Vendég az órán: kondi lájt

Edit kondi óráit azért szeretem, mert a sok flincflancos óratípus mellett visszatér a gyökerekhez. Igazi kondicionálásról, azaz erősítésről beszélünk, nincs megideologizálva se Zennel, se balettosokkal, se közép-amerikai népcsoportokkal, megmondom, mi van benne: a pulzusod meg az izmaid. Slussz.

Mivel kondi light néven ez a fajta erősítés is szerepelni fog a Fit your life!-napon, nem szeretném senkinek elspoilerezni, mi vár rá - csak egy kicsit. Lássuk.

Mi van? Zene. Te, az izmaid (jobb esetben), meg az edző.

Mi nincs? Koreográfia. Gumikötél, steppad, kisrúd, nagyrúd, karika, henger, kislabda, nagylabda, toronyóra láncostól.

A mozdulatok köre jól definiálható: gyorsabb-lassabb lépés, guggolás, mélyebb guggolás, kilépés hátra, térdhúzás, támaszkodás így, támaszkodás úgy. Csupa olyan mozdulatelem, amit nagyjából hat éves korára mindenki megtanul. Pofonegyszerű, nem? (Na csak figyeljetek...) Szerencsére mára már okosok kitalálták, hogy ugrálás nélkül is fel lehet vinni a pulzust, ezt segíti az intenzív karmunka. Így egyetlen darab szökellés van az egész órában, és az is helyettesíthető lépéssel, ha a gerincprevenciós elveiddel ellenkezik. Vagy ha a negyvenedik perc körül... ööö.... "nincs kedved" szökellni a lép-mellézár helyett,

Szinte minden megmozdulásból van egy könnyebb verzió és egy nehezebb, kinek mi ízlik. A zene könnyen viszi egyébként a ritmust, nekem például már attól bűntudatom lett, hogy egy félig húzott térd miatt kiestem a zene üteméből. Az óra szerkezete könnyen követhető, egy stepaerobikkal szemben itt a leglúzerebb antikoreográfiás is istenkirálynak érezheti magát. És lájt, nem lájt: ha az ember hajtja magát, sehol nem vesz vissza, bezony alaposan el lehet fáradni bele - Edit órája 711 kcal energiafelhasználást mutatott, mondjuk ő folyamatosan beszélt közben, ez emeli az értéket. (Na csak szerezzem már vissza az én pulzusmérőmet...)

Ha eddig valaki nem tudta volna, mi az a bizonyos deszkapóz... Avagy plank avagy kitartás.

 Az óra két nagyobb erősítő blokkból áll egyébként, amiben rotációs elven ismételtük az egyes gyakorlatsorokat. A két blokkot egy-egy rövidebb állóképességi intermezzo vezeti fel. (Mondjuk én a másodikat pihenésnek fogtam fel, de kinek mi, láttam már az óra közben ennél kidőlő varjúkat is...) Fenék, comb kap rendesen, valamint core izmok (a törzs erőközpontja), váll, bicepsz, tricepsz. És az izzadtságot fogjuk rá a légkondi hiányára. A bemelegítést és a nyújtást derék edzőnk nem merte lekurtítani (a hírnevem ára, ugye, meg ismeri a mániáimat...), szóval igazán kerek passzentos kis óra volt. És nem kell félni, nem fáj, csak ha nevetek hősködsz és mindent maximumon végigcsinálsz.

Na meg tanulságos ráébredni, hogy a világ legegyszerűbb gyakorlataiból mit lehet kihozni, tengerészgyalogos / latintáncos / szovjeterőművészes trendek ide vagy oda. Ha kipróbálnád (bevállalod?), ide kattintva még mindig csatlakozhatsz.

Ha nem akarsz lemaradni a következő posztról, itt kérj értesítést:

 

2011.06.06. 07:45 - Szöszkeboszi

Címkék: vélemény vendégségben

28 komment



süti beállítások módosítása