Gazellacombot mindenkinek!

Strength-Training.jpgA fogyás és alakformálás mítoszainak tárháza kimeríthetetlen. Nagyon sokan nem tudják, avagy akarják elhinni, hogy a vágyott szép alaknak két összetevője van: (1) a zsírraktárak leapasztása és (2) az izmok formálása. A legáltalánosabb tévhiteket újra összefoglalnám ezzel kapcsolatban.

A diétamániások nagy része csak az 1-es pontról hajlandó tudomást venni. Holott a divatdiéták nagy része nem épp az egészséget szolgálja, az egyoldalú hiánydiéták az egészségünket ássák alá, no meg hosszútávú étrend- és életmód-átrendezés nélkül az egész csak jojók tömkelege lesz. Ráadásul a mozgás nélkül fogyókúrázók rendszerint löttyedt-plöttyedt végeredménnyel szembesülnek, mert a FORMÁT az izmaink formája adja.

Persze a 2-es tényező sem mentes a félinformációktól. Sajnos a sok felüléstől nem lesz lapos hasunk és a sok kitöréstől nem lesz vékony combunk. Ugyanis a testünk energiaháztartása, ami a zsírok "feléléséért" - illetve alkalmasint elraktározásáért - felel, nem ilyen direkt és szépen kiszámítható összeköttetésben van az izmaink munkájával. Sajnos. Az, hogy valaki szépen formálja adott izomcsoportjait, nem jelent automatikusan helyi zsíreltüntetést is. A fizikai alkatunk, az anyagcserénk jellemzői mind-mind egyéni és nehezen kiküszöbölhető tényezők. (Na és akkor a kor előrehaladtával még a kötőszövet sem könnyíti meg a helyzetet.)

Remélem, a rendszeres olvasók már tisztában vannak azzal is, hogy minden egyes mozgásforma egyedi jellemzője az, hogy milyen mértékben vesz fel energiát (köznapiasan: éget zsírt) a szervezetünkből, illetve, hogy a kivitelezése során milyen hatás éri az izmainkat: az átmérője és/vagy teherbírása növekszik-e (erőedzések), a hossza (nyújtások), a terhelésre adott válasza (állóképesség), vagy hogy jelentősen éri-e a hatás, hiszen az egysíkú terhelésnél az izom hamar alkalmazkodik, és egy idő után nincs jelentős változása (pl hobbifutás).

Szumma szummárum: ezért van az, hogy a hőn vágyott fehérneműmodell-test, ami zsírpárnáktól mentes (kivéve a megfelelően gömbölyödő helyeken) és szépen ívelt, tónusos izmokkal ellátott: szinte lehetetlen küldetés. Patikamérlegen kell összerakni a megfelelő étrendet, a megfelelő mozgásformákat, és ha minden csillagzat épp megfelelően áll, akkor is csak ideig-óráig tartható a hatás. És persze: nem lehet mindenkiből modell, mert az alkatunk más és más. Elég zavaró ez azoknak, akik egyébként igyekeznek megfelelően étkezni, szeretnek sportolni: és bár az egész nem is a "tökéletes" testről szól, azért olyan jó látni, hogy itt alakul, ott alakul, és elszontyolító, hogy imitt-amott vannak olyan pontok, amikkel alkatilag nehéz mit kezdeni. És hát tegye fel a kezét az a nő, aki nem a legelszontyolítóbb pontjait nézegeti a tükörben a legtöbbet!

Tudjátok, hogy a Gránátalma Szépség- és Egészségközpont meghívásának milyen szkeptikusan tettem eleget. Stimuláltuk a nyirokkeringést és izzasztottunk kapszulában. Aztán egy szép nap ráraktak erre a gépre, és hát hűha.

phoca_thumb_l_ultratone 2.jpg

Ez a masina számos programmal rendelkezik, attól függ, milyen célt szeretnénk elérni. Bevallom, a működési elve nem egészen világos, elvileg különféle elektromos impulzusokat ad le, "felismeri" a különböző szövettípusokat, s azoknak megfelelő ingert küld sejtszinten (az egész szoftveres persze). Hivatalosan 44-féle jelet ad ki magából a tappancsokon keresztül a készülék, különféle frekvenciákon - nem tudom, én mennyivel találkoztam ebből, de az elektromos stimulációk elég sokféle érzettel csapódnak be: van dörzsölős, masszírozós, tűszúrásos, izomrángásos, programja válogatja. A 30 perces kezeléseimet a kísérletezés jegyében töltöttem, azaz nem egy konkrét célnak megfelelően feküdtem oda újra és újra, hanem kipróbáltam többfélét, hogy be tudjak számolni róla.

