2010. sze 28.

Hét évtized a Pilates vonzásában

írta: Szöszkeboszi
Hét évtized a Pilates vonzásában

Joe Pilates, a módszer megalkotója, és élete párja, Clara együttesen több mint egy évszázadot szenteltek a Pilates (akkortájt: "Contrology") kialakításának és felvirágoztatásának. Ők a maguk elszánt módján a lelkes alkotóknak bizonyultak, azonban gyémántjuk csiszolgatásán túl az utápótlás-nevelés eléggé béta módban történt. Mindösszesen néhány tanítványt vettek a szárnyaik alá, akik a Mester és Margaritája mellett tanulhatták el a módszer csínját-bínját, a klasszikus értelemben vett oktatóképzéssel nem igazán foglalkoztak.

Az egyik ilyen pártfogolt, Romana Kryzanowska (nem meglepő módon) balett-táncosnő 17 évesen került (még kevésbé meglepő módon) bokasérüléssel Joe Pilates rehabilitációs két keze alá. Bár felépülve ígéretes balettkarrierjét is folytathatta, a stúdió addiktívnak bizonyult: Joe és Clara pedig a következő három évre maguk mellé vették a tehetséges ifjú leányzót, és elkezdhetett dolgozni a vendégekkel. A hatás kedvéért most már elárulom az évszámot is, mikor történt mindez: 1944-ben váltak el útjaik, amikor Romana Peruba ment férjhez, szült egy leányt és egy fiút: utóbbit gyermekbénulással, ami akkortájt nem adott okot derűlátásra, azonban Romana a távolból, mentorai instrukciói alapján kialakította a megfelelő mozgásprogramot a számára. Rá lehet guglizni a kisfiúra, Paul Mejia ma elismert balett-táncos.

Tizenöt évvel később és egy férjjel kevesebbel Romana visszatért az Államokba, és ott folytatta a stúdióban, ahol anno abbahagyták. A következő évtizededet még Joe közvetlen irányítása alatt töltötte, majd halála után az idősödő Clara mellett folyamatosan átvette az operatív szerepet. Nagyrészt neki és áldozatos munkájának köszönhető, hogy a Pilates módszer fennmaradt, hiszen az elsők között volt, aki felismerte az oktatóképzés fontosságát. Ő az a tanítvány, aki az eredeti, Joseph Pilates által kialakított irányelvek szerint adja tovább a valódi, változatlan Pilates módszert.

Ha valakinek az egészséges, hosszú élete irigylésre méltó, és nyugdíj nélkül telnek évei, az ő: Romana ma 86 esztendős, és továbbra is napi szinten vesz részt az oktatók képzésében, konferenciákon és mozgásprogramokban. Lánya, Sari, és unokája, Daria szintén Pilates oktatók.

Szólj hozzá

gossip senior joe pilates