Tai chi: nem csak szuperfitteknek

r nem csak filmekben, de itthoni parkokban is látni viccesen lassan mozgó embereket - nem a füves megoldásra gondolok, bár olyan is van -, akik a tai chi harcművészet meditációs mozgáskultúráját viszik át a hétköznapjaikba. (El se kezdjétek, tudom, valószínűleg a tai chi-nak is van kétmillió ágazata, kommentben kisegíthettek, de ez a cikk most nem erről szól...)

A tai chi-lobbi egész jól áll a kutatók körében, mert az elmúlt pár évben nekidurálták magukat, és számos olyan tanulmány készült, amely a tai chi előnyeit végre kézzelfoghatóan bizonyítja - méghozzá nem csak a makkegészséges celeb tai chi hívők számára, hanem krónikus betegségben szenvedőknek is.

Stresszcsökkentésre, depresszió kezeléséül szolgáló meditációs gyakorlatokra régóta használták már, ám most bebizonyosodott, hogy szívbetegségben szenvedők életminőségének javulásában is jelentős szerepet játszhat. A szívbetegek 1-2 évtizede még az orvostudomány és sport kapcsolatának mumusai voltak, az orvosok legszívesebben csendet és ágynyugalmat rendeltek el számukra: ma már ez szerencsére megváltozott, a rehabilitációban a kardiovaszkuláris foglalkozásokon keresztül megnyílt az út más sportágak felé is. A tai chi test-lélek kompexitása több területen is kifejti hatását: a mindennapok aktívabb megélésén túl a közérzet jelentős javulását is megfigyelték a betegeken. (És meglepetésre a vérnyomáscsökkentésben ugyanolyan hatékonyságot mutatott, mint az aerob módszerek...)

Az ízületi gyulladások és különösen a térdízület betegségei kifejezetten fájdalmas tünetekkel járnak, de vizsgálatok kimutatták, hogy a tai chi csökkenti ezeket, és javítja az ízületek funkcionális működését.

Enyhítheti továbbá a belső egyensúlyrendszer zavarait, amelyek szédülésben, egyensúlyi problémákban jelentkeznek. Ennek magyarázata valószínűleg abban rejlik, hogy a tai chi-ban a relaxáció nagyobb szerepet játszik a mozgáskoordinációban, mint a "normál" izomműködésre fókuszáló sportágak esetén. (Tegyük hozzá, főleg időskorban ez azért sem elhanyagolható, mert egy esés számukra komoly fiziológiai következményekkel is járhat...)

Jó hír az alvászavarral küzdőknek, hogy az alvás hosszát és minőségét is javítja. Bogyók nélkül.

De fiatalon és szexisen is lehet taichizni a parkban. Bocsánat mindenkitől, aki azt hitte, hogy idős ázsiai néniket fogok ide betenni.

Mindamellett természetesen azoknak is ajánlott, akik simán csak szuperfittek és szuperruganyosak szeretnének lenni... hogy sose kelljen a fenti egészségügyi problémákkal szembesülniük.

(És idén épp mára, azaz április 30-ra esik a tai chi világnapja. Mikor aktuális a fenti írás, ha nem most. Tai chi fanok milliói, egyesüljetek.)


Ha nem akarsz lemaradni a következő posztról, itt kérj értesítést:

 

2011.04.30. 15:36 - Szöszkeboszi

Címkék: tai chi sajtótermés

16 komment



süti beállítások módosítása