Volt egy kötőszöveti feszesítés program, amiből egy alkalom is meglepően látványos eredményre vezetett. Nem mondom, hogy kellemes élmény, de kibírható, és a szép feszes sima bőr a combon mindig jól jön, de főleg nyáron. Megkockáztatom, a több alkalom még hatékonyabb, de nekem ez az egy is tartós egyébként, nem változott vissza harmadnapra. Tökjó.

Ezt kiegészítendő, jött a "zsírmobilizáló" program. Repetát is kértem belőle, nevezetesen 2 alkalom volt így: a "kritikus" fenék-comb területen. Oda több izmot nem kérek, köszönöm szépen, inkább szeretném, hogy ami viszont van, az jobban látszódjon, mindenféle körtealkati sallangok nélkül. Tudjátok, mit? Magam sem hittem volna, de feltűnő a különbség. Főleg azokon a kis genya helyeken, ahonnan egyébként nehéz kívánságra lefarigcsálni bármit, viszont a tappancs meg kívánságra odakerülhet. Lokális alaki korrekció, leginkább így foglalhatnám össze. A kemény és lelkiismeretes edzésekre a hab a tortán, hiszen sokkal jobban látszik, milyen szépen ívelnek az izmok.

Mert bizony az edzést nem ússzuk meg. A gép tud a kockahas-övhöz hasonló elven izmot is stimulálni, és bár ez a része kevéssé izgat, a kísérlet kedvéért beáldoztam egy alkalmat. Kértem izomtónus-fokozást vállon és karon: én naiv arra gondoltam, hogy ott lesz könnyen látható a hatás; arra nem, hogy mivel relatív kis izomcsoportok, hááát, eléggé intenzív érzés is. Ez hasonlít legjobban a speedfitnesses mókára, és bocsi, de többet a kedvetekért sem. Fájdalmas, igen, és elég creepy, ahogy az inger összekapja az izmot, és nem tudom aggyal irányítani, kvázi mintha mindkét karom önálló életet élt volna egészen a kisujjaim végéig. Az átmérője egyébként egy alkalomtól kicsit vastagabb lett, de aztán az elmúlt. Szerintem ha izmokat szeretnénk, inkább eddzünk!

Számos olyan funkciót is tud egyébként a csodakompjúter, ami inkább kozmetikai jellegű kezelésnek tűnik: ránckisimítást, arc- és dekoltázs bőrfeszesítést, ezekre esetleg egy évtized múlva majd visszatérek :) Amennyire észrevettem, ez az egész egy zárt rendszer egyébként, a programok bele vannak drótozva a gépbe (több tízezerféle is lehet, testtájtól, céltól, kezeléskombinációtól függően), az "emberi tényező" gyakorlatilag a tappancsok elhelyezése és az inger erősségének állítása. Tiszta űrkorszak.

Ami még a látogatásaimból hátravan, az a gazellacomb-projekt lesz eztán, Mert Megérdemlem. És egyúttal meg fogom tudni állapítani azt is, hogy a hatás mennyire tartós. Persze, ha valaki mértéktelenül zabál és nem mozog hozzá, annak valószínűleg borítékolható  a szélmalomharc és jojóeffektus, kezelések ide vagy oda. De aki nem egész életét a testépítésnek szenteli, hanem szeretné, hogy az edzés mellett dupla jóérzéssel nézzen tükörbe (na meg belefér néha-néha a büdzsébe egy ilyen kaland), annak én most már ajánlom.

Ha nem akarsz lemaradni a következő posztról, itt kérj értesítést:

 

2012.08.27. 14:09 - Szöszkeboszi

Címkék: vélemény mythbusters szépségkezelés

komment



süti beállítások módosítása