Lélegezz lélegezz lélegezz

Van az az ősrégi vicc, miszerint a szőke nőről leveszik a fejhallgatót, majd nem sokkal később eszméletlenül esik össze - a körülötte állók belehallgatnak a fejhallgatóba, ami azt mondja "kilégzés belégzés kilégzés..." Viccnek béna ugyan :) de valóságnak teljesen komoly. Ugyanis ha valaki Pilates órán vesz részt, "még azt is megszabják neki, mikor vegyen levegőt". És tényleg.

A légzés több szempontból is kulcsfontosságú. Először is, az ember saját magára való odafigyelésének első lépése (több tudományos és áltudományos módszer szerint is), hogy odafigyel a légzésre. Arra fókuszál, hogy mikor lélegzik ki és be. Már ez egyfajta összpontosítást eredményez, és a légzés ciklikussága könnyen relaxált állapotba vezeti a szóban forgó egyént.

Aztán, a légzés "minősége" befolyásolja testünk működését. A nyugodt és alapos légzéssel több oxigén kerül a véráramlatba, a több oxigén pedig több helyre "elég" - és (na jó, erről még nem szóltam, de) a Pilates egyik jellemzője a mélyizmok megtornáztatása, de a mélyizmoknak is oxigénre van szükségük az izomösszehúzódáshoz.

A légzés iránya pedig nemegyszer befolyásolja az izomzat működését: értsd, megfelelő izommunkához a kilégzés hatékonyabbá teszi a mozgást (pl. haspréshez szükséges a levegő kifújása), míg más mozdulatnál a légzőszervek épp szabad úttal rendelkeznek ahhoz, hogy a levegőből a tüdőbe vezessék a szükséges oxigént.

Mindezek együtt vezettek oda, hogy a Pilatesben minden feladathoz meg van határozva a szükséges légzéstechnika (mikor belégzés, mikor kilégzés, milyen ütemben). - Csak hogy "egyszerűbb" legyen a képlet, ahány iskola, jóformán annyiféle légzésmódot tanít. - Nagy általánosságban elmondható, hogy amikor a törzstől távolítjuk a végtagokat, akkor kifújjuk, és amikor közelítjük, akkor beszívjuk a levegőt - de még ez sem aranyszabály, jócskán előfordulnak kivételek.

A legelején a megfelelő légzést meglehetősen nehéz elsajátítani. (Bár a szervezet remek bébiőrként jelez: általában mindenki rögtön érzi, ha rosszul vette a levegőt, esetleg elkezd fulladni.) Miért kell mégis ez a légzésmacera? Egyrészt, a gyakorlatok hatékonyságát nagyban növeli. A feladatokat végző ember kitartóképességét is nagyban növeli. Ne feledjük, Joe Pilates személyesen dolgozta ki a módszert, és mivel ő asztmás volt, ha valakinek, hát neki lehettek tapasztalatai arról, miként javasolt helyesen és hatásosan lélegezni.

Másrészt, a mindennapjaink kapkodó felületes légzése egyébként sem "normális". A helyes mély levegővétel fizikálisan is jó hatással van a szervezetre, csökkenti a stresszfaktort, erősíti a szívizmokat, a tüdőt, javítja az emésztést stb...  A Pilates egyébként - eltérően a jóga hasi légzésétől - lassú és tartalmas mellkasi légzést használ, amely "megkívánja" a has feszesen tartását (nem hátrány!), valamint elősegíti a feladatok szép "áramló" mozgással történő kivitelezését.

Sajna, főleg kezdő órákat benchmarkolva tapasztalom, hogy az oktatók mintegy egyszerűsítésként (gondolom, azt gondolják, úgyis sok mindent kell elmagyarázni...) nem, vagy nem mindig, vagy csak felületesen mondják el a légzésütemeket. Holott azt gondolom - amellett, hogy mindent imádok a Pilatesben - hogy az egész módszernek ez az alfája és omegája, és a gyakorlatok a helyes légzés nélkül nem ugyanazok a gyakorlatok, nem ugyanazzal a hatással.

Szóval, kitartás, nem könnyű a légzés, de megér egy kis odafigyelést! Én pedig órán folyamatosan mondom, mint az egyszeri szőke nő walkmanje: kilégzés, belégzés, kilégzés, belégzés :))

Ha nem akarsz lemaradni a következő posztról, itt kérj értesítést:

 

2010.05.17. 12:03 - Szöszkeboszi

Címkék: anatómia light mijazapilates

7 komment



süti beállítások módosítása