Tekerés hóban, szélben, kánikulában

bic1.jpgAzaz egy részletes poszt a beltéri kerékpáros mozgásformákról, a felkért vendégszerző szerepében Závecz Krisztina edzőkollegina, aki nálam jóval jártasabb a témában. A lentiekhez képest a régi posztom csak bemelegítésnek jó :)

- Helló, Dönci, lesz ma edzés?
- Igen, megyek spinningre.
- Na az jó. Spinning-re, Indoor Cycling-ra, X-Bike-ra, BodyBike-ra vagy Spinracing-re mész? Én a múltkor "Bike Training"-en voltam! Ja, erről jut eszembe, képzeld, a haver a múltkor mesélte, hogy bement "Bicajtréning" órára, amikor összefutott a...

Sok-sok elnevezés, kavarodás a fejekben, az órán résztvevőként pedig esetleg meglepetés ért. Te töprengtél már azon a fitneszterem órarendje felett, hogy vajon melyik elnevezés milyen kerékpáros órát rejthet...?

Miért kell ennyi nevet adni szegénynek? A benti tekerés az benti tekerés, nem?

A fitnesztermi csoportos kerékpáros órák összefoglaló neve hivatalosan - a közhiedelemmel ellentétben - nem "Spinning", hanem Indoor Cycling, mely utóbbit talán a "beltéri kerékpárokon zajló csoportos edzés"-ként lehetne teljesen korrektül lefordítani. Vagyis az "Indoor Cycling" az a nagy, összefoglaló "kalap", mely kategórián belül helyet kapnak a különböző típusú edzések.

A különböző indoor cycling óratípusok közül néhány jogvédett koncepciót (azaz egységes edzésrendszert, oktatóképzést, gyakorlatanyagot és előírásokat) takar. Máskor jogtulajdonostól függetlenül a terem vagy az oktató által kigondolt kreatív elnevezésekkel találkozhatunk, s így kevésbé egyértelmű, hogy milyen típusú edzésre is számíthat, aki az órára betér.

Vagyis a jogvédettség ténye vagy hiánya a gyakorlatban sajnos nem garancia, pedig megalkotóik szándéka valószínűleg ez lett volna: például ha Te Szegeden, Kuala Lumpurban vagy esetleg Bécsben mész be egy - tegyük fel - Spinning® néven meghirdetett órára, akkor - elvileg - ugyanazt, de legalábbis nagyon hasonló edzést kell, hogy kapjál (igen, mint a McDonald's-ban).  :)

Jogvédett név alatt futó órán is lehet (a jogtulajdonosok szándéka ellenére) hiányos az edző szakértelme, és "levédetlen" nevű foglalkozást is lehet, hogy nagyszerű szakember vezet, ahogy fordított eset is gyakran előfordul. Az  alábbi bekezdésekben szeretnék tehát néhány olyan szempontot felvetni, melyek alapján már el tudod dönteni, hogyan válassz, illetve hogy az általad látogatott kerékpáros óra közelebb visz-e a céljaidhoz, legyen az fittebb, egészségesebb test, leadott kilók vagy akár amatőr sportolóként kerékpáros edzéseid megfelelő kiegészítése (például télen. :))

Mit érdemes tudnom a beltéri kerékpáros órákról?

bic2.jpgKözös ezekben az órákban, hogy zenére végzett edzést jelentenek: hogy a zene üteméhez igazodva vagy azt csak háttérként, motivációs eszközként használva, az leginkább az irányzatot kidolgozó team szakmai nézeteitől, illetve az oktatótól függ. (Tehát eredeti formájában nem igaz az - a magyar nyelvű weben számos példányban fellelhető -  információ sem, hogy "a Spinning órán résztvevők a zene mellett, a spinracingesek pedig a zene ütemére tekernek". Előbbiek a zene ütemére és offbeat egyaránt tekernek, a Spinracingben viszont kifejezetten előírás a zene üteméhez történő igazodás).

A különbségekre fókuszálva a teremkerékpáros edzéseket két nagy csoportra oszthatjuk:

  • kerékpárspecifikus edzések
  • fitnesz a kerékpáron


Mit jelent az, hogy kerékpárspecifikus az edzés?

Azt, hogy csak olyan mozgásokat végzünk az órán, melyeket egy igazi kerékpáron, kint az úton is végre tudnánk hajtani. Nincs tehát gimnasztika (karhajlítások, célzott hasizomerősítés, stb.), nem használunk kiegészítő eszközöket. Ami van helyettük: ellenállás (az ellenállást szabályozó gombbal szimulálhatjuk magát az elképzelt terepet, vagyis hogy hegyen vagy síkon haladunk éppen, illetve az igazi kerékpáron a váltás révén keletkező különböző áttételi fokozatokat), pedálfordulat (vagyis hogy milyen gyorsan tekerünk), a nyeregben és a nyeregből kiállva töltött szakaszok okos váltogatása, ezek "életszerű" alkalmazása.

Az, hogy egy edzés "kerékpárspecifikus", egyáltalán nem jelenti azt, hogy ilyen órán csak kerékpárosok találhatnak utat céljaikhoz, sőt! Azt jelenti, hogy fittségi (testsúlycsökkentési, állóképességi, stb.) céljaidat a kerékpározás edzésmódszereivel éred el, s ez még akkor is lehetséges, ha utoljára az oviban ültél triciklin. :) A biomechanika és fizikai törvényei ugyanis nem változnak, akár kerékpározik valaki "igazi" kerékpáron kint a terepen, akár nem. Az edzésintenzitás - néhány általános alapelven túl - már más kérdés, másra lehet szükséged, ha több évnyi inaktivitás után lépsz az egészséges életmód útjára, másra, ha már pár éve sportolsz, csak belátható időn belül le szeretnél adni néhány felszaladt kilót, és megint másra, ha esetleg amatőr versenyeken indulsz, és éves edzésterv alapján készülsz.

