A mélyizomtorna vajon mi

Amikor felemlegetik a Pilates "mélyizomtorna" jellegét, nem keveseknek kis képzavarral - illetve jobb híján - az intimtorna ugrik be, mint szinonima, pedig túl sok köze nincs hozzá (azaz: nem azért "mély"... ;) )

Valószínűleg bárki, akit kiragadunk az arctalan tömegből (és 150 centinél magasabb) fel tud sorolni mondjuk 5 izmot az emberi testen: ha más nem, magára néz, és sorolja, amit lát.

Nos, amit lát, azok a mozgató izmok, melyek a testfelszín közelében helyezkednek el, és fő feladatuk a végtagok mozgatása. Nagy általánosságban az is elmondható, hogy fitness és súlyzós és egyéb edzésekkel ezt az izomzatot fejlesztjük - ami persze bizonyos egészséges mértékig nem baj, sőt, kifejezetten javallt.
Azonban befelé haladva találunk olyan izmokat is, melyeket az ún. aktív sportok nagy része elhanyagol (nem is beszélve a megrögzötten nem aktív antisportoló emberekről): ezek a mélyizmok, melyekből a legizgalmasabbak egyébként a gerincstabilizáló izomcsoportok, ezek fő funkciója a törzs stabilan tartása. (Sőt: ha ezek elsatnyulnak, vagy nem működnek megfelelő erőbedobással, a mozgató izmok sem fogják kihozni magukból a maximumot, hiszen az idegrendszer elsődlegesen a test stabilizálását ellenőrzi, és ha úgy találja, hogy a mozgató izmok kapacitásának egy részét is készenlétben kell tartani ehhez, nem fogja hagyni, hogy azok "képességeiknek" megfelelően végezzék saját dolgukat.)

A Pilates gyakorlatok a test "egyensúlyának" érdekében a mélyizmok mozgatására nagy hangsúlyt fektetnek, hiszen egészséges, szép, és jól működő izomzat csak akkor fejleszthető, ha mindkét izomcsoportra odafigyelünk. Ha ha a mélyizomtorna eredményeképp a stabilizáló izmok újra felveszik eredeti szerepüket, nem csupán hogy jobban tudjuk használni mozgató funkcióikra a felületi izmokat, de egy halom kellemetlen fájdalom is megszűnik, ami eddig abból eredt, hogy hozzá nem értő mozgatóizmok próbálják ellátni a többiek funkcióit, tartósan rosszul terhelve a testet.

Ilyen vidám séta után pedig szemléltetésként íme egy kép arról, hol kell keresni a gerincstabilizáló mélyizmokat:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha nem akarsz lemaradni a következő posztról, itt kérj értesítést:

 

2010.05.18. 14:36 - Szöszkeboszi

Címkék: anatómia light mijazapilates

komment



süti beállítások módosítása