Mire jó a speed?

Mármint a speed-, x-, meg mostanában e- kezdetű edzések, amiket az a marketingüzenet ad el, hogy tudd le gyorsan a testmozgást. (Mondanám, hogy gyorsan és fájdalommentesen, de ez kifejezetten nem lenne igaz.)

A minap megkérdezték tőlem, mi a véleményem róluk. Használnak? Valamit biztos. Értelme van? Röviden és tömören: szerintem nincsen.

Régebben itt írtam ezeknek a történetéről és magáról a metódusról. A lényege röviden az, hogy az izomösszehúzódás biokémiai folyamatát elektromos ingerekkel hozza létre. Ennek nagyon sok esetben van létjogosultsága, hiszen ha valaki például egy súlyos sérülés után rehabilitálódik, nem álltak még helyre az izom-ideg kapcsolatok, akkor ahhoz, hogy ne satnyuljanak el végleg az izmok, vagy éppen kezdjenek fejlődni, a fizioterápiában alapjaiban ezt a módszert (is) használják. Na de hogy ezt tök egészséges, csak éppen lusta embereken művelik: ez gáz.

Az egy dolog, hogy eleve nem bírok megbékélni azzal, ha valaki nyomorúságnak meg elviselendő rossznak tekinti a sportot. Mindaz, ami ezt erősíti a népekben - nevezetesen: tudd le gyorsan, ha már muszáj - felér egy megtévesztéssel. (Persze megtalálni azt a mozgásformát, amit szerethetünk, ami illik hozzánk, nem mindig megy elsőre, de a kényelem nagy úr...) Bár nekem akkor is elég nagy áldozatnak tűnik az, hogy "csak" húsz percet kell kibírni kifejezetten kellemetlen hatások közepette. Egyik edző kolléganőm hasonlata szerint alhastájékon kifejezetten a szülési egyperces fájásokhoz fogható... Az S-es mellény elektródái pedig épp mellbimbótájt csatlakoznak, micsoda "élmény" lehet. (Bloggerinatárs Noémi részletes beszámolója aznapról és másnapról itt olvasható.)

Hé, te! Egy jó áramcsapkodáshoz mit szólnál?

De ha megrögzött idealista énemet félre is teszem, maradnak a puszta tények: maga az izomösszehúzódás folyamata csak egy töredéke a sport közben a szervezetet érő hatások összességének. A vérkeringés, a légzés, az anyagcsere javulása, az immunológiai vetületek nem az izomösszehúzódással állnak összefüggésben, hanem a komplex mozgásfolyamattal. Ezt pedig a SWAT-mellényben végzett alapgyakorlatok nem tudják produkálni.

Alakformálás tekintetében: az, hogy ezek a "kezelések" izom-keresztmetszetet növelhetnek, valószínű: más kérdés, hogy pár alkalom után ez valódi izommennyiség-növekmény, vagy gyakorlatilag bedurrant duzzadó izmok-e. (Hiszen azért anno a szovjet olimpikonok rendesen edzettek is mellette, nem csak ezen dagasztották magukat.) Persze az az istentelen izomláz, ami utána jelentkezik, sokak fejében megerősíti azt, hogy "na ez tuti hatásos" meg "tényleg csinál valamit", dehát azért tudjuk, hogy az izomrost szintjén jelentkező melléktermék még nem garancia semmire, mint ahogy a fájdalom sem. Hogy állatira fogyasztana, azt meg konkrétan kétlem, hiszen a fogyás nagyon kis mértékben lokális dolog, inkább a szervezet össz-energiaháztartásának függvénye. (Ráadásul ha a hasizom-összehúzódás fogyasztana, a Pilates oktatóknak már nem lenne semmi a rekeszizom és a csípő között...)

Összességében: a technológia létezik, van létjogosultsága, de nem arra való, amire így használják. Aki azért sportolna, hogy örömérzete legyen, és teljes szervezetet érintő előnyökre vágyik, az inkább válasszon mást. Aki meg fogyna... hát, jelentkezzen olyasvalaki, aki kifizette elég sokáig a combos összegeket ahhoz, hogy kiderüljön, használ-e. Innen nézve inkább lehúzásszagú a dolog, és megtehetik, hiszen a többség annyi pénzt úgysem fizet ki, amennyi alkalom alatt kiderülne, hogy valójában nem használ. Tipikusan a "csodakereső" fogynivágyók egyik állomása. Szerintem.

Ez is szpídfitnesz :)

Ha nem akarsz lemaradni a következő posztról, itt kérj értesítést:

 

2012.04.17. 07:50 - Szöszkeboszi

Címkék: vélemény mythbusters speedfitness

35 komment



süti beállítások módosítása