Lássuk a "kerékpárfitnesz" irányzatot:

Az e csoportba tartozó órákon a kerékpár hajtása közben, egyidejűleg végeznek a résztvevők felsőtest-erősítést célzó gyakorlatokat (törzs, vállak, hát és felkar izmai), esetenként kiegészítő eszközöket (például gumiszalagokat, súlyzókat) is használva. Itt szinte bármi történhet, kívülről nézve egy fordulatos "aerobikóra a biciklin", mely akár kisebb koreográfiát is magában foglalhat.

Amit ilyenkor azonban érdemes megfontolni: egy-egy gyakorlat annyit ér, amennyire fókuszáltan tudjuk azt végrehajtani. Bár igaz, hogy kerékpárt hajtani mindenki tud (éppen ez a tény teszi lehetővé, hogy aki évekig csak a fotelban ücsörgött, az is elkezdhesse a teremkerékpáros edzéseket), de ahhoz, hogy ezt hatékonyan tegyük, és ne csak üresjáratban gázt adva pörgessük testünk képzeletbeli motorját - a szívünket - érdemi teljesítmény nélkül, a tekerésben is számos apróságra érdemes (és lehet is, kell is) figyelni. Kalóriákat ugyanis nem önmagában a magas pulzusszám, hanem az izmok teljesítménye által égetünk, az esetleges magas pulzusszám csupán okozat. Két, egyébként azonos paraméterekkel rendelkező személy közül nem feltétlenül az használ el több energiát, aki magasabb pulzusszámon edz, hanem aki - akár magasabb, akár alacsonyabb pulzusszám mellett - nagyobb teljesítményt ad le (amely egy kinti kerékpáron gyorsabb haladásnak, vagy ugyanolyan sebességnél nehezebb terep leküzdésének felelne meg).

Nem vitatom a manapság egyre népszerűbb "eddzünk rövidebb idő alatt intenzívebben" trend létjogosultságát és eredményeit, de ez csak akkor jó, ha az az edzés HATÉKONY - mind az izmok terhelésének fizikája, mind ízületvédelmi, mind balesetvédelmi szempontból. Másrészt léteznek olyan edzéscélok, melyeket  ezzel a módszerrel - minden egyéb előnye ellenére - élettani képtelenség elérni. Ma már általában (jó esetben) az alakformáló aerobikórák sem arról szólnak, hogy egy - másfél kilós súlyokkal bicepszezgetünk, vagy számolatlanul végezzük négykézláb testhelyzetben a lábemelgetéseket, hiszen ismeretes, hogy a testkompozíció átalakítására, a vágyott (testzsírcsökkentési) eredmények elérésére nem ezek a leghatékonyabb módszerek.

...Jó-jó, a különbséget most már értem. De akkor mégis melyik órát válasszam?

Először próbálom egyszerűen megadni a választ, utána jön a "DE", kettő is. :)

Ha szimpatikus a "letisztult", eredeti, csak kerékpáros edzésmódszereket alkalmazó (de ettől még egyáltalán nem egyhangú!), az igazi kinti tekerések hangulatát idéző óra, akkor érdemes a Spinning®-et választani (léteznek más, szintén kerékpáros edzésmódszerekre építő rendszerek, amelyek e program valódi konkurrenciáját jelenthetnék, de Magyarországon az ő oktatóképzéseikkel, óráikkal még nem találkoztam).

Ha inkább a "kerékpárfitnesz" irányzathoz húz a szíved, akkor valószínűleg az "egyéb" (tehát nem Spinning) néven futó óratípusok között kell keresgélned (tipikusan Spinracing, esetleg SpinBike, BodyBike, Training Bike neveken szokták jelölni az ilyen órákat).

DE 1.: éppen az említett névkavarodások miatt az a legbiztosabb, ha kedvenc termed recepcióján (vagy egyenesen az oktatótól) érdeklődsz. Megtörténhet, hogy például csak "Training Bike" néven szerepel a hét összes bicajos órája az órarendben, de Gizi órája kedden és csütörtökön kerékpárfitnesz - gumiszalagokkal, labdákkal, pompommal, míg Lujzika hétfői és szombati órája kerékpáros, "kinti tekerést hozunk a terembe" jellegű edzés.

DE 2.: Személyes (és szakmai) véleményem:  teremkerékpáros órán koncentráljunk a tekerésre illetve arra, hogy kardioedzés van soron! Majd gyerünk be alakformáló, kondi, funkcionális tréning és hasonló foglalkozásokra, és végezzünk hatékonyan fekvőtámaszokat, emeléseket, egyéb erősítő - akár eszközös - gyakorlatokat, kiegészítésként!  Hiszem, hogy a "mindenre alkalmas konyhai robotgép" igazából nem tökéletes egyik célra sem... A súlyzók, kislabdák, nagylabdák, gumikötelek szuper segítőtársak, de nem a kerékpáron!

A szerző Spinning® edző - aki eddig eljutott az olvasásban, annak valószínűleg lejött a szakmai hitvallás :) -, oldala zaveczkriszti.hu, kedvenc szakterülete a pulzuskontrollált állóképességi edzések témaköre. És szuper alapos cikkeket ír, mint a fenti is, és nagy köszönet érte!

Ha nem akarsz lemaradni a következő posztról, itt kérj értesítést:

 

2012.09.17. 10:37 - Szöszkeboszi

Címkék: bicaj vendégposzt

komment



süti beállítások módosítása