Órák, edzők, választások

Kedves Olvasó, ha egyszer megérik benned az elhatározás, hogy meglátogatnál egy Pilates órát, majd felfedezed, hogy minden teremben tartanak már, a bőség zavarától talán elbizonytalanodsz. Ha nincs ismerősöd, akitől "bevált" oktatót kölcsönözhetnél, hadd segítsek a döntésben.

Nem meglepő módon, az órák mibenlétét szinte kizárólag az oktató személye és attitűdje határozza meg. Mivel a Pilatesből többféle stílus és iskola létezik (ez majd másik bejegyzés témája lesz), a tapasztalatok merőben eltérőek lehetnek, gyakorlatilag ahány ház, annyi óra.

A legmeghatározóbb mégis talán az oktató szakmai háttere: a Pilates oktatók nagy része nem Pilates oktatónak tanult, hanem eredetileg valamely másik mozgásforma képviselője volt. Íme egy kis skicc róluk. [Csak szólok: általánosítok. A rutin meg az évek, de a lentiektől való eltérés azért nem kizárt.]

  • Aerobik oktató: Az az aerobik oktató, aki még nem tette végleg tönkre az ízületeit, és nem vonult vissza az aerobik óráktól, jellemzően az eredeti Pilatesnél dinamikusabb órát tart. Kevéssé figyel a légzéstechnikára, és az órán az áramló mozdulatok helyett aerobikás dinamikával szelitek a percek habjait. Ha félsz, hogy lelazulás helyett bealszol egy órán, inkább kezdjél nála. De vigyázz: a már csak ex-aerobik oktatók lelkiismeretesen visszatérhetnek a Pilates alapokhoz.
  • (Ex)táncos, (ex)balettos, gyógytornász: az oktatók krémje. Ha szeretnéd a plebsnél különlegesebbnek érezni magadat, átélni, hogy igazán nívós órán vehetsz részt, és szereted, ha mindezt folyamatosan éreztetik is veled, ott a helyed. Ha ügyetlen vagy, garantáltan elnéző mosollyal nyugtázzák, hisz te nem szocializálódtál rúd mellett, tükrös teremben, te nem tudhatod. Ha az egészségesnél kevesebb öntudattal vagy ellátva, tetszeni fog.
  • Jógaoktató: Ahogy az aerobikos a túlreprezentált ütemet hajlamos képviselni, a jógaoktató ennek épp ellenkezője. Általában alapos, különös figyelmet fordít a belső utakra, a meditációt gyakran becsempészi az óra végére. Ha szereted a jógát, nyugodtan kezdjél nála; azonban ha becsavarodsz a reikibe, nézz körül másutt.
  • Mindenki más: callanetics, testnevelő, masszőr múlttal/jelennel, vagy épp "csak" Pilates oktató. Leginkább nála fogod megtalálni az "eredeti" Pilates módszer jellemzőit, miután nincsenek domináns beidegződései. Ha bizonytalan vagy abban, hogy mely attitűd illik hozzád, egy viszonyítási pontként választhatod őt mint középutat.

A legtöbb teremnek van honlapja, rajta oktatóink, bemutatkozás: és máris többet elárulnak magukról, mint gondolnák!

Mit vegyél még figyelembe? Ha teljesen kezdő vagy, pirospont, ha a teremben találsz külön kezdő és haladó csoportot. Egy jó oktató persze megoldja a többszintű órát is, de ha egy mód van rá, neked is kevésbé frusztráló, ha nem hozzád lassulnak be a gyakorlottabb vendégek. Ha a terem tükrös, könnyebben tudsz figyelni a testtartásodra. Ha körbenézve látsz szalagokat, labdákat, az jelentheti azt, hogy a későbbiekben színesebb gyakorlatokra is van kilátás. De a legfontosabb, hogy az oktató csíje úgy áramoljon, ahogy az neked a legjobban bejön - és ha zavart érzel az erőben, ne add fel, csak nézzél ki másik alkalmat, másutt, másnál!

Matrac. Mosoly. Fitlabda. Súly. Go.

Ha nem akarsz lemaradni a következő posztról, itt kérj értesítést:

 

2010.06.03. 22:45 - Szöszkeboszi

Címkék: vélemény mijazapilates edzőlét

3 komment



süti beállítások módosítása