Arról, hogy nincs időnk, vagy mivan

Már régebben megtaláltam a webbeteg.hu oldalon egy kutatócég idei őszi felmérését arról, hogy miért nem sportolunk. (Mármint nem mi, hanem úgy általában a nép itt kis hazánkban.) Mondjuk előrebocsátom, hogy gyanús nekem ez az anyag, mert azzal indít, hogy a megkérdezettek 40%-a nem mozog rendszeresen - holott az eddigi legmérvadóbb kutatás a témában a KSH 2000. évi Életmód és Időmérleg kutatása, ami szerint a lakosság 73%-a nem sportol egyáltalán. Kötve hiszem, hogy egy évtized alatt ledolgoztunk volna ennyi lemaradást... de most mindenkit megkímélek a mintavételi eszmefuttatásoktól, nézzük a friss anyagot.)

Szóval, a felmérés annyiban többet ad, mint a KSH, hogy megkérdezte a népet, hogy miért nem sportol. 18 és 35 év közöttiek kedvenc válasza (42-43%-os arányban) a nincs időm. (Boldog egyetemistaévek... kackac.) A 35-45 év közöttiek 57%-ának nincs ideje. Mondjuk, a zegyetemisták legalább önkritikával rendelkeznek, mert 23%-uk kifogása a "lusta vagyok". 35 évig bezárólag csupán ("nem-nem-én-nem-vagyok-lusta") 7% vallja be a frankót.

Ami még vicces szerintem, az az, hogy a budapestiek nem egészen negyede hivatkozik az időhiányra, míg a megyeszékhelyek, városok lakóinak több mint egyharmadának okoz ez gondot. Tényleg senki vidéken élő ne vegye a szívére, de ez csak alátámasztja a tapasztalataimat arról, hogy a fővárosiaknak valahogy - dacára a sok közlekedéssel töltött időnek pl. - nem akkora ügy a time-management, míg a vidékiek, ha már elintéznek munka után 2 dolgot 3 km-en belül, akkor teljesen betáblázottnak érzik magukat. :)

Sajnos olyan opció nem volt a válaszlehetőségek között, hogy "mert drága",  anno is hiányoltam már ezt, amikor mélyre túrtam a témában.

Ti hogy érzitek? Aki lusta, lusta; vagy valóban lehetetlenség heti 168 órából megoldani mondjuk hármat vagy négyet?

A plusz jó hír viszont, hogy úgy tűnik, a kerékpározók, futók és edzőtermezők ritkán állnak meg a heti egynél. Tegyük hozzá, a kerékpár itt vélelmezhetően mint közlekedési eszköz is szerepel. A tanulmány arra sajnos nem tér ki, hogy melyek a legalkalmibban végzett / mozgástól eltérítő sportok. Pedig engem érdekelne.

Arról azért megemlékeznék, hogy a KSH szerinti anno legnépszerűbb sportok a torna-kondicionáló torna (28%), kerékpár (20%), úszás (14%), futball (egymillió focista országa), horgászat, testépítés (futottak még...). Viszont a legjómódúbbak sportjai (voltak) a torna mellett a tenisz, vízisportok, küzdősportok, futás, vadászat. Érdekes lenne erről egy újabb eredmény, hiszen az utóbbi években megfigyelhető, hogy egyre több, régen "drága" sport elérhető szélesebb tömegeknek, de ezekről már tényleg csak találgathatunk.

Na és akkor nyomkodjuk a gombot, emberek. Ha nem sportolsz (bár ilyen olvasóból kevés van), vallj színt. Ha igen, gondolj jó erősen valakire a környezetedből, aki nem sportol, és nyomj a nevében.

Kivételesen több válasz is pipálható, mert úgy teszünk, mintha elnézők lennénk az ügyben :) 

Ha nem akarsz lemaradni a következő posztról, itt kérj értesítést:

 

2010.11.28. 20:39 - Szöszkeboszi

Címkék: stat időbeosztás

45 komment



süti beállítások módosítása