Vendégségben: erotikustánc-óra

A rovat kedvéért kicsit csalok, mert ezen az órán nem mostanában voltam, hanem tavaly - mi más apropóból, mint leánybúcsún -, a helyszín pedig a közismert expornós rúdtáncos celebünk táncstúdiója. Rendes hagyományos módon a földön maradtunk két (esetenként egy) lábbal, rúd nélkül. Semmiféle előzetes várakozásom nem volt egyébiránt az órával kapcsolatosan, ránézésre jó bulinak tűnt, leszámítva azt, hogy nehezített pályaként rajtam kívül minden résztvevő salsaoktató, én meg, híresen nem egy koreográfiamágus, sodródtam az eseményekkel. Jobban belegondolva, ritmusérzékem talán lenne, a zenét szeretem, csak a Zélet eddig nem úgy hozta, hogy aktívabban foglalkozzak bármi táncos vonallal - végülis, lehet még rá pár évtizedem.

Előzetesen elmondom merő udvariasságból, hogy igen, valószínűleg sokan élnek majd azzal a meglátással, hogy a lent leírtak nagy része az összes táncra igaz, de nem ismerek más táncokat, legalábbis erotikus, hiphop meg könnyedebb vonalon, szóval szigorúan szubjektív leszek, és lehet szélesíteni a látókörömet kommentekben.

Szóval az van, hogy revü- és erotikus táncosnak lenni szerintem bazinehéz meló. Azóta jobban felnézek rájuk, de tényleg. Ha a képletből leszámítom a lenge öltözetet, boákat meg holdjárótalpú lábbeliket, minden flincflancot: kőkemény izommunka maga a mozgás, és hozzá a ritmusérzéken, kisugárzáson (blabla...) túl irtó hajlékonyságot követel meg. Oké, be lettünk oda terelve, mint az áldozati bárányok, és a pénzünkért kaptunk egyórás gyorstalpalót az alapmozdulatokból, majd felépítettünk és lenyomtunk a  végére egy kerek egyperces(!!!) koreográfiát: de ezalatt gyakorlatilag végigmozgattuk mindenünket tetőtől talpig. Szó szerint, mert a nyakcsavarásos fejbiccentéstől a lábujjakon való rugózásig minden szerepelt a repertoárban. Lássuk.

Nyak. Biccentések, körzések, fejfordítások. Váll. Vállhúzások, körzések. Karmozdulatok feszesen kitartva a szélrózsa minden irányába. Derékcsavarás, oldalhajlítás. Csípőkörzés, billentés. Comb - hardcore a javából:  rogyasztás, emelés, kitartás, nyújtás. Fenék: guggolás, felállás. Vádlifeszítés, lábfej aktív használata. Mindehhez behúzott has, rengeteg apró hasizom-kontrakció, makulátlan feszes tartás.  Nem piskóta, tényleg jól el lehet fáradni bele (ha az ember lánya nem tart röhincsélőszüneteket, hanem folyamatosan dolgozik, akkor pláne...), másnap a combom csúnyán le akart szakadni, mondjuk ennek fő oka vélelmezhetően  a combfeszítő izom túlnyújtása volt a magassarkú szandiban. Nem azt mondtam, hogy minden ízében egészséges mozgás, csak azt, hogy kemény...

Ha nem bújok ki a bőrömből, és edzőként nézem: kétségkívül nehezen lehetne mondjuk  csupán ilyen jellegű táncból egy valamirevaló edzésprogramot felépíteni, hiszen nehéz az erősítő és a nyújtó elemeket izomcsoportonként megfelelő arányban összekoordinálni (főleg úgy, hogy az ne menjen a tánc hatású végeredmény rovására...), de mondjuk egy komplex mozgás- és életmódprogramba heti egyszer mint holisztikusan ható testi-lelki élmény igazán beleférhet. Ha esetleg bárki tud olyan csoportos órát, amit mondjuk nem feltétlenül erotikustánc néven futtatnak egy rózsaszín falú tükrös stúdióban (kiskereskedelmi célú tevékenységként eladó kütyükkel a vitrinben...), de mozgásban hasonló jellegű, ossza meg legyen szíves a közönséggel.

Disclaimer: Ami az elsajátított koreográfia zárt körben való bemutatását illeti... nem javaslom. Komolyan. Ha valami nem túl szexuális, akkor az az r'n'b zenére otthon spontán bedobott, kissé csiszolatlan mozdulatokkal előadott erotikus dívaság. Ha elég bor fogyott, akkor se, a boát meg házi használatra végképp felejtsük el. Szóval, a bejegyzésben elhangzott ajánlások szigorúan sportcélú felhasználásra vonatkoztak, csak mondom.

Ha nem akarsz lemaradni a következő posztról, itt kérj értesítést:

 

2010.09.16. 00:12 - Szöszkeboszi

Címkék: vélemény vendégségben erotikustánc

13 komment



süti beállítások módosítása