények céljából."

Esetenként vagy szervezett formában: ez világos, ebbe belefér az alkalmi jégkorizástól az amatőr szabadidős egyesületeken át az élsportig minden. Hogy a társadalmi kapcsolatok építése legalább olyan fontos cél, mint a versenyteljesítmény, ezt is aláírom.

Na de a fizikai és szellemi része, ez már fejtörős. Oké, kommentelőktől tudom, hogy a horgászásban speciel a wobblerezés kemény fizikai meló, de a sakkbábuk emelgetése vajon kimeríti a fizikai tevékenység fogalmát? És ha már itt tartunk, a focisták és a szellemi erőnlét kifejtés milyen összefüggést mutatnak? (No offense, akinek nem inge, ne vegye magára.) A legtöbb sport/mozgásforma persze valóban szellemi és fizikai erőforrásokból is táplálkozik, de ha a pingpong is sport, és a biliárd is, akkor a tánc (persze nem a buli, hanem mondjuk a társas- vagy hastánc) miért ne lehetne az?


A snooker sokszoros világbajnoka: sportember?

Azt, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság mondja meg, hogy mi a sport, egyértelműen leszavazom. Na de akkor mitől sport a sport? Minden testmozgás sport, de nem minden sport testmozgás? És aki jógázik, sportol? És a túrázók, és a technikai motorsportok...? Fogós kérdés. Szerintetek?

Ha nem akarsz lemaradni a következő posztról, itt kérj értesítést:

 

2011.07.07. 16:30 - Szöszkeboszi

Címkék: vélemény

25 komment



süti beállítások módosítása