Vendégposzt az öntöttvas teáskannáról

Új mánia tetőzik: minden fitneszmagazinban és sporttal foglalkozó weboldalon lelkesen és dicsérőn emlegetik a kettlebell-t, persze, hogy kíváncsi lettem magam is. Személyes kapacitásom azonban véges, ezért megkértem Zsuzsit, akinek blogja ennek jegyében fogant, hogy írjon néhány keresetlent szót a témában. Mint kiderült, nyitott kapukat döntetek, úgyhogy íme, a Pilates blog első vendégpostja. (Történelmi pillanatokat élünk, kedves olvasóim.)

Neve
Kettle, mint a teáskanna (az alakja miatt), és bell, mint súlyzó - mint ahogyan a dumbbell (egykezes súlyzó) és barbell (kétkezes súlyzó) szavakban. A bell önmagában harangot jelent, és állítólag azért van benne ezekben a szavakban, mert az első ilyen alkalmatosságoknak harangalakjuk volt, de nem szólaltak meg – innen a dumb (néma).

Forrás: gotourgo.com


Kiejtése
A legaranyosabb, amit hallottam, az a kétlibell, ezen kívül van még mifelénk ketlebel, ketöbel, ketölbel. Aki ezzel nem elégszik meg, az angol-amerikai kiejtés imitálásával próbál meg vagánykodni és a \ˈke-təl\-höz tesz hozzá meg egy \ˈbel\-t. Eredeti, orosz neve гиря, vagyis girja. Magyarul néha nevezik gömbsúlyzónak is.

Története
Ez a darab vas önmagában csak ennyi, egy darab vas, és persze nagyon  nem mindegy, hogy hogyan használjuk. Több száz évvel ezelőtt a derék oroszok ellensúlyként használták termény mérésekor, majd egy egész sport alakult ki körülötte - ez a Girevoy Sport, a maga meghatározott szabályaival és gyakorlataival.

Ez azonban még mindig nem az, amiről most ismerjük. Bő két évtizeddel ezelőtt  egy szőrös és acélos mellkasú orosz, Pavel Tsatsouline, kezdte el terjeszteni az eszközt a saját rendszerével együtt a lehető legjobb helyen (mármint üzleti szempontból), Amerikában. Annyira felkapott lett, hogy ma már kettlebell-szerű műanyagdarabokat használ többek között Jillian Michaels sztáredző is.

Szőr és acél. Forrás:hubpages.com

 

Használata

A Pavel által kifejlesztett rendszer a Russian Kettlebell Challenge (Orosz Kettlebell Erőpróba) nevet viseli, és a keményen felkészített és alaposan megszűrt oktatók neve mögé is ezt a három betűt - RKC - szokás biggyeszteni. Aki az RKC rendszere alapján használja az eszközt, az  - legalábbis ezt hallani :-) - biztonságosan, hatékonyan tudja fejleszteni az egészségével, fizikai és szellemi teherbírásával és fizikumával kapcsolatos bármely, általa kiválasztott aspektust. Magyarul: ha fogyni akarsz, biztonságosan és hatékonyan el tudod így érni. Ugyanez igaz az izmosodásra, az erő, állóképesség és hajlékonyság fejlesztésére, az erősödésre és a tömegnövelésre, sőt, egy fájós hát vagy bekötött váll "meggyógyítására". Az alapelveket és az alapgyakorlatokat mindenkinek ismernie kell, de ezek megtanulása után attól függ az egész, hogy hová helyezi az ember a hangsúlyt és a rengeteg lehetséges variáció közül melyiket választja.

Előfordulási helye

Könnyű utánanézni annak, hol lehet oktatót találni. Az a jó ebben, ahogyan én látom, hogy nagy a változatosság. Van itt halkszavú, megértő, kedves hölgy, aki könnyen megtalálja az utat az ember lelkéhez, és van itt kopasz, (kettlebell által) kigyúrt, tetovált pasi is, aki, ha kell, ordít, hogy adjon egy kis motivációt. Vannak többgyermekes anyukák is, orvosok, jogászok, tanárok, meg vannak küzdősportolók és aktív versenysportolók. A kezdőknek nem kell tehát attól tartaniuk, hogy nem fognak egy egyéniségükhöz passzoló oktatót találni. Oktatót találni márpedig kell - ez mégiscsak egy vasdarab és egy emberi test, és a kettő találkozásából sok rossz is kisülhet, ha az egyik hirtelen elkezd dobálózni a másikkal.

Hátrányai

Nem lehet csak úgy beesni egy terembe és nekiállni a dolognak. Hónapokig tart megtanulni a helyes és biztonságos kivitelezést, és ez bizony gyakran azt jelenti, hogy rengeteget kell gyakorolni. Ebből az következik, hogy már egyszer elkezdte az ember, akkor csak úgy tudja jól csinálni, ha vállalja azt, hogy rendszeresen eljár az órákra. Általában heti kétszer egy óra a kezdő adag, így három hónap alatt az összes alapgyakorlatra sor kerül. Ezután a delikvens dönti el, hogy jár-e tovább valamilyen haladó csoportba, vagy megveszi a saját golyóját/golyóit és otthon gyakorol.

Ja, és drága. Nagyon. Valljuk be, egy ingyenesen letölthető fitneszanyaghoz képest borsos ára van. És egy netről kinyomtatott, edző által osztogatott edzéstervnél is jóval drágább. Drágább, mint a kocogás, a fekvőtámaszozás, vagy a gyúrás a szomszéd pincében lévő edzőtermében.

