2012. dec 31.

Újévi csodatevő varázspálca helyett

írta: Szöszkeboszi
Újévi csodatevő varázspálca helyett

csodatevo.jpgÍrtam már korábban az újévi fogadalmak pszichológiájáról, aki felfrissítené emlékeit, vagy még nem volt hozzá szerencséje, ide kattintson. Ezúttal másik gondolat foglalkoztat az új esztendő kapcsán: Miféle megerősítést ad vajon az, hogy legtöbben év elején fogadkoznak? Babona lenne? Avagy az előző évet fejben összegezve a lelkiismeret piszkál, hogy nem tettünk meg minden tőlünk telhetőt? Az egyszeri ember - aki valahol azért tisztában van a gyengeségeivel, motiválatlanságával - valamiféle varázspálca jellegű segítséget vár az univerzumtól, amely Nálunk Hatalmasabb Erő segít az emberi gyarlóságon felülemelkedni?

És ez a placebo használ, vagy csak egy-két hétig nyújt támaszt? És aztán...? Ugye?

Ugyanis addig sosem fogunk egyről a kettőre jutni, amíg nem vesszük észre, hogy minden saját magunkat érintő változtatás rajtunk múlik. Talán bulvárpszichológiának hat, de hadd idézzem Oprah-t, nem lenne szép dolog lenyúlni az idézetét, csak azért, mert túl evidens dolgok foglaltatnak benne. Ugyanis ez az evidencia a csodaváró, nagy-elhatározó-aztán-abbahagyó emberek számára egyáltalán nem magától értetődő, úgyhogy tessék:

“What I know for sure is this: The big secret in life is that there is no big secret. Whatever your goal for this year is, you can get there — as long as you're willing to be honest with yourself about the preparation and work involved. There are no back doors, no free rides. There's just you, this moment, and a choice.”

"Egyvalamit biztosan tudok: az élet nagy titka, hogy nincsen nagy titok. Bármi is legyen a célod erre az évre, elérheted - míg hajlandó vagy őszintének lenni magaddal arról, hogy mennyi előkészületet és munkát kell belefektetned. Nincsenek kiskapuk, nincs ingyenebéd. Csak te vagy benne, ez a pillanat, és az, amit választasz."

Az egész életet nem lehet persze ennyi önmotivációs felpumpálással elintézni. Az életünk társadalmilag-gazdaságilag jóval nagyobb falat ennél, ez kétségtelen. (Bár én szívesebben gondolok rá úgy, mint egy stratégiai társasjátékra, ahol vannak leosztott lapok, amelyekből meg kell próbálnunk kihozni a legjobbat; bejátszik a szerecsefaktor, amely vagy segít, vagy nem; illetve a játékostársak, akik vagy segítenek vagy akadályoznak - s arra tudunk törekedni, hogy képességeinkhez és helyzetünkhöz mérten a lehető legokosabban menedzseljük mindezt.)

De amiről ez a blog szól, mindezeknél jóval egyszerűbb. Az egészségünk, az energiatartalékaink ugyanis nagyban befolyásolják azt, miként tudunk összpontosítani, a lehető legjobban teljesíteni a mindennapjainkban. Tudunk-e úgy magabiztosak lenni, hogy reggel indulatokig hergeljük magunkat a tükör előtt? Tudunk-e úgy türelmesek lenni, hogy egy kifacsart, elhasznált mosogatórongynak érezzük magunkat? Tudjuk-e úgy meglátni a jót bármiben, hogy kellemetlenséggel és fájdalmakkal telnek naponta értékes óráink, perceink?

Aki ezen sorokat olvasva most nagyokat bólogat, és kedvenc mozgásformájára gondol - azokra a jó élményekre, amelyeket ebben az évben szerzett általa -, és kicsit elégedettebbnek, magabiztosabbnak, boldogabbnak érzi most magát, annak talán épp leheletnyit hozzájárultam ahhoz, hogy pozitívabban gondoljon az életére :) Aki úgy érzi viszont, hogy ez még hiányzik, az olvassa újra azt, amit Oprah mondott.

newyears.jpgHa amúgy az újévi fogadalom-mankóhoz nyúlnál, hogy eztán jobb legyen, az első tanácsom: ne tegyél fogadalmat. A fogadalom nem fogja helyetted felvenni az edzőcuccot, felülkerekedni a napi fáradtságon és demotiváltságon, amikor munka után még össze kell szedni az erődet és tenni valamit, hogy aztán jobb legyen; nem fogja helyetted megszervezni az idődet, hogy valaki más foglalkozzon addig a gyerekkel. Se egy fogadalom, se egy Nálunk Hatalmasabb Erő nem fogja elővenni a csodákkal teli ládikót, hogy mindez megoldódjon. Csak TE.

De amint elkezded és felismered azt, hogy ami "fáradság", az voltaképp nem fáradság, mert feltölt, mert élettelibb és frissebb-fittebb leszel tőle, mert élményt ad és örömöt, akkor már jó úton jársz, legyen az az év első, vagy ötödik, vagy kilencedik hónapja. Addig viszont igen: elhatározás, szervezés, jajmennikéne, jajtennikéne, nemülöklecsokitzabálni, nemrogyoklemagamelébámulni. Előkészület, munka, no kiskapu.

Aztán öröm, energia, feltöltődés, egészség. És összességében talán egy sikeresebb, ügyesebben menedzselt stratégiai játék.

Mi mást, mint ezt az élményt kívánom mindenkinek az új évre :)

Szólj hozzá

vélemény újév pszichológia