Szexelni sem nyűg

Úgy értve, hogy csak attól, hogy esetenként melós, meg fárasztó... Mindig ez jut eszembe, amikor látok egy-egy harsány reklámot a fájdalom nélkül történő alakformálást hirdetve.

Nem tudom, ki és mikor kezdte el ezt a marhaságot szajkózni, hogy mozogni "fájdalmas". De az ilyen köznapiasított üzenetben az a csapda, hogy az egyszeri ember agya már annyira összekapcsolja a két fogalmat, hogy meg sem nézi magától, mit hagy ki. Egyszerűen már ott a világító neon a fejében: "úgyis fájdalmas".

Holott szexelni sem nyűg attól még, hogy nem a világ legpihentetőbb tevékenysége. Persze azt is lehet kényelmesen, takarékon, ha valakinek épp ahhoz van kedve vagy ereje. Képzeljük, lájtosan sportolni is lehet ugyanígy: csak úgy kellemesen, átmozgatón, és mégis jó hatása, pozitív kicsengése van. Aki pedig határozottabb virtussal rendelkezik, olyanok a fizikai adottságai, vagy egyszerűen unalmasnak találja a tinglitanglit: jobban odarakja magát. Változatosságot, kihívásokat, váratlan helyzeteket keres. Lehet, hogy küzdelmesebb, kimerítőbb, másnap izomlázzal küzd - de összességében így az igazi számára az élmény. Na de hogy fájdalmas és nyűgös lenne, azt nem hinném.

Mielőtt bárki azt hinné, hogy túldimenzionálom a párhuzamot: régóta ismert, hogy a felszabaduló hormonok - dopamin majd endorfin, melyek az örömérzetet okozzák, illetve az oxitocin, ami a nyugalmat, harmóniát - is azonosak mindkét esetben. (Aki ezek után azt kommenteli be, hogy márpedig hülyeségeket írok, a sport utáni örömérzet nem fogható egyéb testi tevékenységek utáni érzethez, az rögtön lebukott. A biológia mellettem áll.)

Fájni az fáj, amihez az erőnket nem megfelelően mérjük fel, vagy ha nem azt a mozgást vállaljuk be, amelyik illik hozzánk. Ha erőtlennek és tunyának érezzük magunkat, lehet valami szoliddal kezdeni. Ne azt, amit más tukmál ránk, mert menő, hanem azt, ami már ránézésre is bevállalható. Internet. Videószörcs. Pilates blog "vendég az órán" rovata. Manapság már, hála az információs szupersztrádának, szinte semmi nem zsákbamacska.

A sportban, mármint. A sportban :)

Ha nem akarsz lemaradni a következő posztról, itt kérj értesítést:

 

2012.05.10. 15:30 - Szöszkeboszi

Címkék: mythbusters

5 komment



süti beállítások módosítása