Forrás:acf-fr.org

 

Előnyei

Egy jó oktató egy életre megtanít jól mozogni. Alapvető mintákat vés az agyadba, amiket aztán több más gyakorlatban is fel tudsz használni. Nem fogsz tudni ezután felemelni a földről egy gyereket vagy egy kutyát anélkül, hogy a biztonságos kivitelezés eszedbe ne jutna. Nem fogsz tudni egy dobozt feltenni a polcra úgy, hogy ne figyelnél közben az izmaid megfelelő munkájára. (Valószínűleg nem is fogsz olyan piti sérüléseket beszerezni, mint a tunya ismerőseid közül néhányan.)

A pénz pedig - hát igen, a tudást nem vágják ingyen az emberhez, és az eszköznek is ára van. A közös azonban mindkettőben az, hogy egy életre szólnak. A tudás azért, mert az összes többi sportban és az életben is újra és újra előjönnek az alapelvek, és ahogyan telik az idő, ahogyan öregszünk, ezek egyre fontosabbá válnak - lásd a vécéről való felállást mint az önálló élet egyik alapfeltételét.

Az eszközről pedig mindent elmond, hogy biztos lehetsz benne, hogy nem kell javítani, nem kell hozzá szerelőt hívni, nem kell benne elemet cserélni, nem kell átalakítani miatta a lakást, nem kell miatta kimenni az esőbe és a hidegbe, de nem is kell miatta bent maradni, nem fog rajta hülyén villogni az LCD monitor... Sőt, ha úgy adódik, idővel  még az unokák is használhatják. :-)

Én is rengeteget gondolkoztam azon, belevágjak-e, fizessek-e azért, hogy egy profitól tanulhassak. A saját bevételemhez képest aránytalanul soknak éreztem a költségeket, de, mit ad Isten, most azt mondom, eddig ez volt a legésszerűbb, legjobban megtérülő befektetésem az életemben.

Figyelem, Hölgyek: ha egészségesek vagytok, akkor a legkisebb súly, amit egy órán felajánlanak Nektek, az 8 vagy 12kg lesz. Ha esetleg eddig 1-2kg-os súlyokkal dolgoztatok, akkor ez már-már gusztustalanul soknak tűnik, de ilyenkor nem azt kell figyelembe venni, hogy mennyit bírnak az olyan kis izmok, mint a bicepsz, a tricepsz vagy a váll, hanem hogy mit bír el az emberi test, amikor egy egységként dolgozik és bevonja a legnagyobb méretű és legnagyobb erőt kifejteni tudó izmait - a láb izmait és a hátizmokat, például. Nem egy-egy kis izomnak kell egyedül, izoláltan megbirkóznia a feladattal, hanem az egész egységnek, néha robbanékonyan, néha pedig minden izom szigorú feszítettségével. Szóval akármennyire tűnnek nagynak és nehéznek és férfiasnak a bellek, ezeket a gyakorlatokat nem is lehet kisebb súlyokkal végezni.

Figyelem, Urak: az, hogy ez nem csak egy macsóknak való sport, még nem jelenti azt, hogy ne lehetne azzá tenni. Ha a Hölgyeknek 8 vagy 12kg dukál, akkor Nektek legalább 16, amiből idővel lehet akár 48 is, azt pedig egy kézzel fej fölé nyomni óriási teljesítmény. Aki rendszeresen 20-30kg körüli kettlebellekkel dolgozik, annak a fizikuma is ezt fogja tükrözni: előbb-utóbb megjelenik majd az az izomtömeg, ami ilyen súlyok mozgatásához szükséges, és eltűnik az a felesleges zsírréteg, ami csak akadályozza a testet a mozgásban.


12kg. Forrás: tacticalshop.hu webáruház

Szóval mi is a teendő? Ha érdekel, akkor böngészd végig az oktatók listáját a kettlebell.hu-n, válassz egyet, aki szimpatikus és/vagy közel van Hozzád, és innentől kezdve bízd rá Magad. Tőle (e-mailben, telefonon, személyesen vagy a honlapjáról/blogjáról) megtudhatod, hogy hol, mikor és mennyiért tart órát, és megbeszélheted vele a céljaidat (általános fittség növelése, izomépítés, fogyás), illetve azt, hogy csoportos órára érdemes-e járnod vagy személyi edzésre.

Mielőtt én elkezdtem, belenézhettem az oktatóm egyik órájába és közelről láthattam és hallhattam, mi folyik egy ilyen alkalmon. Megbeszéltem az okatóval, hogy mikor tudok hozzá elmenni (heti egy csoportos és heti egy magánórára jártam három hónapig) és hogy van-e valamilyen különleges kívánságom vagy testi problémám. Azóta pedig annyi örömöt, eredményt és sikerélményt adott nekem ez a fajta mozgás, hogy csak akkor hagyom abba, mikor muszáj. :-)

Nagyon köszi, Zsuzsi! Vendégszerzőnk bővebben itt: fredyoong.wordpress.com
Ha kérdésetek van, kommentben nyugodtan feltehetitek, olvassa a blogot. (Legalábbis remélem... ;-) ) Juteszembe, nekem van olyan ismerősöm (pasi), aki kettlebell-re és Pilatesre is jár, állítása szerint tökéletesen kiegészíti egymást a kettő, és úgy sejtem, igaza van.

Ha nem akarsz lemaradni a következő posztról, itt kérj értesítést:

 

2010.10.10. 11:52 - Szöszkeboszi

Címkék: vendégségben kettlebell vendégposzt

14 komment



süti beállítások módosítása